Semnalele specialiștilor din piață: „Impredictibilitatea politică pune bețe în roate imobiliarelor”

Declarațiile ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, conform cărora programul „O familie, o casă” „nu este interesant pentru liberali”, stârnesc îngrijorarea specialiștilor din piața imobiliară, care semnalează faptul că impredictibilitatea politică din momentul actual pune bețe în roate sectorului imobiliar, foarte sensibil la zvonistica privind creditele și economia în general.

Cea mai mare platformă de imobiliare din România, imobiliare.ro, scria la începutul lunii decembrie despre posibilitatea desființării de către liberali a programului de creditare de tipul „Prima Casă”:

„Programul guvernamental, funcțional de peste zece ani, trece printr-un nou proces de analiză; rămâne de văzut dacă «mai rămâne în picioare».

Pe final de an, instabilitățile de pe scena politică românească se fac simțite, din nou, în imobiliare. (Și) de data aceasta, punctul de contact între cele două domenii se dovedește a fi programul Prima Casă: aflat deja într-un proces de „metamorfozare” către o formulă mai marcat socială, longevivul program se trezește, din nou, pus în cumpănă.

De menționat ar fi că noua răsturnare de situație în privința unui program care funcționează de mai bine de zece ani vine în contextul în care jucătorii din rezidențialul autohton semnalau deja impactul negativ al impredictibilității din plan politic.”

Când vine vorba de imobiliare, predictibilitatea are o importanță majoră. Incertitudinea poate duce la blocaje temporare ale pieței, cu consecințe nefaste asupra economiei românești în general.

Rămâne de văzut, în urma analizei, ce va decide Guvernul Orban – dacă va mai exista „Prima Casă”, într-o formă sau alta. Declarațiile ministrului liberal de Finanțe au stârnit oricum deja îngrijorări în piață. O piață în care îngrijorarea înseamnă tranzacții mai greu de realizat.

Sursa foto: imobiliare.ro

Adauga comentariu