Sanatate

Sanatatea femeii insarcinate

Primul semn de sarcina este absenta ciclului menstrual. In mod accidental, ciclul poate continua dar numai in cazuri rare, si, de obicei, nu este o menstruatie normala. La unele femei acest simtom nu se manifesta deloc dar la altele este extrem de puternic si debilitant. La aproximativ 6 sau 8 saptamani de sarcina, sanii incep sa se mareasca, sfarcurile devin proeminente iar areola care le inconjoara se inchide la culoare. Miscarile copilului sunt simtite de mama in lun a 4-a si a 5-a.

 

Exercitii fizice moderate

Efectuarea regulata a unor execitii fizice care nu suprasolicita trebuie continuata pe intreaga perioada a celor 9 luni pentru a mentine musculatura intr-o conditie buna, avand in vedere ca, in esenta, nasterea este o actiune strans legata de activitatea muschilor.

 

Obiceiul marii majoritati a femeilor de a sta pe scaun sau intinse in pat cea mai mare parte a timpului este daunator atat pentru copil cat si pentru mama deoarece provoaca slabirea muschilor si deteriorarea starii generale de sanatate. Daca vrea sa aiba un copil frumos, mama trebuie sa faca multe exercitii fizice, cu moderatie insa.

 

Plimbarea in pas vioi in aer liber este unul dintre exercitiile cele mai benefice. Atunci cand se odihneste sau doarme, este bine ca femeia sa stea pe ambele parti, apoi pe burta si dupa aceea pe spate. Femeile ar trebui sa-si faca treburile casnice si sa lucreze in gradina pana cand le soseste sorocul. Astfel, multe dintre ele vor avea o nastere practic fara dureri. Trebuie totusi avut grija ca efortul depus sa nu fie prea extenuant.

 

Stilul de viata

Femeia insarcinata trebuie sa renunte la toate obiceiurile nesanatoase si sa intrerupa orice medicatie inutila. Tinand cont ca in vremurile noastre atat de multe femei beau si fumeaza, nu este exagerat sa subliniem ca acest lucru afecteaza negativ copilul din punct de vedere mental si fizic. Mama trebuie sa se odihneasca mult, sa stea in aer liber si sa faca exercitii fizice care sa nu o solicite excesiv.

 

O femeie care isi doreste un copil fericit, sanatos si normal, trebuie sa urmeze o dieta simpla, hranitoare din care sa elimine alimentele excitante. Consumul de carne, de orice fel, trebuie strict limitat daca nu este exclus.

 

Tulburarile renale sunt frecvent intalnite in cursul sarcinii fiind favorizate mult de consumul de carne. Regimul alimentar trebuie sa fie compus in special din fructe si legume. Este total gresit sa se creada ca un copil va fi “insemnat” daca o anumita pofta a mamei nu poate fi satisfacuta.

 

O atentie deosebita trebuie acordata intestinelor care trebuie sa fie evacuate zilnic. Se poate apela la laxative din plante pentru a avea un scaun regulat dar este preferabil sa se asigure, acest lucru, pe cat posibil, cu ajutorul dietei. Smochinele, taratele de cereale, painea din cereale integrale, stafidele si prunele uscate sunt foarte utile in acest scop.

 

Imbracamintea

Viitoarea mama nu trebuie sa poarte lucruri prea stramte deoarece pot face extrem de rau copilului. Rochiile trebuie sa fie largi si adaptate anotimpului. Cand abdomenul se mareste considerabil, purtarea unei centuri late, care sa nu stranga si sa sutina muschii abdominali, este utila si confortabila. Nu trebuie purtata imbracaminte care sa stranga sanii.

Baile si masajele

Baile de sezut frecvente vor calma multe din afectiunile locale de care sufera femeile in aceasta perioada si trebuie facute cel putin de 2 sau 3 ori pe saptamana. In cursul ultimelor saptamani de sarcina se fac zilnic. Pentru a mentine pielea si circulatia intr-o stare buna, se recomanda bai generale zilnice.

 

In cursul celor 9 luni de sarcina, in fiecare seara, inainte de culcare, este foarte util sa maseze minutios, cu unt de cacao sau un ulei de ciliate, intreaga zona a stomacului si abdomenului. Pielea fiind unsa si devenind mai elastica, se va preveni formarea vergeturilor provocate de intinderea pielii de pe abdomen in timpul sarcinii.

 

Starea psihica

Daca doreste un copil vesel si fericit, cu o fire optimista, exact asa trebuie sa fie si mama in timpul sarcinii. Viitorea mama trebuie sa depuna eforturi deosebite pentru a evita, cat mai mult posibil, orice lucru neplacut. Accesele de furie, teama exacerbata sau citirea unor anumite romane pot avea un efect nefast asupra copilului. Mediul in care traieste trebuie sa fie cat mai placut si, aici intervine, cu siguranta, sarcina sotului care trebuie sa se straduiasca cat ii sta in putinta.

 

Durerile nasterii

Printr-un trai sanatos si tratamente corespunzatoare, durerea de la nastere poate fi aproape complet indepartata. Exista anumite plante care ajuta ca nasterea sa fie mai putin dureroasa si evita mult din suferinta. Ceaiul de menta dulce este indicat pentru starile de greata matinale. Ceaiul din frunze de zmeur rosu calmeaza starile de greata si voma, ajuta nasterea si este eficient pentru stimularea contractiilor uterine. Daca acest ceai se consuma permanent in timpul sarcinii in locul ceaiului obisnuit si se bea cate o ceasca la fiecare ora in timpul nasterii, hemoragiile apar foarte rar si folosirea instrumentelor medicale nu este necesara decat in cazuri exceptionale.

 

Aralia racemoza este un vechi remediu indian folosit pentru a usura durerile de nastere. Este cunoscut faptul ca indiencele nasteau fara dureri. Se poate opri o hemoragie foarte abundenta, declansata dupa nastere, administrand o spalatura fierbinte, la o temperatura de circa 49º C, cu ceai preparat din radacina de Geranium maculatum si scoarta de stejar alb. Apa fierbinte coaguleaza sangele si opreste sangerarea. In absenta acestor plante, se poate prepara o solutie de cristale de Geranium maculatum care sunt disponibile in aproape orice farmacie.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *