Din oras

Se modernizează Parcul Caragiale: dispar locurile de parcare și aparatele folosite de skateri

Parcul Caragiale a fost primul skatepark din oraș. Acesta este locul de întâlnire al tinerilor skateri încă din 2004, dar acum sunt în pericol să rămână fără parc. Proiectul de modernizare al Parcului Caragiale presupune renunțarea la aparatele folosite de skateri.

Tinerii, susținuți și de alte persoane prezente la dezbaterea privind reabilitarea parcului au primit din partea Primăriri promisiunea că se va încerca păstrarea unor elemente folosite de skateri.

”În urma dezbaterii, s-a conturat ideea păstrării actualei funcționalități a parcului, aceea de skatepark. Nu doar skaterii, ci și alți clujeni prezenți la dezbatere au cerut păstrarea în noul parc a unor elemente pentru skateri, precum obstacole, borduri sau mini-rampe, având în vedere faptul că acesta a fost practic primul skatepark din oraș și ar trebui păstrată o memorie a locului. O decizie în acest sens va fi luată în urma unui workshop la care va fi invitată să participe comunitatea de skateri, dar nu numai”, menționează Primăria.

Primăria le amenajează pasionaților de acest sport (devenit sport olimpic) un parc de mari dimensiuni în Parcul Rozelor.

2,7 milioane lei pentru extinderea skatepark-ului din Parcul Rozelor. Lucrările taie din zona verde

Alte locuri de parcare desființate

Niciun proiect fără desființarea unor locuri de parcare pare să fie noua deviză a Primăriei Cluj-Napoca. Modernizarea Parcului Caragiale atrage după sine și eliminarea locurilor de parcare de pe strada Octavian Petrovici. Acestea vor fi înlocuite cu rasteluri pentru biciclete, o stație de alimentare biciclete și trotinete electrice, dar și bănci pentru odihnă. Chiar dacă pistele de biciclete sunt prea puține și amenajate haotic, Primăria continuă să sugereze folosirea acestui mijloc de transport alternativ. De asemenea, va fi desființată și actuala parcare din fața Palatului Telefoanelor și extinderea parcului cu 1400 mp.

Proiectul privind reabilitarea parcului Ion Luca Caragiale și a străzii Octavian Petrovici a fost realizat de către biroul de arhitectură Vlad Rusu, are în vedere o suprafață de aproximativ 5500 mp și își propune în primul rând să crească spațiul verde și cel pietonal din centrul orașului. Propunerea de amenajare a parcului presupune desființarea gardului viu, dar și plantarea a 44 de noi exemplare de arbori, din diferite specii, inclusiv doi arbori din specia ginkgo biloba.

Prin descoperirea Canalului Morii pe latura de nord a parcului se urmărește asigurarea unui acces în vecinătatea acestuia, prin sistematizarea malului drept al canalului cu un taluz înierbat și gradene de acces la luciul de apă. De asemenea, se propune o pasarelă pietonală peste canal, în zona mediană a parcului pentru a asigura o trecere către Sinagoga existentă pe strada Barițiu, dar și pentru a încuraja redeschiderea unui traseu istoric spre Dealul Cetățuii prin reconstruirea Podului Nemților peste Someș, într-un viitor apropiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *