Din oras

Se vinde cladirea “Pelican” de pe Calea Turzii

Dupa cativa ani de incertitudine in privinta imobilului care ar fi trebuit sa gazduiasca spitalul “Pelican”, prima clinica universitara privata din Romania, grupul Kesz, constructorul imobilului a decis sa ia fraiele in maini. De cateva saptamani, compania detine proprietatea cu drepturi depline si a anuntat vanzarea ei. S-au aratat deja posibili investitori, firme internationale care vad un potential in cladirea de pe Calea Turzii.

Pe cladirea nefinalizata au aparut recent bannere in care se anunta ca este de vanzare, cu date de contact ale fimei KESZ Epito es Szerelo Zrt. 

Constructia a inceput in 2011 si, pe masura inaltarii cladirii a iesit la iveala ca investitorii nu au destule fonduri de a termina acest proiect de foarte mare anvergura. Era anuntat ca primul spital universitar clinic particular din Romania si cel mai mare. 

In mai, 2011, fostul primar Sorin Apostu anunta ca “primul spital universitar privat din Romania va fi deschis, anul viitor, la Cluj-Napoca, in urma unei investitii de peste 50 de milioane de euro, care va crea peste 500 de locuri de munca”, potrivit Mediafax. 

Ar fi fost un parteneriat strategic intre un investitor privat, comunitatea stiintifica medicală a Clujului, cu sprijinul UMF Cluj si al primariei si s-ar fi concretizat in “primul spital universitar privat din Romania si, in acelasi timp, cel mai mare spital privat din tară”. Era gandit ca cel de-al doilea spital al grupului Pelican (primul fiind deschis in toamna lui 2008, in Oradea), grup care era cel mai mare furnizor privat de servicii medicale integrate din Transilvania. S-ar fi creat 500 de locuri noi de munca. 

“Cum s-au terminat banii pentru investitie, in 2013, lucrarile s-au oprit. Firma noastra, ca antreprenor general, s-a straduit sa o lase intr-un stadiu in care cladirea sa fie conservata, sa nu aiba probleme din punct de vedere structural”, a precizat inginerul Sarosi Bela, manager in cadrul Kesz. 

Structura e finalizata in proportie de 100%, iar fatadele aproximativ 90%. De atunci, constructorul cauta o solutie de continuare. 

“Beneficiarii nu au identificat o alternativa, asa ca s-a pus problema ca Grupul Kesz sa preia cladirea, au fost discutii in acest sens de un an. Foarte recent decizia s-a si pus in practica. Momentan, imobilul, atat terenul, cat si cladirea apartine grupului Kesz ca si proprietate”, a precizat managerul.

In ceea ce priveste pretul de vanzare a cladirii, acesta a spus ca nu se poate preciza, “pentru ca in acest moment se face o evaluare de piata”. 

“Este un proiect foarte mare si foarte ambitios. Am dori sa fie livrata Clujului o institutie la un standard vest-european, un spital bine dotat si inzestrat. Pentru aceasta, ar trebui tratat ca un proiect complex, asa ca este greu de exprimat un pret”, a justificat managerul de proiect. 

Cladirea are nevoie de continuarea lucrarilor de constructie si finisare. 

 Viitorul proprietar va decide, insa noi ne-am dori sa continuam noi constructia proiectului. Suntem specializati in acest domeniu, cunoastem proiectul, avem capacitatea si experienta de a termina lucrarile. Insa nu e e conditie obligatorie. Important e sa se finalizeze si sa se livreze cladirea”, a mai spus managerul.

Exista si varianta in care cladirea sa nu gazduiasca un spital. 

“Nu ar fi prima cladire din istorie care va fi reconversata intr-o alta functiune”, a apreciat Sarosi Bela. 

Cladirea are un paznic platit de catre firma de constructii. Au fost identificate si posibilitati de amenajare a unor locuri de parcare. 

Suprafata utila a cladirii este de 25.798 de metri patrati, pe 8 nivele, necompartimentate, insa proiectele sunt finalizate 100%, dupa cum asigura constructorul. 

“Proiectul a fost gandit pentru un spital regional clinic universitar, multidisciplinar, cu 330 de paturi, plus suprafetele pentru ambulatoriu, pentru 10 sali de operatii, cu fluxurile specifice, cu terapie intensiva si farmacie externa si interna etc. Totul e proiectat in detaliu. Cladirea are 10 lifturi cu capacitate mare, pentru targa sau 26 de oameni. Clujul are o universitate de medicina cu foarte multi studenti din strainatate, iar studentii nostri se pregatesc aici si pleaca afara pentru un viitor mai bun. Daca ar fi, sa zicem, o clinica privata profesionista, s-ar crea aici multe locuri de munca, in conditii comparabile cu ce gasesc in strainatate. Eu zic ca nu ar trebui sa ne plece tinerii valorosi, ci, mai degraba, sa facem cumva ca strainii sa vina pentru tratament in Cluj”, este de parere inginerul de la Kesz. 

Desi vanzarea cladirii este o decizie recenta, noul proprietar a fost deja contactat de potentiali investitori. 

“Am avut discutii cu firme mari internationale care vor sa investeasca in sitemul medical romanesc. Din punct de vedere strategic, Clujul este ideal pentru asa ceva: centru universitar, localizare in mijlocul tarii, autostrada urmeaza sa fie in apropiere si aria de atractie a Clujului din punct de vedere medical depaseste un milion de locuitori. Acest potential e extrem de putin exploatat, deci o asemenea cladire a fi foarte bine venita”, a dezvaluit Sarosi.

Proiectul nu  a fost dezvoltat mai mult de atat, insa daca va aparea un partener strategic care se ocupa cu managementul spitalelor ar putea fi gandita si o solutie pentru cazarea celor care vin la tratament. 

“Avem exemple, cum ar fi si Ungaria, exista clinica privata care deserveste clienti din America sau Rusia. Vin acolo, se trateaza o perioada, primesc toate serviciile, iar suma cheltuita pentru tratament este considerabil mai mica decat in America. Asta s-ar putea face si in Cluj”, a precizat acesta. 

„Am aflat din presa ca Ministerul Sanatatii vrea sa investeasca in trei mari spitale regionale, dintre care unul va fi la Cluj. Proiectul respectiv e insa mult mai mare decat ce avem noi, dar intentia exista. Medicii din Cluj sunt foarte bine pregatiti, exista resurse valoroase aici”, a apreciat managerul de proiect. 

O alta varianta luata in calcul este asocierea cu un investitor in vederea finalizarii proiectului demarat de Pelican. 

“Suntem foarte deschisi. Kesz este un grup de firme a caror activitate principala este in domeniul constructiilor, insa are si activitati conexe: are cladiri de birouri in Budapesta, hoteluri, detine chiar si un penitenciar particular in Ungaria caruia ii asigura si managementul. Exista o experienta variata in cadrul grupului”, a precizat Sarosi. 

Grupul se afla in discutii pentru alte doua proiecte de contructii la Cluj, la Oradea are proiectul Wellness Termal Nymphaea Oradea, cel mai mare aquapark din Romania, cu o investitie de 15 milioane de euro, din fonduri europene, demarat de municipalitate. De asemenea, Kesz construieste la aceasta ora trei fabrici in Arad.

“Am dori ca pana in septembrie sa avem cateva oferte serioase, bine puse la punct. Nu ne grabim cu vanzarea, nu e o urgenta, vrem din tot sufletul sa facem ceva frumos, ceva benefic Clujului. Inceputul a fost foarte frumos, ar trebui sa se finalizeze la fel de frumos”, a conchis Sarosi Bela. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *