Analiza

Școlile profesionale din Cluj sunt pâinea lui Dumnezeu. Oferă siguranța unui job pe care nu îl pot promite facultățile

Orașul universitar Cluj-Napoca scoate șomeri cu diplomă pe bandă rulantă. Cei mai mulți adolescenți știu că vor urma o facultate și tocmai de aceea trec prin cursuri ca Vodă prin Lobodă și ajung la sfârșitul liceului fără să aibă o direcție concretă pe care să o urmeze. Însă, de la un an la altul, tot mai mulți tineri aleg să urmeze o școală profesională pentru a a avea siguranța unui loc de muncă, iar alegerea pare să fie una înțeleaptă. Piața muncii este plină de locuri de muncă, însă este nevoie de oameni calificați. Iar salariile sunt mai mult decât satisfăcătoare.

Anul acesta, în Cluj-Napoca, 580 de tineri vor absolvi școlile profesionale, iar numărul lor este în creștere, față de anii precedenți. Dacă în trecut școlile de meserii erau preferate de copiii care proveneau din mediul rural, acum situația este echilibrată. De exemplu, la Colegiul Tehnic de Transporturi Cluj-Napoca, majoritatea elevilor provin din satele din jurul Clujului, iar la școala profesională privată Spiru Haret, predomină orășenii. La Liceul Anghel Saligny, în ultimii ani există o diferență foarte mică între numărul elevilor de la țară și cei care locuiesc în municipiu.

Au de mici propriii bani

Copiii au ajuns să opteze în număr mare pentru școlile profesionale odată cu introducerea sistemului de învățământ dual, care îi ajută pe copii și financiar și cu pregătirea teoretică. Tinerii trebuie să participe la cursuri teoretice 1-2 zile pe săptămână. În același timp, angajatorul cu care școlile au parteneriate trebuie să formeze practic învățăceii asigurând resursele umane și financiare timp de 3-4 zile pe săptămână.

„E o chestiune de venituri. O dată, copilul are o bursă de 200 de lei lunar. Pe de altă parte, există bursa pe care o primește din partea angajatorilor pe sistemul dual, între 150 și 250 de lei. Au venit încă de copii. Dar trebuie ținut cont și de faptul că multe dintre meseriile pentru care se pregătesc sunt bine plătite. Spre exemplu, sudorii au salarii greu de imaginat. Salarii la care unii doar visează. Atât de bine sunt plătiți încă din momentul angajării. Desigur, dacă știe meserie și dacă vrea cu adevărat să o practice”, a explicat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean.

De ce absolvenții au un job sigur după terminarea școlii

Perspectiva unui job sigur este asigurată de angajatorii care au contracte cu școlile profesionale. Se folosește această metodă de colaborare cu școlile pentru că agenții comerciali au nevoie de mână de lucru și este mult mai simplu să își găsească angajați direct din școală.

„De la un an la altul sunt din ce mai multe persoane interesate de școlile profesionale. Atât din partea copiilor, cât și din partea angajatorilor. Avem parteneriate cu agenții economici care le oferă un loc unde să facă practică. Mulți dintre practicanți rămân la acele firme. Meseriile sunt foarte căutate. Există cerere pe piață din partea agenților economici care vin ei la noi și ne cer să formăm copii pe diferite domenii”, a declarat Corina Pop, directorul Școlii Anghel Saligny.

Rata de angajare este de peste 50%

Relația dintre absolvent și angajator este întreținută de școli. Instituțiile intermediază colaborările pe perioada studiilor, care însă pot să devină, în timp, relații pe termen lung.  

„Noi facem în fiecare an convenții cadru pentru instruirea practică. Elevii merg la agenți economici să facă practică. Au între cinci și nouă săptămâni de practică. Ei au mai făcut practică câte două zile pe săptămână pe toată durata anului școlar. Sunt multe situații în care după ce fac practică rămân angajați acolo. Rata de angajare este de peste 50%, dar, desigur, sunt situații în care absolvenții aleg să nu se angajeze”, a spus  Rodica Feștilă, directorul Colegiului Tehnic de Transporturi din Cluj-Napoca.

Varietate profesională în Cluj-Napoca

În fiecare an, specializările sunt din ce în ce mai variate, în funcție de cererea de pe piață, iar copiii pot alege să devină electricieni auto, operatori tehnici de calcul, bucătari, ospătari, coafor stiliști, manichiurist, pedichiurist, tinichigiu auto sunt doar câteva exemple de meserii pentru care clujenii pot opta.

„Specializările se schimbă de la an la an, în funcție de solicitările de pe piață. Suntem acreditați pentru mai multe meserii și nu primim mai multe clase, așa că putem să ne alegem specializările în funcție de ce se cere. Planul de școlarizare se face în luna ianuarie. Ne întâlnim cu agenții economici și în funcție de ce spun ei că ar fi nevoie, noi pregătim clasele pentru anul școlar care urmează”, a spus Rodica Feștilă, directorul Colegiului Tehnic de Transporturi.

De asemenea, și numărul școlilor este destul de mare în Cluj-Napoca, iar viitorii meseriași pot să aleagă să meargă la o școală publică sau una privată. Cu toate că școlile private percep o taxă anuală, elevii care aplică acolo primesc din partea statului 200 de lei. În același timp, școlile publice primesc finanțare din partea municipalității. În cazul Colegiului Tehnic de Transporturi, suma pe care o încasează este puțin mai mare, deoarece școala este dotată cu o cantină pe care o închiriază de câțiva ani unei firme de catering care organizează acolo evenimente. Din banii primiți pe chirie, Primăria ia jumătate, iar școala cealaltă jumătate.

sursa foto: ziuadeconstanta.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *