Din oras

Se refatadizeaza cladirea Muzeului Farmaciei! MNIT inca spera ca statul va cumpara cladirea

Cladirea din Piata Unirii care adaposteste Muzeul Farmaciei este inconjurata de schele si se afla in plin proces de reparatii ale fatadei. Lucrarea a fost contractata de Hintz Gabor Csaba, urmasul celebrei familii clujene care a detinut cladirea.

Lucrarile au inceput recent si au ca obiect “Reparatii fatada casa Hintz”, potrivit placutei montate pe una din perdelele de protective. Beneficiarul investitiei este Hinz Gabor Csaba, domiciliat in Achern, Germania, iar constructor este firma S. C. Libra Impex S. R. L.

“E o lucrare la o casa particulara, nu la un muzeu. Se fac reparatii la fatada”, a declarat o reprezentanta a firmei.

Lucrarile au termen de executie data de 25 mai 2014.

“Lucrarile sunt realizate de mostenitorii familiei Hintz. Cladirea le-a fost retrocedata, dar, acum, problema e cine o va cumpara. Este clar ca vor sa o vanda. Trebuie ca statul sa isi exercite dreptul de preemptiune si noi speram ca va face asta, fie prin primarie, fie prin Consiliul Judetean sau o institutie a Guvernului. Noi suntem acum in negocieri pe toate palierele. Familia Hintz si-a intabulat tot imobilul si asta trebuie reglementat. In principiu, nu aveau acest drept. Speram ca Muzeul de Istorie a Transilvaniei (MNIT) sa ramana cu acea colectie de la Muzeul Farmaciei. Deocamdata, nu e nimic sigur”, a declarat Sanda Man, purtatoarea de cuvant a MNIT.

Casa Hintz, cunoscuta si cu numele de Casa Mauksch-Hintz, este un monument istoric si architectural aflat pe strada Regele Ferdinand nr. 1, colt cu Piata Unirii din Cluj-Napoca. Aici a fost deschisa prima farmacie din Cluj, in 1573. Intre primii chiriasi s-a numarat farmacistul Tobias Mauksch, originar din Ungaria, care era si demnitar al Bisericii Evanghelice – Luterane, situate chiar vizavi. Casa si farmacia au intrat in posesia familiei Hintz in a doua jumatate a secolului 19, fiind folosita de membrii acesteia pana la nationalizare, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. In ultima perioada, cladirea a fost cunoscuta pentru Colectia de Istorie a Farmaciei a MNIT. De aproximativ doi ani, cladirea, evaluata la aproximativ doua milioane de euro, a fost retrocedata catre mostenitorii familiei Hintz. 

 

UPDATE: Potrivit oficialilor MNIT, proprietarii cladirii au demarat lucrarile de reparatii la cererea Primariei Municipiului Cluj-Napoca. Muzeul Farmaciei ar putea fi gazduit in imobil timp de cinci ani de la emiterea deciziei de retrocedare. 

Foto: Eugen Olariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *