Eveniment

Sâmbăta bugetului – Dezbatere pe tema banilor orașului. Lista investițiilor, copy-paste 2019

Bugetul local al municipiului Cluj-Napoca are, anul acesta, valoarea de peste 353 milioane euro, mai mare cu 7,39% decât în 2019. Multe proiecte de anul trecut se regăsesc pe lista de anul acesta. Unele investiții, precum Centrul Cultural Transilvania sau aquaparkul nu au fost incluse în buget. Sâmbătă are loc dezbaterea pe buget, la care sunt așteptați toți clujenii interesați.

În anii precedenți, dezbaterea pe tema bugetului local avea loc la ore imposibile, în timpul săptămânii, așa că de fiecare dată a fost un fiasco. Se prezentau cel mult câțiva reprezentanţi ai unor ONG-uri și cetățeni care puteau fi numărați pe degetele de la două mâini. Anul acesta, Primăria a stabilit ca dată de dezbatere pe buget 8 februarie, la ora 10.00, în Sala de Sticlă.

Conducerea orașului are priorități educația, sănătatea, decongestionarea traficului, infrastructura, mediul, transportul în comun nepoluant, spații verzi, arte și industrii creative, dinamism multicultural. Adică sunt aceleași idei pe care primarul Emil Boc le folosește de ani buni.

În proiectul de buget sunt cuprinse patru noi parkinguri care ar urma să fie gata anul acesta: Hasdeu, Primăverii nr. 20, Primăverii nr. 8 şi Mogoşoaia, cu un total de 1.253 de noi locuri de parcare. Acestea sunt însă proiecte vechi de cel puțin doi ani.

Anul acesta se dorește și modernizarea Pieței Lucian Blaga și a străzii Mihail Kogălniceanu cu zonele adiacente. Deocamdată ambele sunt la stadiul de proiectare și diverse licitații.

La nivel declarativ, în 2020 se va amenaja și Parcul Feroviarilor, un alt proiect vechi de cel puțin cinci ani.

Amenajarea și extinderea parcului Skatepark Parcul Rozelor 2019 trebuia să înceapă în 2019, fiind bugetați 1,5 milioane de lei, și finalizat în 2020. Acum anunță că lucrările încep în 2020 și vor fi finalizate cel mai probabil în 2021. Suma s-a dublat ajungând la 3,7 milioane de lei.

Și Turnul Pompierilo este inclus în proiectul de buget, deși este o lucrare veche de câțiva ani. Șantierul a fost deschis abia anul trecut și urmează să fie gata anul acesta, potrivit promisiunilor primarului.

Situația romilor de la Pata Rât care locuiesc în barăci improvizate nu a fost rezolvată și nici nu sunt soluții reale. Pentru 2020 se preconizează inaugurarea a doar 12 locuințe sociale.

Bugetarea participativă un program care a avut succes și nu prea se derulează și anul acesta. Foarte puține proiecte câștigătoare au fost realizate. Mai exact trei.

Nu putea să lipsească din proiect și centura metropolitană. Se dorește continuarea studiilor pentru centură, metrou și tren metropolitan.

În an electoral, Boc le prezintă clujenilor o ciorbă reîncălzită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *