Anchete

Șapte ani pentru soluționarea unei ucideri din culpă. Doi angajați de la Apă Someș au scăpat cu ”n-am știut”

În urmă cu șapte ani, pe 14 iuie 2011, Lăcătuș Ioan s-a dus la o spălătorie auto din comuna Aghireșu pentru a-și curăța mașina. Spălătoria auto funcționa în ilegalitate și era situată în apropierea unor linii de transport a energiei electrice. Deși nu avea avizele necesare, administratorii spălătoriei ”înființată” pe firma Alexandru Daniel SRL, au derulat operațiuni economice și au deschis punctul de lucru ignorând prevederile legale. Din nefericire, acest aspect a dus la un accident tragic, soldat cu moartea lui Lăcătuș Ioan, care s-a electrocutat în timp ce își curăța mașina. Deși incidentul este vechi de mai bine de șapte ani, ”eminentul procuror” de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin a soluționat, într-un final acest dosar.

 

Infracțiune ”evaporată” din dosar pentru „prescripția răspunderii penale”

După decesul lui Lăcătuș Ioan, polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, pe care l-au pasat Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin. Cercetările au început împotriva lui: Cohuțiu Dumitru, Peșteleu Oana, Vidrean Lăpușan și Prigoană Augustin (doi angajați ai CA Someș, care lucrau la canalizarea din incinta spălătoriei), dar și împotriva firmei ce avea spălătoria, Alexandru Daniel SRL și a Companiei de Apă Someș, care nu a semnalat pericolul din zona respectivă. Între timp, extinderea urmăririi penale se putea face și asupra Primăriei Aghireșu care a prelungit autorizația de construcție a spălătoriei, la o lună de la decesul lui Lăcătuș. Însă, cei de la Primăria Aghireșu au scăpat de trimiterea în judecată, pe motiv că au trecut mai mult de cinci ani de la incident și „a intervenit prescripția răspunderii penale”. Vidrean și Prigoană au scăpat și ei, iar culpa s-a mutat pe Cohuțiu Dumitru, care nu i-a informat pe subalterni de riscurile lucrărilor cu apă în preajma firelor electrice.

 

Lăcomia după profit a dus la moartea unui client

Anchetatorii au verificat firma Alexandru Daniel SRL și au constatat că spălătoria auto, care funcționa pe această societate, nu avea aprobările necesare pentru a-și desfășura activitatea. Astfel, în mod legal, spălătoria nu era deschisă pentru clienți, dar lucrurile au stat altfel. Pentru acestea, au transformat-o în inculpată pe administratoarea de Alexandru Daniel SRL, Peșteleu Oana.

„În sarcina inculpatei Peșteleu Oana se reține săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, constând în aceea că, în calitate de administrator al SC Alexandru Daniel SRL, a permis numitului Lăcătuș Ioan să pătrundă în incinta spălătoriei pentru a-și spăla mașina, ulterior producându-se decesul prin electrocutare.

În sarcina SC Alexandru Daniel SRL se reține infracțiunea de ucidere din culpă, constând în aceea că, în exercitarea obiectului de activitate, deși nu deținea autorizație de funcționare pentru a desfășura activități economice de spălătorie autor, la data de 14 iulie 2011 a desfășurat aceste activități (…)”, se arată în rechizitoriu.

 

Compania de Apă Someș, vinovată prin incompetență

Ancheta penală s-a îndreptat și împotriva unor angajați ai Companiei de Apă Someș, care efectuau lucrări în zona respectivă, dar care nu au delimitat perimetrul, pentru a interzice accesul persoanelor în apropiere. Astfel că, în momentul în care își spăla mașina, Lăcătuș a decedat, fiind electrocutat, din cauză că un furtun de canalizare, care asigura alimentarea unui utilaj folosit de echipajul de la Compania de Apă Someș, a cedat sub presiunea apei și a lovit firele de electricitate din zonă, conducând curentul electric până la spațiul unde se afla Lăcătuș.

„Se mai arată că ieșirea furtunului din canalizare s-a produs brusc, iar presiunea apei de pe furtun a făcut ca în câteva fracțiuni de secundă furtunul să atingă firele de
curent electric, astfel că intimatului nu i se poate reține nicio culpă în decesul victimei Lăcătuș Ioan.  Intimatul, aflat lângă autospecială, a oprit rapid alimentarea cu apă în momentul în care a văzut furtunul ieșind din canalizare”, se mai arată la dosar.

Cu toate acestea, în 2016, procurorul a dispus clasarea dosarului, fără ca cineva să mai fie luat la răspundere. Însă rudele decedatului nu s-au lăsat și au contestat în instanță decizia, obținând refacerea dosarului.

Poliția a intervenit de urgență

Raportul întocmit de echipajul de poliție, care a intervenit la incident, arată că angajații Companiei de Apă Someș interveneau pentru a curăța un canal de scurgere al spălătoriei auto, în timp ce aceasta funcționa. Furtunul de scurgere a cedat presiunii și a atins firele electrice, provocând decesul lui Lăcătuș.

„La data de 14.07.2011 organele de poliție au fost sesizate că în curtea interioară a spălătoriei auto din Aghireș-Fabrici, nr. 266 B, o persoană a fost electrocutată. După deplasarea la fața locului organele de poliție au constatat faptul că numitul Lăcătuș Ioan, în vârstă de 38 de ani, din localitatea Aghireș-Fabrici, în timp ce privea o activitate de curățire a canalului de scurgere al spălătoriei auto de către angajații Companiei de Apă Someș SA, a fost electrocutat în urma contactului cu furtunul de presiune, care datorită presiunii apei s-a agățat de firele rețelei electrice de înaltă tensiune.
 

Administratorul spălătoriei le-a indicat celor patru angajați locul situării canalului colmatat. Numitul Prigoană Augustin a acționat butonul de pornire a apei. După ce furtunul aflat sub presiune a intrat circa 10 m în interiorul canalului la un moment dat s-a oprit, a ieșit din gura de canalizare și s-a agățat de firele de înaltă tensiune existente deasupra locului unde se acționa, furtunul acroșând victima Lăcătuș, care se afla în apropiere și trântind-o la pământ. Așa cum rezultă din raportul de constatare medico-legală victima a fost electrocutată, fiindu-i cauzate leziuni la nivelul abdomenului și a membrelor”, se mai arată la dosar. 

Doi ani mai târziu, dosarul a ajuns din nou în instanță, în faza de camera preliminară. Pe 16 iulie, la șapte ani de la decesul lui Lăcătuș, Judecătoria Huedin a decis începerea judecății pentru patroana spălătoriei și pentru Cohuțiu Dumitru, șeful de la Serviciul de Securitate și Sănătate în Muncă, din cadrul Companiei de Apă Someș, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Procurorul a dispus trimiterea în judecat a Oanei Peșteleu pentru că derulat activitatea în spălătorie, deși nu avea aprobările necesare, neasigurând măsurile de siguranță necesare. Angajații Companiei Someș, cei ce lucrau la spălătorie, au declarat că nu au fost informați despre ce măsuri suplimentare de protecție trebuiau luate în astfel de situații, motiv pentru care responsabilitate a căzut pe umerii lui Dumitru Cohuțiu.

„În sarcina inculpatului Dumitru Cohuțiu se reține săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, constând în aceea că, în calitate de șef al Serviciul de Securitate și Sănătate în Muncă, din cadrul Companiei de Apă Someș, nu a comunicat de îndată către șefii de secție și de sector, instrucțiunile de lucru în apropierea liniilor de transport electricitate, fapt ce a dus la necunoașterea acestor norme de către personalul care a intervenit la data de 14 iulie 2011, la spălătoria auto din satul Aghireșu Fabrici, astfel că aceștia nu au îndepărtat de la locul intervenției și nu au avertizat persoanele străine despre pericolul la care se expun, rezultând moartea lui Lăcătuș Ioan”, se mai arată în rechizitoriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *