SC Untold SRL nu a depus declarații fiscale pentru stabilirea taxei de publicitate pentru mesajele afișate în Parcul Central

În Parcul Central din Cluj-Napoca, toate coșurile de gunoi sunt imprimate cu sigla și cu mesajele Untold, pe acestea fiind probabil aplicate mesajele publicitare de la ultima ediție Untold, din luna august a anului trecut.

Fiindcă au trecut de atunci 6 luni și pentru publicitatea pe domeniul public, în mod normal și legal, se achită anumite taxe, Ziar de Cluj i-a întrebat pe organizatorii Untold și pe reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, prin intermediul unei solicitări scrise, dacă Untold plătește municipalității pentru publicitatea realizată  prin mesajele afișate pe toate coșurile de gunoi din Parcul Central. 

Primăria municipiului Cluj-Napoca ne-a răspuns astăzi, dacă ar fi să parafrazăm, că „nu”.

Vă redăm integral răspunsul Primăriei Cluj-Napoca:

„În conformitate cu prevederile art. 477 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal,

(1) Orice persoană care beneficiază de servicii de reclamă și publicitate în România în baza unui contract sau a unui alt fel de înțelegere încheiată cu o altă persoană datorează plata taxei prevăzute în prezentul articol, cu excepția serviciilor de reclamă și publicitate realizate prin mijloacele de informare în masă și audiovizuale.

(3) Taxa prevazută în prezentul articol, denumită în continuare taxa pentru servicii de reclamă și publicitate, se plătește la bugetul local al unității administrativ-teritoriale în raza căreia persoana prestează serviciile de reclamă și publicitate.

(7) Taxa pentru servicii de reclamă și publicitate prevăzută la alin (1) se declară și se plătește de către prestatorul serviciului de reclamă și publicitate la bugetul local, lunar, până la data de 10 a lunii următoare celei în care a intrat în vigoare contractul de prestări servicii.

SC Untold SRL, organizatorul evenimentelor Festivalul Untold din perioada 2016-2019 nu a depus declarații fiscale pentru stabilirea taxei de publicitate pentru mesajele afișate pe coșurile de gunoi amplasate în Parcul Central.

La data prezentei nu deținem informații privind existența unor contracte de publicitate încheiate de SC Untold SRL cu prestatori de servicii de reclamă și publicitate sau emiterea unor autorizații pentru amplasarea afișelor pe coșurile de gunoi din Parcul Central.

Vom efectua demersuri în vederea identificării prestatorului de servicii și verificării legalității, conformității, corectitudinii și exactității îndeplinirii obligațiilor legale.”

Așadar, să reținem:

Conform prevederilor Codului Fiscal, publicitatea se plătește, la bugetul local, lunar.

Pentru mesajele afișate pe coșurile de gunoi din Parcul Central, Untold nu a depus declarații fiscale pentru stabilirea taxei de publicitate.

În prezent, Primăria nu știe să existe contracte de publicitate și nici autorizații emise pentru amplasarea afișelor Untold pe coșurile de gunoi din Parcul Central. Cu alte cuvinte, afișele, din moment ce există, ar putea fi amplasate neautorizat și fără plata obligațiilor financiare legale.

Primăria va efectua abia acum demersuri în vederea identificării celor care au inscripționat coșurile de gunoi cu mesajele Untold (cine să fie, oare?!) și pentru verificarea „legalității, conformității, corectitudinii și exactității îndeplinirii obligațiilor legale”, doar după ce a fost sesizată de către Ziar de Cluj, cu toate că mesajele publicitare ar putea fi afișate în parc de o jumătate de an.

Se ridică întrebarea, în 6 luni, cât ar fi trebuit Untold să plătească la bugetul local pentru publicitatea realizată în Parcul Central?

În plus, ne mai întrebăm cum de nu s-a autosesizat nimeni din Primărie, până acum, din moment ce coșurile de gunoi cu mesaje publicitare împânzesc întregul Parc Central, unde municipalitatea realizează, de câteva luni, ample lucrări pentru un nou sistem de irigații, și unde primarul Emil Boc a fost în vizită de lucru în luna noiembrie a anului trecut, când și-a lucrat musculatura la noile aparate de fitness:

Adauga comentariu