Reportaj

Santierele Clujului, lesinate sub canicula

La aproape 40 de grade Celsius, cat arata termometrele la orele amiezii, pe santierele Clujului se munceste cu letargie. „Doreii” angajati sa asfalteze strazile orasului au fost rapusi de caldura. Daca unii dintre ei au capitulat si au lasat utilajele in mijlocul arterei, spre disperarea soferilor, altii abia isi plimba salopetele ude de sudoare. In acest ritm, termenele de finalizare avansate de autoritati pentru finalizarea lucrarilor vor fi, din nou, depasite.

La ora 15, termometrele arata 33 de grade Celsius, dar fierbinteala asfaltului te arde pana pe sira spinarii. Nici nu e de mirare ca nu vezi urma de muncitor pe strada din centrul Clujului, aflata in plina modernizare. Pe Motilor, santierul din apropierea Spitalului de Copii e parasit. Barbatii in salopete au lasat doar cateva lopeti sprijinite de gard, in timp ce ei se odihnesc cine stie pe unde. Pe marginea drumului, cateva masini sunt parcate in coloana. Utilajele ocupa o banda intreaga de circulatie, iar soferii trec cu greu pe langa ele. Nervii sunt intinsi la maxim, dar nici macar nu au pe cine se descarca. In plus, pe “terenul minat”, de cateva ore nu s-a vazut picior de muncitor, semn ca cei de la Viarom nu se grabesc sa redea orasului macar una dintre arterele principale aflate in reabiltare.

Baritiu e sapata dintr-un capat in altul. Pe pamantul fierbinte, un angajat de la Kiat sprijina masina de tasare. Sapca portocalie cu cozoroc nu reuseste sa-i apere fata de arsita soarelui, iar picioarele ii fierb in bocanci. Tot ce isi doreste e sa-si traga suflarea sub copacii umbrosi din parcul din apropiere, dar nu poate, mai are de tasat, apoi de pus cofrage. „Usor nu e”, spune in timp ce-si sterge sudoarea de pe frunte. Santierul e aproape gol. Colegii au plecat in pauza, nu mai puteau. „S-au tras putin la umbra, facem cu schimbul”, completeaza muncitorul.  

Pe strada Horea, asfaltul se topeste pur si simplu sub picioare. Abia daca mai poti respira aerul incins. Cu toate astea, pe ambele parti e un furnicar de muncitori, care se misca in reluare. In jur, totul fierbe, iar vestele portocalii si verzi purtate de barbati se topesc in miezul zilei.
Doi barbati fixeaza pavajul de pe trotuar, in timp ce, la cativa metri mai in fata, colegii lor finiseaza nisipul.

„Lucram opt ore, de pe la noua pana seara, la patru. Facem pauza cand vrem noi”, spune unul dintre ei. Amandoi sunt din Roman si au venit la Cluj pentru ca numai aici au gasit de lucru. Intrebati cum se racoresc, arata cu capul spre blocurile de langa. „Mergem acolo, in spatele lor. Mai primim si apa…”.

Peste drum, colegii de la alta firma  monteaza canalizarea. Acum fac cofrajul din lemn. Sunt uzi leoarca de transpiratie, iar sudoarea le-a inundat fruntea.”Nu ne filmati, si asa suntem batuti de soarta aici, in caldura asta…”, spune unul dintre ei. Nu au mai facut pauza de doua ore, dar nici mult nu mai rezista. „Terminati la timp?„, ii intrebam. Ridica din umeri: „Cat ni se da, noi muncim. Apoi om vedea…”, vine si raspunsul.

Santierul de pe Horea are termen de finalizare 15 septembrie, dar in acest ritm e putin probabil sa fie totul gata la timp. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele de umezeala va depasi pragul critic de 80 de unitati.

In aceste conditii, angajatorii sunt obligati sa ia masuri de protectie a muncitorilor, printre acestea numarandu-se asigurarea a cel putin doi litri de apa pentru fiecare persoana, reducerea activitatii in aer liber si alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite. Angajatorii care nu respecta prevederile legale risca amenzi intre 1.500 si 2.500 de lei.

 
 

Măsuri de protecție pe care angajații trebuie să le asigure muncitorilor în zilele de caniculă

 
 
 

România este lovită de un val de caniculă, iar angajatorii sunt obligaţi ca în astfel de zile să ia măsuri de protecţie a muncitorilor, printre acestea numărându-se asigurarea a cel puţin doi litri de apă pentru fiecare persoană, reducerea activităţii în aer liber şi alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite.

 

Potrivit Mediafax, legislaţia în vigoare prevede că în perioadele cu temperaturi extreme, care depăşesc 37 de grade şi sunt corelate cu condiţiile de umiditate mare, angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor.

Vezi și: Avertizare de COD PORTOCALIU și COD GALBEN de caniculă

 

Astfel, pentru salariaţii care lucrează în aer liber, angajatorii trebuie să ia măsuri de reducere a intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, de alternare a efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite şi să asigure fiecărui lucrător câte doi-patru litri de apă minerală, duşuri şi echipament individual de protecţie.

– See more at: http://www.dcnews.ro/masuri-de-protec-ie-pe-care-angaja-ii-trebuie-sa-le-asigure-muncitorilor-in-zilele-de-canicula_479472.html#sthash.lIuxXwd0.dpuf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *