SDC Imobiliare pregătește un nou proiect pe Calea Dorobanților 114?

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de mâine, 19 decembrie, există un proiect de hotărâre privind majorarea cu 500% a impozitului, începând cu anul 2020, pentru clădirea situată în Cluj-Napoca, pe Calea Dorobanților nr. 114, proprietate a S.C. SDC IMOBILIARE S.R.L., „ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită”.

Clădirea aparținând SDC Imobiliare arată în felul următor (captură Google Maps):

În referatul de aprobare al proiectului de hotărâre nr. 55H, se specifică faptul că fișa de evaluare „a relevat starea tehnică nesatisfăcătoare a imobilului, încadrându-se astfel în categoria clădirilor neîngrijite, iar deficiențele nu au fost remediate de către proprietar până la data de 30 noiembrie a anului fiscal în curs”.

Nota de constatare a Direcției Inspecție și Control din cadrul Primăriei Cluj-Napoca definește clădirea de pe Dorobanților 114 drept „imobil degradat (ruină)”. Direcția a emis o somație pentru efectuarea lucrărilor de întreținere până la data de 30 noiembrie, însă lucrările nu au fost efectuate, din moment ce acum SDC Imobiliare va avea impozitul mărit cu 500% pentru această locație.

Proprietatea SDC Imobiliare de pe Calea Dorobanților nr. 114 constă în 1318 mp de teren și o suprafață construită la sol de 786 mp (conform cărții funciare, magazii și ateliere).

SDC Imobiliare a fost înființată în anul 2010 și în cei 9 ani de activitate a construit în Cluj-Napoca numeroase proiecte imobiliare - hale, vile, case și apartamente în blocuri noi. Compania are în prezent în derulare ample proiecte rezidențiale în Cluj-Napoca pe străzile Trifoiului, Burebista și Anton Pann. Firma are proiecte finalizate pe străzile: Fabricii, Dunării, Traian, Galaxiei (Baciu), Ploiești, Molnar Piuariu, Alexandru Vaida Voevod, Mircea Eliade, Venus, Iuliu Moldovan, Alverna, Mureșului, Edgar Quinet, Gheorghe Marinescu, Calea Turzii, Păstorului.

Compania administrată de Ștefan Berciu, având ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, a avut în anul 2017 o cifră de afaceri de 9 625 468 de euro, iar în 2018 de 5 952 159 euro. Profitul net a fost în anul 2017 de 2 118 423 de euro, iar în 2018 de 820 543 euro.

Este greu de crezut că o firmă de o asemenea anvergură, precum SDC Imobiliare, nu își permite să refațadizeze clădirea de pe Dorobanților pe care o are în proprietate. Ceea ce ne face să ne întrebăm care sunt planurile firmei pentru respectiva locație – pe terenul de 1318 mp, SDC Imobiliare va ridica în viitor un nou imobil? Mai ales că, și pe terenul învecinat, aparținând Dacia Service, omul de afaceri Ovidiu Turcu ar putea construi două clădiri, una de birouri și una cu destinație rezidențială, conform Planului Urbanistic Zonal avizat de Comisia de Urbanism.

Pe terenul de 9 400 mp, învecinat proprietății SDC Imobiliare, de pe Calea Dorobanților nr. 84, ocupat în prezent de halele Dacia Service, se propune ridicarea a două imobile.

În aceste condiții, și SDC Imobiliare ar putea construi în viitor un nou imobil, pe terenul de 1 318 mp, pe care în prezent sunt doar ruine, aceasta fiind o explicație plauzibilă pentru terenul lăsat în prezent ocupat doar de construcții neîngrijte, pentru care Primăria aplică impozitul crescut cu 500%. Nu ar avea sens o refațadizare temporară, dacă planurile de viitor pentru acest teren sunt altele, de construire de la zero a unei noi clădiri.

Adauga comentariu