Șapte cazuri de coronavirus într-un sat din județul Cluj

Șapte persoane din localitatea Cetan (comuna Vad, județul Cluj) sunt infectate cu coronavirus. Potrivit surselor, un bărbat de 79 de ani a intrat în contact cu o persoană pozitivă cu covid 19, a manifesta simptome de infectare, însă ar fi ascuns tangențele cu persoana infectată. Ulterior s-a stabilit că acesta a luat virusul și l-a dat mai departe altor persoane. Persoana de 79 de ani s-ar fi întâlnit cu alți consăteni la o slujbă religioasă, ei fiind penticostali. Astfel, a reușit să înfecteze alte șase persoane. 

Potrivit surselor, toți cei șapte sunt internați, iar familiile acestora sunt în carantină. 

 

Colegii de la Evenimentul Zilei au publicat un material în care susțin că primul caz din Cetan, confirmat pozitiv, este al unui bărbat, șofer de camion, care s-a întors din Germania, în data de 11 martie 2020. Acesta s-a autoizolat la domiciliul său din satul Cetan, comuna Vad, județul Cluj, dar nu a respectat condițiile de autoizolare. După alte 11 zile, bărbatul a început să acuze simptomele infecției cu noul coronavirus și a mers la spital. Testele efectuate au indicat faptul că bărbatul era pozitiv.

La scurt timp, în Cetan dar și orașul Dej, afla la patru kilometri de acest sat, au început să apară alte cazuri, în total 12, între care și persoane în vârstă care au prezentat simptome și sunt infectate cu SarsCov2, temutul coronavirus. De exemplu, familia M. compusă din doi soți de 80 și 81 de ani, care locuiesc la câteva străzi distanță de șoferul de camion au prezentat simptome. Bărbatul a fost transportat până acum de două ori la Spitalul din Dej, acuzând simptome respiratorii. Un alt infectat din Cetan este un vecin de stradă al șoferului de camion cu care acesta nu a interacționat. Din acest sat mai sunt infectate încă două persoane. Toate cele șase persoane au fost internate la Clinica de Boli Contagioase din Cluj Napoca.

Medicul și asistenta medicală de la Spitalul Dej, care au intrat în contact bărbatul din Cetan, au fost testate urmând să primească rezultatele cât mai repede.

Mai mult, surse locale spun că familia cuscrului șoferului de camion, compusă din șase persoane din Dej, au fost invitate la masă, de către bărbatul care s-a dovedit a fi infectat, vizita având loc în perioada în care acesta se afla în perioada celor 14 zile de autoizolare. Acum și aceste persoane au fost internate la Clinica de Boli Contagioase din Cluj Napoca.

Ancheta epidemiologică a indicat ca sursă de infectare, sticlele cu lapte vândute de șoferul de camion la diferite persoane din sat, între care și cele infectate. Aceste sticle cu lapte, spun surse locale, ar fi distribuite de fii celui de la care a pornit sursa locală de infecție și care sunt negativi.

Adauga comentariu