In vizor

Se întâmplă la Cluj: Lucrări de construcţii poduri acordate prin procedură de achiziţie directă unei firme de instalaţii electrice

După aproape 7 ani încep să iasă la suprafaţă neregulile privind  modul în care Regia Autonomă de Administrare a Domenului Public şi Privat Cluj a derulat o serie de contracte pentru lucrări la drumurile judeţene. Ziar de Cluj vă  prezintă încă o dovadă a modului prin care, fără un deviz de lucrări, proiect tehnic de execuţie sau ordin de începere al lucrărilor, au fost cheltuiţi 50.000 de lei, sumă sub pragul de 15.000 de euro pentru care ar fi trebuit organizată licitaţie. Încredinţările directe, aflate la mâna directorului instituţiei. 

RAADPP a organizat în noiembrie 2010 o selecţie de oferte având ca obiect “Reparaţii şi înlocuire balustrade şi lise pod, confecţionat şi montat stâlpi pietonal pod, pe DJ 107N. Codul CPV atribuit procedurii reprezenta lucrări de construcţii de renovări de poduri însă contractul a fost atribuit unei firme care are domeniu principal de activitate “Lucrări de instalaţii electrice”.  Pentru atribuirea contractului de execuţie s-au solicitat trei oferte, oferta aleasă fiind cea a societăţii Imsat Nord SRL, societate cu care s-a încheiat Contractul de lucrări numărul 71/11.11.2010.

“Nu există proiect tehnic şi detalii de execuţie pentru această lucrare, nu există deviz general de lucrări, există doar un referat al domnului Marius Crăciunaş care a verificat cele trei oferte depuse şi care propune algerea înaintată de S.C. Imsat Nord SRL”, se arată într-un audit realizat în 2013..

Prima plată făcută de către RAADPP firmei Imsat Nord SRL s-a făcut la nici două săptămîni de la semnarea contratului deşi, potrivit clauzelor, plata urma a se face la 7 zile de la emiterea facturii de către contractant, dar numai după finalizarea lucrărilor.  

“Plata facturilor s-a efectuat cu OP 1206/23.11.2010 în suma de 25.192,52 lei şi OP 1318/10.12.2010  în sumă de 25192,52 lei, fără a exista proces verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, existând doar adresele nr 7258/22.11.2010, nr 7650/08.12.2010 către Biroul financiar-contabil, vizate de directorul general, de achitare a celor două facturi pentru lucrările existente”, se arată în raportul de audit al RAADPP din 2013. 

Auditorii au recomandat respectarea întocmai a prevederilor contractuale privind efectuarea plăţilor către executanţii lucrării. Totodată au mai specificat că nu se vor efectu plăţi fără a avea situaţia de lucrări confirmate de beneficiar pentru lucrările de orice fel sau procese verbale la terminarea lucrărilor, procese verbale de recepţie finală. În privinţa sumelor achitate fără respectarea prevederilor legale şi a celor din contract auditorii au  recomandat recuperarea lor. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *