Editorial

Scrisoare pentru tatal Emil, profesorului Boc, primarului Emil Boc

Draga domnule primar, draga parinte de elev de Sincai, draga domnule profesor Emil Boc,

Stiu foarte bine ca sunt un fervent critic al dumneavoastra, dar sper sa fi observat in ultimii doi ani, ca, in ciuda criticilor aspre, nu v-am calomniat niciodata, dupa cum e cazul sa recunosc si eu ca, in ultimii doi ani si jumatate, nu ati reactionat niciodata taraneste, nu ati “intervenit” cum fac politicienii, de obicei, nu ne-ati amenintat, chiar daca am lovit cu sete si cu critici dure in administratia locala.

M-am tot gandit la dumneavoastra in ultimele zile si la implicarea mea de partea elevilor in scandalul de la Sincai. Sa va scriu sau sa nu va scriu? m-am intrebat. Ma gandeam ca poate nu vreti sa va implicati, poate nu sesizati ca sunteti o solutie, poate ca va temeti sa nu consideram noi, presa, o ingerinta un astfel de gest.

E o situatie complicata si care se complica pe zi ce trece, cu un predectibil final nefericit pentru acesti elevi aflati in formare.

Va chem in ajutor fiindca stiu sigur, macar atat stiu, ca veti auzi acest strigat de ajutor si ca il veti lua in considerare spre analiza datorita pozitiei de jurnalist si vocii puternice pe care o am.

Va chem in ajutor sa oprim definitiv acest razboi surd intre niste profesori ce nu vor sa-si stearga ochelarii de cal si niste liceeni admirabili, inteligenti si confuzi care vor intelege unde au gresit, daca li se explica cu calm asta si care, daca vor trece cu bine peste aceasta experienta, pot sa devina cu adevarat maturi. 

Daca e cineva care va fi ascultat de catre conducerea obtuza a lui Sincai, acela veti fi dumneavoastra, aveti o postura importanta, o tripla postura, aceea de tata a doua liceence frumoase si destepte ce invata la Sincai si aceea de primar al celui mai important oras din Transilvania, dar, nu in ultimul rand, ati fost si sunteti profesor.

Haideti sa initiem o discutie cu caracter final astfel incat acesti copii sa nu ajunga sa dea fata cu instantele de judecata, lucru care ar crea traume si mai mari decat cele de acum!

Haideti sa explicam copiilor unde au gresit si de ce trebuie sa aiba respect mai mult pentru profesorii lor, dar haideti sa o facem fara sa zbieram la ei, fara sa ii amenintam, fara sa le fie frica, fara sa se lase umiliti, fara sa le scadem notele, fara sa le taiem bursele de merit, fara sa ii transferam disciplinar ca pe niste infractori, fara sa-i privim ca pe niste derbedei.

Haideti sa le reamintim profesorilor, daca au uitat cumva, cat de mare este responsabilitatea ce apasa asupra lor si cat de larga trebuie sa fie toleranta pentru asemenea derapaje. 

In sedinta Consiliul de Administratie al liceului, ce a avut loc la mijlocul acestei saptamani, au avut loc niste atitudini de toata jena, care ne lasa sa intelegem ca, uneori, conducerea Liceului Sincai se comporta dictatorial si abuziv, ca „liderii” liceului nu au de gand sa o lase balta cu abuzurile si cu atitudinea represiva.

Trebuie sa ma ajutati si sa ne ajutati si sa interveniti pentru ca sunteti primarul tuturor cetatenilor acestui oras, minori sau majori, romani sau tigani, mediocri la invatatura sau genii, dascali de universitara sau profi de liceu. 

Daca acest conflict va continua in instanta, conducerea cu sufletul searbad de la Sincai va face Clujul de rusine nu numai in plan national, ci si international. Aveti aceasta datorie si pentru ca in conducerea liceului, ma refer la consiliul de administratie, exista si un consilier local, dar si un reprezentant al primariei, care ar fi trebuit sa va informeze deja asupra celor intamplate miercurea asta.

Intind aceasta mana si va chem in ajutor fiindca eu, ca tanar, nu am orgolii peste care sa nu pot trece. Indiferent de criticile pe care vi le aduc ca jurnalist, cred ca trebuie sa privesc pozitiv orice posibilitate de a rezolva aceasta situatie. Iar intervenita dumneavoastra, daca veti consimti, este una.

In sufletul fiecarui coopil de la Sincai chemat la audierile inchizitoriale se petrece o drama. Fiecare copil de la Sincai simte ca profesorii se comporta razna cu ei. Exista o stare de stres si teama care ii poate afecta iremediabil pe acesti tineri. Haideti s-o oprim!

Aceasta stare de suparare si de stres se afla si in sufletul fiicei dumneavoastra, Cezara, cea care a fost “scutita” de “audieri” tocmai pentru ca e fiica primarului. Daca tot am revenit la acest subiect, este important ca publicul clujean sa stie intreg adevarul: Cezara Boc nu a cerut privilegii, iar Emil Boc, tatal ei, nu a presat pe nimeni ca ea sa fie scutita de pedeapsa.

Este pur si simplu un lucru care nu a depins de ei, ci s-a intamplat pentru ca slugile din conducerea Sincai, tematoare ca nu cumva sa se puna rau cu primarul, au decis sa comita aceasta „scutire”. 

Nu este vina Cezarei Boc ca altii au decis sa ii dea, indirect, o limba in fund tatalui ei. Cine o cunoaste pe Cezara, stie ca este o tanara independenta si inteligenta si incapatanata ce trage tare ca sa-si faca o cariera pe propria sa forta, nu pe renumele tatalui. Asa cum i-am spus intr-o seara pe Facebook Cezarei, singurul lucru pe care i-l reprosez ca tanar este ca nu a luat, pana la capat, partea colegilor ei. Dar asta este o optiune personala. Cezara nu este vinovata pentru scutirea pe care altii i-au acordat-o fara sa vrea. 

Ieri am fost la o intalnire cu tinerii liceeni, la Cinema Marasti. N-au venit multi, dar cei care au venit au fost incredibili.

Vorba lui Emanuel Ungureanu, niste “extraterestri” – curati, netarati de frustrarile generatiei in varsta, inteligenti, dornici de comunicare, dornici sa invete, sa devina, sa aiba succes.

A fost o dscutie atat de buna incat am decis ca joia viitoare sa ne revedem in formula si mai larga, la Irish music pub, la ora 17:30.

Pana atunci, sper eu, ca acest text il va convinge pe tatal Emil sa aiba o discutie sufleteasca cu profesorul Boc, iar amandoi sa isi faca curaj si sa-l convinga pe primar sa accepte propunerea mea si sa se implice in dezamorsarea acestei probe.

Domnule primar? Aveti legatura!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *