Afacerea zilei

Sezi, brandul romanesc de mobila traditionala, nascut din talentul tinerilor arhitecti Octavia si Lucian

Octavia si Lucian, doi tineri absolventi de Arhitectura din Cluj-Napoca, au creat, anul trecut, brandul “Sezi” dintr-o joaca. Doua scaune din lemn masiv, de cires, simbolul femeii si al barbatului, aveau sa fie cadoul de nunta perfect pentru miri, prieteni dragi. Obiectele au avut un succes atat de mare incat acum “Sezi” inseamna zeci de piese de mobilier din lemn, realizate manual si inspirate din motive populare romanesti.

“Sezi” este numele frumoaselor creatii realizate de Octavia Casoni si Lucian Lois. I-a ales numele pe ei, si nu invers. Asa se numeau primele scaune realizate anul trecut pentru doi miri, prieteni apropiati. Era un cadou de nunta, iar ideea a venit de la bunica Octaviei, fosta profesoara de Limba Romana, care i-a inspirat pe cei doi arhitecti sa realizeze un obiect traditional romanesc pentru nunta.

“Povestea Sezi a inceput cu trei-patru luni inainte de nunta prietenilor nostri. Bunica mea este foarte pasionata de traditie, tot timpul ne spunea ca doar asta mai avem noi, ca popor. Ne-a indemnat: <> Eram in anul cinci de facultate, dintotdeauna desenez si pictez, imi pun ideile pe foaie. Din ideea ei, am inceput sa schitez cele doua modele de scaune in timpul orelor”.

Foto: https://www.facebook.com/still.light.productions

Rezultatul a fost doua scaune din lemn de cires, pentru casa de piatra, o reinterpretare simbolica a femeii si a barbatului, sugerate prin romburi. Asa s-a nascut si logo-ul Sezi, aplicat pe mai toate obiectele lor, o forma stilizata a femeii care sta cu mainile in sold si a barbatulului cu umeri lati, strans in talie cu cingatoare.

De atunci, Octavia si Lucian au ramas “tinerii de la Sezi”, iar vestea li s-a dus in toata tara. Scaunele grele, din lemn masiv, sunt cadoul perfect de casa noua sau pentru nunti. Si nu numai. Perechea de scaune a ajuns in casele oamenilor, facute la comanda, in jurul unor mese din lemn, realizate manual de cei doi.

Octavia si Lucian s-au cunoscut la Facultatea de Arhitectura, din Cluj-Napoca. Tanara din Deva este in ultimul an, in timp ce Lucian este stagiar la o firma de Arhitectura in Alba. Mare parte din timp si-l petrec, insa, in micutul atelier amenajat cu ajutorul parintilor in Hapria, un sat din Podisul Secaselor. Acolo, tinerii reinventeaza mobila traditonal romaneasca. In miros de lemn de cires, proaspat taiat, din mainile pricepute ale lor ies minunatii populare, obiecte facute cu drag si cu suflet.

“Sezi” a pornit de la scaunele-statement pentru miri, si incet-incet s-au nascut alte si alte obiecte din lemn. Rostogolul pentru copii, rafturi pentru pereti, mese si scaune de toaleta, zeci de idei pe care Octavia le schiteaza, necontenit, intr-un caiet pe care-l poarta mereu cu ea.

In timp ce Lucian vine cu partea tehnica, randarea, imbinarile lemnului, Octavia il completeaza cu schitele si povestea. Pentru ca fiecare obiect Sezi are o poveste in spate, tesuta cu mult talent si entuziasm.

Octavia este partea artistica din echipa. In urma cu mai bine de un an, dupa ce a realizat, impreuna cu Lucian, scaunele-statement, a inceput sa cumpere carti din Anticariate. Asa a invatat tot ce se putea despre arhitectura traditional romaneasca, despre simboluri, cultura romaneasca exprimata prin piese de mobilier, case taranesti.

“Cand am inceput sa studiem forma scaunelor, prima data ne-am gandit cum sa le realizam. Nu se potrivea ceva ergonomic, modern, dar trebuia sa fie actuale. Am adaptat un sistem de prindere din trecut, cu pane de lemn, batute in spatar, cu un sistem actual, cu prinderi, cu surub. Scaunele trebuie sa fie si practice, nu sunt simple obiecte de arta”, povesteste ea.

Aflati la inceput de drum, tinerii au inceput sa lucreze afara, in curtea cabanei parintilor lui Lucian, iar apoi, cu ajutorul parintilor, au cumparat, rand pe rand, utilaje. Le-au inghesuit intr-un mic atelier, de numai 25 de metri patrati, deja neincapator pentru toate proiectele derulate. La un calcul simplu, au cheltuit peste 20.000 de lei pana acum, insa investitia este una continua. “Treptat, achizitionam unelte, obiecte si lemn. In lemn investim multi bani”, spune Octavia.

Un blidar, un raft pentru farfurii, o casa din baloti de paie si structura din lemn sunt doar cateva dintre proiectele la care Octavia si Lucian lucreaza in prezent.

Clientii sunt, in general, romani stabiliti peste hotare, care stiu sa aprecieze obiectele traditionale romanesti si isi doresc cu orice pret o piesa de acest fel in casele lor. O alta colaborare a celor de la Sezi s-a infiripat, de putin timp, cu arhitectii de la Aiografic, impreuna cu care au realizat un proiect de amenajare interioara, in care au introdus scaunele “Anotimpuri” si masa “Mileu”.

 

Randare realizata de Aiografic

“Dupa acest ultim proiect, au inceput sa ne scrie oameni din Argentina, Suedia, Germania, nu doar romani, ci si straini”, spune Octavia, cu entuziasm.

Creativi din fire, cei doi au realizat cateva piese unicat si pentru un hostel din Cluj-Napoca: o masa cu sase scaune, toate sculptate cu obiective turistice.

Fiecare scaun are, pe spatar, o sculptura reprezentativa: usa Bisericii Sfantul Mihail, geamul Hotelului Continental, o poarta de la Muzeul Satului, usa Casei Matei, geamul Palatului Szecky si o poarta de pe Cetatuie.

“All you can Seat” este gandit pentru turisti: “Seat and eat, and then go visit the city”, este motto-ul lor, iar fiecare obiectiv turistic sculptat este marcat, separat, pe o harta, pentru ca turistii sa le poata vizita mai usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *