In vizor

Șef de Serviciu din Primăria Cluj-Napoca acuzat de activism pro-“Noua Dreaptă”. Poate ne zice și Emil Boc câte ceva

Szakáts István, preşedintele Fundaţei Altart, îl acuză pe Ionuţ Ţene, şeful Biroului învăţământ, cultură, culte, sport din Primăria Cluj, de încălcarea legii, deoarece a făcut propagandă pentru Partidul România Unită, deşi era funcţionar public. Ţene este o prezenţă nelipsită de la marşurile „Noii Dreapte” şi este autorul unui articol în care spunea că tragedia de la Colectiv a fost cauzată de „invocarea spiritelor malefice de Halloween”.

„Pot spune, în sfârşit, după 20 de ani, se creează un partid şi o forţă politică autentic românească. Un partid care reprezintă interesele românilor şi numai ale românilor, Partidul România Unită. (…) Partidul România Unită este viitorul României, nu altcineva, nu altceva şi nu alt partid. (…) Trebuie să facem o Românie frumoasă, strălucitoare ca soarele, pentru asta toţi trebuie să luptăm”, spunea la începutul anului 2016, la un congres al Partidului România Unită (PRU) Ionuţ Ţene, pe vremea când era doar un funcţionar public.

El este, din luna iunie, şeful Biroului învăţământ, cultură, culte, sport, societate din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Szakáts István, preşedintele Fundaţei Altart, şi unul dintre cei mai activi membri ai societăţii civile clujene, îl acuză pe Ionuţ Ţene, de încălcarea legii Legii nr. 161 din 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

„În 2016 Ţene Ioan Vasile era inspector de specialitate în cadrul Biroului învăţământ, cultură, culte, sport, societate din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Legea nr.161/2003, Art.98, (2) arată că funcţionarilor publici le este interzis să exprime sau să apere în mod public poziţiile unui partid politic”, a scris Szakáts pe pagina sa de socializare.

Pe pagina sa de Facebook acesta a postat şi filmarea cu discursul ţinut de Ţene la congresul PRU din 2016.

Contactat astăzi de către Ziar de Cluj, Szakáts István a explicat:

„Noi nu am început acum. Am depus în martie o cerere prin care am solicitat convocarea Comisiei de disciplină din cadrul Primăriei,  la care nu am primit răspuns nici până azi. Din 21 martie tot trec acele 30 de zile lucrătoare și nu, nu pentru că s-a pierdut la poștă.

Comisia de disciplină nu s-a convocat niciodată și cererea a fost depusă înainte ca concursul pentru postul de șef al Biroului Cultură să fi fost lansat. Acum o să solicităm Prefectului, care este garantul respectării legilor, să oblige Primăria.

În afară de asta, or să fie depuse și alte acțiuni în justiție. Dar cred că, în ultima vreme, în oraș s-au putut observa câteva procese (spre exemplu, Someșul nu a fost betonat, Parcul Feroviarilor a intrat în posesia orașului, Primăria a început să pună plăcuțele multilingve, GayPride a fost până la urmă autorizat), care îmi dau speranțe că administrația are urechi și o anumită deschidere. Sunt optimist că și în acest caz orașul va putea să recunoască încotro este Europa și că va face pașii necesari în această direcție. Fără a ne imagina Primăria ca pe o structură care învață, nici nu cred că oricare dintre aceste demersuri ar avea sau ar fi avut sens.

În martie l-am denunțat pe domnul Țene la CNCD, dosarul e în lucru. Urmează și Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Potrivit art. 77, alin 1, din Legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici:

„Încălcarea cu vinovăţie de către funcţionarii publici a îndatoririlor corespunzătoare funcţiei publice pe care o deţin și a normelor de conduită profesională şi civică prevăzute de lege constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acestora.”

În concret, fapta numitului Țene Ioan Vasile constituie abatere disciplinară în special, dar nu numai, prin prisma prevederilor art. 77 alin (2), lit. g, din Legea 188/1999:

„(2)Constituie abateri disciplinare următoarele fapte: […] g) manifestări care aduc atingere prestigiului autoritatii sau instituției publice în care își desfășoară activitatea;”
 
Art. 43, din aceeași lege, prevede:

„Funcționarii publici au obligația să își îndeplineasca cu profesionalism, imparțialitate și în conformitate cu legea îndatoririle de serviciu și să se abțină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului corpului funcționarilor publici.”

În legătură cu video-ul pe care l-am publicat azi, legea este:

1. În 2016, Țene Ioan Vasile era inspector de specialitate în cadrul Biroului învățământ, cultură, culte, sport, societate din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
 
2. Legea nr.161/2003, Art.98, (2):

„Funcţionarilor publici le este interzis să exprime sau să apere în mod public poziţiile unui partid politic.”

Mai urmează și alte demersuri de natură legală, în care domnului Țene îi va fi solicitat să aducă dovezi referitoare la afirmațiile sale, cum că majoritatea banilor publici ai orașului sunt dați ONG-urilor maghiare iredentiste care sprijină autonomia Ținutului Secuiesc. De asemenea, ne pregătim să distribuim acel video în medii diplomatice internaționale”, a precizat Szakáts István, pentru Ziar de Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *