Din oras

Scandalul “Hungarolact”, un atac gratuit la adresa companiei Napolact

O declaratie a unui lider al crescatorilor de bovine, preluat de un site ai carui redactori nu au verificat informatia potrivit careia Napolact renunta la producatorii de lapte din Ardeal a dus saptamana trecuta la o adevarata isterie impotriva Napolact. Desi compania a prezentat dezmintiri inca de a doua zi, vestea a luat proportii si a starnit nemultumire pe retelele de socializare.

Stirea care a aruncat totul in aer a aparut marti, 15 iulie, cu titlul “Decizia Friesland, proprietarul Napolact ii face pe fermierii din Maramures sa arunce 100.000 de litri de lapte pe zi”. Caludiu Francu, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania este citat cu o declaratie in care afirma ca, din luna iunie, Napolact nu mai preia lapte de la ei, ci din Ungaria.

“Este un dezastru pentru ca numai in Maramures avem peste 60 de centre de colectare, unde se livrau zilnic 100.000 de litri de lapte. Oamenii sunt terminati”, se arata pe stiriagricole.ro. 

Potrivit aceleiasi surse, fermierii de la noi livrau lapte catre companie cu 80-90 de bani pe litru, in conditiile in care laptele importat din Ungaria costa 70 de bani pe litru.

Desi nu continea si parerea companiei incriminate, stirea a fost preluata de zeci de alte site-uri, ziare si bloguri, nemultumirea consumatorilor luand proportii pe masura ce vestea se rostogolea mai departe. S-a spus despre Napolact ca isi face reclama proasta, ca elimina micii producatori din Maramures, ca laptele din inima Ardealului ar fi din Ungaria, s-au speculat interese politice si a chiar fost inventat un nume nou, “Hungarolact”. 

Potrivit aceleiasi surse, fermierii de la noi livrau lapte catre companie cu 80-90 de bani pe litru, in conditiile in care laptele importat din Ungaria costa 70 de bani pe litru.

Nu au intarziat reactiile nici pe pagina de Facebook a companiei. 

“Felicitari pentru decizia de a prelua lapte din Ungaria, in detrimentul laptelui local. Erau mai proaste vacile din Maramures, asa-i?”, a scris un utilizator.

Administratorul Napolact a scris apoi, in 16 iulie ca “suntem la fel de dezamagiti ca si voi de aceste informatii eronate, pentru ca n-am folosit niciodata pentru Napolact altfel de lapte decat cel colectat din Ardeal”. 

“Chiar am crescut volumul de lapte crud colectat anul acesta si va garantam ca fiecare produs Napolact pe care il gustati este facut 100% din lapte din Ardeal. Suntem in plin proces de corectare a acestor informatii eronate, deoarece credem intr-o comunicare transparenta cu toti partenerii nostri. Pentru toate produsele Napolact folosim, pe toata durata anului, lapte crud colectat exclusiv de la fermieri din Ardeal”, se arata aici.

In 18 iulie, Napolact a postat pe Facebook o pozitie oficiala in care precizeaza ca “laptele crud colectat de FCR din Romania vine din DOUA SURSE: fermele din Ardeal (aproximativ 85% din cantitate) si centrele de colectare”. 

“Un centru de colectare este un tanc in care se aduna laptele de la circa 15 vaci apartinand unor persoane fizice dintr-o zona rurala. Fiecare persoana, din cele 50 de punctele la care am fost nevoiti sa renuntam, livreaza zilnic, in medie, 35 de litri de lapte vara si 20 de litri iarna. Nici nu se poate pune problema de 200.000 de litri de lapte pe zi cum este specificat in declaratia preluata de presa”, se explica aici. 

In continuare, este prezentat motivul renuntarii la 50 de puncte de colectare. 

“Avem aproximativ 1.000 de parteneri, atat ferme cat si centre de colectare, care ne furnizeaza lapte crud in Ardeal. Din cauza cresterii de anul acesta cu aproximativ 30% a productiei am decis in ultimele luni sa oprim colaborarea cu 50 de puncte de colectare mici, care furnizau putin peste 5.000 de litri de lapte pe zi, o cantitate foarte mica, raportat la volumul nostru de productie. Din aceasta cantitate de lapte ar rezulta cel mult 500 de kilograme de branza.

In Romania, datorita climei si a modului de organizare a fermelor, acestea produc prea mult lapte crud vara si prea putin iarna, creand un dezechilibru ce trebuie rezolvat de catre companie. Noi putem absorbi o parte din cantitatea mai mare ce se furnizeaza pe perioada verii, ca in fiecare an”, arata oficialii companiei. 

Acestia sustin categoric ca laptele Napolact provine din Ardeal. 

“Pentru toate produsele Napolact, compania foloseste, pe toata durata anului, lapte crud colectat exclusiv de la fermieri din Ardeal. Este adevarat ca in lunile de iarna compania FrieslandCampina trebuie sa compenseze deficitul de lapte produs in Romania cu lapte crud importat din alte tari membre ale Uniunii Europene, dar acesta cantitate reprezinta doar 5-10% din laptele crud folosit pe durata unui an si NU este utilizata NICIODATA PENTRU produsele Napolact, care sunt facute exclusiv cu lapte din Ardeal”, au subliniat acestia. 

Mai mult, Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui a venit in apararea companiei Friesland Campina, care detine celebrul brand Napolact. Intr-un articol publicat de capital.ro, acesta a precizat este vorba de “un partener si un sustinator al fermierilor seriosi, care au dorit sa investeasca in dezvoltarea propriilor afaceri de producere a laptelui la standarde europene” si ca “a creat locuri de munca in zonele defavorizate ale Transilvaniei si Ardealului, dar si la nivel national, prin stimularea industriilor conexe timp de 15 ani”.

“Inteleg situatia grea, chiar disperata a fermierilor din zona de Nord Vest a Romaniei, dar trebuie sa intelegem si sa acceptam ca situatia actuala a aparut independent de vointa si de politica de dezvoltare a companiei. Situatia de criza economica si scaderea consumului inregistrate in ultimii patru ani a afectat intreaga industrie si este un fapt generat de situatia de criza europeana. In aceste conditii dificile, foarte multe companii din industria laptelui au fost nevoite sa-si regandeasca si sa-si reconsidere planurile de dezvoltare si strategiile de management.

Va reamintesc ca, din cele 423 de fabrici procesatoare de lapte autorizate sanitar-veterinar in Romania, au mai ramas in activitate180! Cele 234 de fabrici inchise in ultimii 3-4 ani au dus la restrangerea ofertei de cumparare a laptelui, ducand la imposibilitatea valorificarii laptelui din fermele din anumite regiuni ale tarii”, arata sursa citata. 

La final, Cojocaru aprecizeaza ca “este suspect ca aceste polemici si acuzatii de imagine se indreapta numai asupra unei companii private ce isi desfasoara activitatea corect si responsabil fata de autoritatile romane, fata de angajatii sai si fata de toti partenerii contractuali pe care ii detine”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *