PORTRET

Sergiu Căpriță, un tânăr avocat pasionat de dreptul penal: „Organele de urmărire penală trebuie să înțeleagă că orice este negociabil, cu excepția principiilor!”

Sergiu Căpriță, avocat stagiar la PCA Law Office, este un avocat din tânăra generație, un profesionist care consideră că cele mai importante calități în această profesie juridică, în relație cu clienții, sunt umanitatea și probitatea. Dragostea pentru avocatură i-a fost insuflată tânărului avocat de către profesorul Gheorghiță Mateuț care l-a inițiat și în tainele dreptului penal pe care acum Sergiu Căpriță se axează în cadrul cabinetului actualului său maestru, Ciprian Păun, avocat care l-a încurajat să continue pe drumul deschis în facultate de către profesorul Mateuț.

La 25 de ani, Sergiu Căpriță se ocupă de infracțiuni specifice gulerelor albe și în activitatea sa de până acum s-a lovit de anumite probleme ale sistemului de justiție, legate de activitatea procurorilor, în special a celor din structuri precum DIICOT sau DNA, însă a cunoscut și profesionalismul multor magistrați. Cu idealismul specific oricărui început, avocatul își dorește o carieră bazată pe probitate, una care să nu se abată de la principii:

„Organele de urmărire penală trebuie să înțeleagă că orice este negociabil, cu excepția principiilor!”, exclamă avocatul, un principiu la care la rândul său aderă, ca o linie directoare a viitoarei sale cariere.

Profesorul Gheorghiță Mateuț i-a insuflat dorința de a deveni avocat

Sergiu Căpriță consideră că avocatul are misiunea de a asigura respectarea drepturilor și intereselor legitime ale clienților săi, misiune care este în strânsă legătură cu iubirea de oameni:

„Nu poți să practici profesia de avocat dacă nu iubești oamenii și dacă nu empatizezi cu ei. Empatia este o calitate extrem de importantă în profesia de avocat deoarece prin intermediul acesteia clienții se pot deschide față de tine, reprezintă mijlocul prin care clienții îți dau dreptul de a le gestiona adevărul în raport cu organele judiciare. Eu iubesc oamenii și din aceste considerente am ales să îmbrățișez această demnă profesie de avocat!”

Avocatura însă nu a reprezentat prima alegere a lui Sergiu Căpriță, care inițial, la începutul facultății, își dorea să devină procuror. Ulterior, cursurile profesorului Mateuț i-au deschis o nouă perspectivă asupra profesiei juridice pe care o va îmbrățișa:

„Mi-au plăcut foarte mult cursurile profesorului Mateuț, prin care acesta sublinia frumusețea profesiei și dinamismul profesiei de avocat și ele m-au determinat să îmi doresc să devin avocat! Profesorul Mateuț ne-a predat drept procesual penal în anul II de facultate și asta mă atrage și acum, dreptul penal.”

Sergiu Căpriță și-a făcut și licența cu profesorul Gheorghiță Mateuț și, după absolvirea facultății, a învățat o jumătate de an pentru examenul de intrare în Barou, unde a reușit din prima:

„Timp de 6 luni, principala mea preocupare a fost studiul pentru Barou; învățam minimum 8 ore pe zi, 6 zile pe săptămână. Pentru mine examenul de intrare în Barou nu a reprezentat o mare presiune, pentru că am reușit de prima dată.”

Un tânăr avocat axat pe drept penal

Din ianuarie 2016, Sergiu Căpriță a devenit avocat colaborator la Cabinetul individual Ciprian Păun:

„La începutul anului am înființat împreună cu maestrul meu, avocatul Ciprian Păun, un departament de drept penal în cadrul biroului, având ca obiect principal infracțiuni specifice gulerelor albe (printre care: infracțiuni de corupție, evaziune fiscală, spălare de bani). 

Avem clienți atât din Cluj, cât și din zonele învecinate. Avem o preocupare deosebită și pentru asistența persoanelor vătămate în procesul penal deoarece, din cercetările noastre, foarte puțină lume se preocupă de apărarea drepturilor persoanelor vătămate în cadrul procesului penal. De exemplu, persoanele care sunt victime ale accidentelor rutiere și care au suferit anumite prejudicii și sunt îndeplinite condițiile de tipicitate ale unei infracțiuni sau rudele victimelor sau persoanelor care au suferit un prejudiciu dintr-o infracțiune de vătămare corporală din culpă pot solicita anumite despăgubiri făptuitorului sau/și persoanei responsabile civilmente, iar pentru aceasta este necesară asistența juridică încă din faza de urmărire penală”, explică avocatul Sergiu Căpriță.

Avocatul consideră drept regretabile anumite mijloace neloiale de dovedire și descoperire a infracțiunilor, folosite de procurori

Avocatul Sergiu Căpriță consideră drept regretabil faptul că, în perioada actuală, „la parchetele specializate, cum ar fi DNA sau DIICOT, mai ales la structurile centrale, printre mijloacele de dovedire și descoperire a infracțiunilor se încadrează și mijloace neloiale ca, de exemplu, chemarea unui denunțător într-un mod informal pentru a-i prezenta beneficiile unui denunț penal pentru ca, mai apoi, după această întâlnire, denunțătorul să formuleze un denunț într-un cadru procesual pentru singurul motiv de a beneficia de anumite cauze de nepedepsire sau de reducere a limitelor de pedeapsă”:

„E mult mai ușor să folosească mijloace de genul acesta. În mod normal, procurorul nu are dreptul de a chema o persoană și de a-i prezenta beneficiile unui denunț penal, deoarece prin aceasta o determină sau o constrânge să-l formuleze, pentru simplul motiv că situația denunțătorului se îmbunătățește.

Am avut un caz în care unui client în vârstă de 18 ani i s-a reținut infracțiunea de trafic de droguri pe motivul că i-ar fi remis unui investigator sub acoperire o mică cantitate de cannabis. Investigatorul sub acoperire era coleg de facultate al acestuia și în nenumărate rânduri l-a sunat pe clientul nostru pentru a-i procura respectiva cantitate de cannabis. Acest mijloc pentru probarea unei infracțiuni este inadmisibil deoarece principiul loialității administrării probelor prevăzut de Articolul 101, Cod Procedură Penală, interzice în mod expres folosirea unor îndemnuri, constrângeri și promisiuni în vederea comiterii de infracțiuni. Acest principiu al loialității administrării probelor ar trebui să fie citit zilnic de organele de urmărire penală, acest principiu ar trebui să fie pe prima pagină a codurilor folosite de ei.”

Dincolo de aceste aspecte, avocatul Sergiu Căpriță afirmă că în activitatea sa a întâlnit foarte mulți procurori și judecători extrem de bine pregătiți profesional, care își făceau meseria cu multă pasiune și respectând legea. Avocatul concluzionează aprecierile sale, amintind cuvintele lui Corneliu Coposu:

„Organele de urmărire penală trebuie să înțeleagă că orice este negociabil, cu excepția principiilor! Trebuie să aibă întotdeauna în minte aceste cuvinte!”

Dacă dorința de a îmbrățișa această profesie i-a insuflat-o profesorul Mateuț, cea de a continua i-a cultivat-o avocatul Ciprian Păun

Tânărul avocat Sergiu Căpriță își propune ca pe viitor să își continue activitatea în cadrul cabinetului PCA Law Office fiindcă în avocatul Ciprian Păun a văzut un partener încă din momentul interviului pe care l-a avut cu acesta pentru a deveni avocat stagiar:

„Am venit la cabinetul dânsului cu un CV, cu o scrisoare de intenție, dar acestea nu au contat foarte mult, cred eu, ci discuția pe care am avut-o cu acesta și planul pe care i l-am împărtășit încă din momentul interviului. I-am spus că aș dori să creăm un departament de drept penal (pe care acum ne propunem să îl dezvoltăm), știind că cabinetul se axa mai mult pe drept comercial și drept fiscal. Ciprian Păun a fost de acord cu crearea unui departament de drept penal și astfel, la o săptămână de la întâlnire, mi-am început activitatea.”

Spre deosebire de alte cabinete de avocatură unde a mai încercat să devină stagiar, Sergiu Căpriță a găsit la cabinetul avocatului Păun o atitudine pozitivă legată de această profesie:

„Spre deosebire de alți avocați, încă de la primul interviu, domnul Ciprian Păun mi-a spus cât de frumoasă este această profesie. Spre deosebire de alți avocați care, în momentul unui interviu, te descurajează total spunându-ți că profesia de avocat este una plină de dezavantaje: veniturile mici ca stagiar, disponibilitatea de a te trezi la orice oră din zi sau din noapte, frustrarea sentimentului de injustiție. Ciprian Păun mi-a explicat, încă din momentul interviului, frumusețea acestei profesii și mi-a spus că, după un deceniu de avocatură, el nu regretă nici în ziua de astăzi că a îmbrățișat această profesie, aspect care m-a ambiționat extrem de mult!”

„Un avocat bun trebuie să fie, în primul rând, om!”

Sergiu Căpriță, un avocat la început de drum, pornește în carieră cu principii solide, nedisimulate:

„Un avocat bun trebuie să dea dovadă în primul rând de probitate, trebuie să fie un spirit empatic și, cel mai important, să fie om! Mulți dintre avocați au uitat să fie oameni, din dorința aprigă de a câștiga cât mai mult! Câștigurile materiale sunt însă colaterale, aspectul cel mai important este îndeplinirea misiunii de apărare și respectare a drepturilor clienților tăi! Atunci când partea financiară reprezintă singurul obiectiv în această meserie, cred că ar trebui să îi lași pe cei tineri să te înlocuiască! În momentul în care urmărești doar câștigul financiar, e clar că nu te mai ocupi de clienți așa cum ar trebui!”, consideră tânărul avocat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *