In vizor

Scurtatura care uneste strada B. P. Hasdeu de Victor Babes, blocata de un damb de pietris si gunoaie

Resturile menajere nu mai reprezinta o noutate in oras. Problema lor, mai ales in zonele de cartiere, pare sa nu-i intereseze pe angajatii Rosal si Brantner. In zona Hasdeu, scurtatura care leaga campusul de strada Victor Babes si care trece pe langa laterala restaurantului New Croco este blocata de mai bine de aproape trei ani de un damb de gunoi si pamant de care nu pare sa-i pese nimanui. Reprezentantii Primariei n-au nicio idee despre ce este vorba, iar cei care trec zilnic pe acolo s-au obisnuit cu prezenta insalubra a acestuia si nu au o problema in a merge pe scurtatura trecand peste el. 

Salubrizarea orasului lasa de dorit. Daca Somesul si Canalul Morii sunt lasate de izbeliste, gunoaiele fiind la ordinea zilei, de ce nu ar fi strazile ingropate in resturi menajere. Straduta care uneste Victor Babes de strada B.P. Hasdeu e o scurtatura preferata de cei care locuiesc in zona si sunt familiarizati cu aceasta. Insa, cu toate ca ea uneste doua strazi cunoscute si tranzitate zilnic, atat de studenti, cat si de medici sau oameni cu probleme medicale veniti din alte orase, scurtatura e plina de mizerii si chiar la baza de sus a acesteia, langa terasa La Tina Bistro, se afla un morman de pamant care-i ingreuneaza accesul.

Movilita are deja vechime. Se pare ca e nemutata de vreo trei ani, spune un student mai vechi din zona.

„Stau in camin de patru ani deja. Nu-mi amintesc exact cand a aparut, dar cand m-am mutat eu in zona, nu se afla aici. La un moment dat erau multe materiale de constructie in apropiere si de atunci parca e si gramada aceasta de pamant”, spune tanarul.

De altfel, colina micuta completeaza, din pacate, peisajul dezolant al terenului unde ar fi trebuit sa fie mall-ul studentesc Akademia. In locul unei cladiri impozante, e o padure care pare ca vrea sa se extinda dincolo de bucatile de tabla care o delimiteaza. Avand in vedere ca terenul se afla, totusi, in apropierea campusului studentesc, a unor restaurante precum New Croco, Marty sau Toscana, dar si in proximitatea cladirii UMF-ului si a Institutului de Oncologie, salubrizarea lasa de dorit. Noroc cu masinile parcate in apropiere care reusesc sa mascheze aspectul inestetic al stradutei.

Cu privire la acest morman de pamant si gunoaie, reprezentantii Primariei nu stiu nimic. Nu stiu inca daca intra in responsabilitatea lor sa-l inlature, nici din ce cauza s-a format. Pana una alta, ramane inca acolo, de izbeliste la fel ca terenul langa care se afla. Mall-ul Akademia trebuia sa fie construit exact in perioada cand a inceput criza financiara. Astfel, in mai 2010 SC Nisco Invest semna cu CJ Cluj un act aditional la contractul de concesiune al terenului care prevedea ca firma sa se apuce de lucru in maxim 10 luni si sa termine proiectul in 30 de luni, la data semnarii acestui act aditional reprezentantii CJ Cluj au declarat, in sedinta publica, ca administratia judeteana va rezilia contractul daca nu vor respectate termenele asumate, potrivit gazetadecluj.ro.

Cu toate ca asupra acestui teren s-au speculat multe posibilitati de utilizare, pana in prezent, nu s-a facut nimic, in afara de a fi privit cu indiferenta de municipalite. Una dintre variante viza chiar trasformarea terenului in parking si in parc de agrement. Toate spitalele din jur, chiar si cei de la Institutul Oncologic “I. Chiricuta” si cei din Campusul Hasdeu si-au pus sperantele in construirea unei parcari de amploare care sa decongestioneze traficul in zona strazii Ion Creanga-Pasteur-Victor Babes, dar, dupa cum se poate vedea, in zona nu e niciun mall, nici o parcare si nici macar o desalubrizare corespunzatoare.

De altfel, problema gunoaielor in diverse cartiere ale Clujului este frecventa. Nu de putine ori pe domnuleprimar.ro, clujenii au sesizat ghene de gunoi care dadeau pe dinafara sau, pur si simplu, strazi necuratate, uitate de cei de la Rosal si Brantner. Un exemplu este si strada George Stephenson, unde mizeria sta imprastiata.

Sa nu uitam, totusi, ca Primaria a platit RADP-ului 4,6 milioane de lei pentru amenajarea unei rampe temporare de gunoi care functioneaza inca din luna octombrie a anului trecut. Mai mult, dupa rampa temporara construita de regia Primariei pe o suprafata de 4.000 de metri patrat, Primaria a pus la bataie si 5,7 milioane de lei pentru achizitionarea de utilaje pentru rampa temporare de desuri. Insa deseurile, se pare, tot in oras raman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *