Scurt CV al candidaților din turul doi – cine sunt Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis?

Viitorul președinte al României se va decide peste două săptămâni, duminică, 24 noiembrie, între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Însă cine sunt cei doi candidați? 

Cine este Viorica Dăncilă?

Viorica Dăncilă are 56 de ani, s-a născut în Roșiorii de Vede, într-o familie modestă – mama era țesătoare la fabrica de postavuri, iar tatăl plutonier major în Armata Română.

Viorica Dăncilă a absolvit Institutul de Petrol şi Gaze, Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploieşti. Diploma de masterat - „Spațiul public european”, a obținut-o la Facultatea de Administrație Publică din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București.

Viorica Dăncilă a fost profesoară la Liceul Industrial din Videle (1989 – 1997) și inginer la Petrom SA, sucursala Videle, serviciul Monitorizare Producție Țiței și Gaze (1988 – 2009).

Dăncilă este membră PSD din anul 1996. A fost consilier local PSD în Videle, consilier județean PSD Teleorman, a câștigat două mandate de deputat în cadrul Parlamentului European, a fost liderul delegației PSD din Parlamentul European, vicepreşedintele Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală în PE. A obținut „Premiul de Excelenţă pentru Promovarea României în Uniunea Europeană”, a fost nominalizată pentru „Europarlamentarul Anului 2017”, la categoria „Drepturile Femeii şi Egalitate de Gen” și la categoria „Cercetare şi Inovare”, a fost nominalizată pentru Europarlamentarul Anului 2015 pentru activitatea în PE, la categoria „Agricultură şi Dezvoltare Rurală”. În 16 ianuarie 2018, Viorica Dăncilă a fost nominalizată de Comitetul Executiv al PSD pentru funcția de premier. Președintele Klaus Iohannis a acceptat nominalizarea și a numit-o pe Viorica Dăncilă în funcția de prim-ministru al României, ea devenind astfel prima femeie din istoria României care a ocupat această funcție.

Viorica Dăncilă este căsătorită și are un copil, înfiat în urmă cu 29 de ani.

Cine este Klaus Iohannis?

Klaus Iohannis are 60 de ani, s-a născut în Sibiu, într-o familie de sași transilvăneni, Susanne și Gustav Heinz Johannis. Părinții săi au emigrat în 1992, ca pensionari, în Germania, unde s-au stabilit la Würzburg, în Bavaria.

Klaus Werner Iohannis a absolvit Facultatea de Fizică din cadrul UBB, Cluj-Napoca. A fost profesor de fizică, inspector general la Inspectoratul Şcolar al judeţului Sibiu, primarul municipiului Sibiu.

În anul 1990 s-a înscris în Forumul Democrat al Germanilor din România, ulterior ajungând președintele acestei formațiuni. A fost ales primar al Sibiului din partea FDGR pentru patru mandate. La data de 20 februarie 2013, Klaus Iohannis s-a înscris în PNL, la invitația lui Crin Antonescu. Pe data de 28 iunie 2014, Iohannis a fost ales președinte al PNL. Iohannis a fost ales președinte al României în noiembrie 2014.

Klaus Iohannis este controversat pentru casele pe care le deține, existând suspiciuni asupra modului în care acestea au fost dobândite. În noiembrie 2015, Iohannis a pierdut în instanță o casă în centrul Sibiului.

Klaus Iohannis este căsătorit și nu are copii.

Adauga comentariu