Sanatate

Sindromul ovarelor micropolichistice: ciclu neregulat, caractere masculinizante și aspect micropolichistic, observat la ecografie

Tot mai multe femei sunt sunt diagnosticate cu sindromul ovarelor micropolichistice. Sună înspăimântător, dar nu e chiar așa. Medicul specialist endocrinolog Alexandra Cazan ne ajută cu o serie de informații despre acest sindrom, concentrate și foarte utile.

„Majoritatea pacientelor care au acest sindrom de ovare micropolichistice se prezintă la medic pentru clasica acuză de ciclu neregulat. Asta poate avea diferite valențe. Ciclu neregulat poate să însemne o banală întârziere sau lipsa lui o perioadă mai lungă de timp, iar aici putem vorbi de câteva luni de zile”, ne avertizează specialistul.

Ce este, de fapt, sindromul acesta? Pentru simplul fapt că se numește sindrom, reprezintă o însumare a mai multor simptome, a mai multor criterii, a mai multor semne. Până și diagnosticul acestui sindrom presupune să avem cel puțin două din 3 criterii. Care sunt cele 3, principale?

„Avem, o dată, ciclurile neregulate, apoi hiperandroginismul clinic sau biochimic. Asta ar însemna prezența unor caractere masculinizante, la femeie. Vorbim de o cantitate mai mare de păr la nivelul corpului, în zone tipice masculine, acnee vulgară, pierderea părului capilar cu aspect masculin. Apoi, al treilea criteriu, aspect ecografic de ovar misropolichistic. Și aici ne ajută colegii ginecologi. O parte din femeile care au aceste simptome se prezintă la endocrinolog, dar o parte se adresează ginecologilor. Colegii fac o parte din investigații, dar le recomandă apoi să vină la noi, să le continuăm dozările hormonale”, ne informează Alexandra Cazan.

Excesul de fire de păr la nivelul corpului poate fi observat și ascuns de femei. Acestea ajung să se epileze mai des, caută metode mai eficiente. Părul specific în hirsutism apare la nivelul feței, brațelor, picioare, abdomen, spate.

„Multe femei consideră problematic puful. Dar când se vorbește de hirsutism, se vorbește de firul negru, gros, nu ceea ce vedem noi foarte fin, la nivelul feței. Asta toată lumea are. E o problemă pentru cele care se raportează la standardele de frumusețe moderne, dar nu e o problemă medicală. Unul-două fire nu contează”, ține să precizeze endocrinologul.

Relația pacientei cu medicul endocrinolog trebuie să fie una apropiată, cordială, deoarece a veni la medic și să descrii simptome nu e decât o mică parte. Pacienta trebuie să fie sinceră, să exprime tot ce simte, dacă își dorește sau nu copii. Deoarece sindromul ovarelor micropolichistice este și o cauză de infertilitate.

„Dacă la 19, 20 de ani nu e neapărat o problemă, pentru că tinerele nu se gândesc la copii la vârste atât de fragede, deja, când se trece de 30, 35 de ani se pune altfel problema”, punctează medicul Alexandra Cazan.

Așadar, dacă aveți vreunul din simptomele descrise mai sus, ar fi ideal să vă adresați unui medic endocrinolog.

 

Despre tratamentul sindromului ovarelor micropolichistice vom discuta într-un alt articol.

 

 

 

 

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *