Sally Lamont, sefa Comitetului Paralimpic Roman, catre clujeanul Dacian Makszin, multiplu campion paralimpic la tenis de masa, sportiv in scaun cu rotile: "Esti un PROST!" Makszin, tratat ca si cum ar fi un sclav pe plantatia doamnei Lamont

Sally Wood Lamonte este președintele Comitetului Paralimpic Român, organism de mare importanță pentru sportivii cu dizabilități și care are ca principală misiune ”oferirea unei lumi mai bune”, acționând "împotriva tuturor formelor de discriminare politică, rasială, religioasă, de sex și promovând principiile de bază ale eticii de fair-play si violență în sport".

Doamna Sally Wood Lamont, poreclită și Sally ”Inimă de Aur”, scoțiancă de origine și stabilită de mulți ani la Cluj-Napoca, una spune una și alta gândește despre sportivii cu dizabilități. Într-o convorbire telefonică înregistrată, ditamai președintele Comitetului Paralimpic Român Sally Lamont îl numește "PROST" in repetate randuri pe sportivul clujean Dacian Makszin, campion multiplu paralimpic la tenis de masă care reprezintă România în scaunul cu rotile la cele mai importante competitii. Ea îl numește "prost" de mai multe ori, jignindu-l pe un ton aspru pentru simpla vină că Makszin i-a cerut transferul de la clubul Lamont pe care doamna îl patronează la un alt club unde sportivul vroia să se pregătească mai bine. Convorbirea este absolut șocantă. Dacian Makszin este făcut prost de mai multe ori și pus la punct de ”Sally inimă de aur” care îi vorbește dictatorial ca și cum Dacian Makszin, persoană cu dizabilități motrice, ar fi fost sclavul ei pe plantație.

 

Sally Lamont, puțină istorie

 

Sally Wood Lamonte locuiește în Cluj-Napoca de circa 24 de ani, mutându-se din Scoția unde fusese bibliotecar la Universitatea Edinburgh. În 1999 ea a fondat Centrul Lamont specializat în activități sportive pentru tinerii cu dizabilități fizice și psihice. Pe 29 octombrie 2002, Sally a primit titlul de Most Excellence Order al Marii Britanii de la Maiestatea Sa Regina Elisabeta a II a pentru servicii aduse infirmilor din România. În prezent, ea este președinte al Comitetului Național Paralimpic Român având în subordine dezvoltarea de loturi naționale pentru următoarele discipline: paraschi alpin, baschet în fotoliu rulant, înot, judo, snowboard, tenis de câmp și tenis de masă.

 

Dacian Makszin, puțină istorie

 

Dacian Makszin a rămas paralizat la vârsta de 1 an în urma unui vaccin de poliomielită. Astăzi are 35 de ani și viața și-o petrece de peste 3 decenii într-un scaun cu rotile, practicând tenisul de masă de mai bine de 15 ani. Tenisul e singura sa sansa sa dovedeasca lumii ca e un om normal, un bun roman.

Incompetența medicilor i-a distrus viața, l-a țintuit pe vecie într-un scaun cu rotile. Viața lui a fost compusă în întregime din sacrificii și umilință. Prejudecățile oamenilor, lipsa de șanse, toate acestea l-au îndârjit și mai tare. Dar Dumnezeu a fost bun cu el și i-a dat o casă , o soție iubitoare și, când toți medicii puneau pariu că nu se va întâmpla, doi copii frumoși ca două nestemate.

Este multiplu campion național și primul român care s-a calificat la proba de tenis de masă în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra. În 2014 a participat la Campionatul Mondial de la Beijing și la Olimpiada de la Rio în 2016.

Astăzi , Dacian Makszin simte că se află din punct de vedere sportiv într-o fază de platou și că nu mai evoluează în trend ascendent. Este și motivul pentru care Makszin a sunat-o pe Sally Wood ca să-i ceară transferul de la clubul Lamonte la alt club pentru a se pregăti mai bine.

 

Iata cum a vorbit ditamai Presedintele Comitetului Paralimpic Roman, Sally Lamont, cu un multiplu campion al Romaniei:

 

Dacian Makszin: Alo!

Sally Lamont: Alo!

Dacian Makszin: Bună ziua, vă deranjez?

Sally Lamont: Nu, nu…

Dacian Makszin: Ce faceți, sunteți bine?

Sally Lamont: Bine, bine, da, sigur!

Dacian Makszin: Știți de ce v-am sunat? Am vrut să vă rog, dacă… să-mi dați transferul la club, la Dan.

Sally Lamont: Să știi că ăsta nu este clubul lui!

Dacian Makszin: Dar a cui?

Sally Lamont: Este de la … el are drept acolo să rămână acolo, numai se folosește și atrage mai multe persoane acolo. Dar oricum eu nu dau transfer.

Dacian Makszin: De ce?

Sally Lamont: Noi am format pe tine, eu nicio vorbă nu o să dau transfer!

Dacian Makszin: Dar eu vreau să mă antrenez și acolo!

Sally Lamont: Eu nu dau transfer, îmi cer scuze! Tot a încercat cu toți, numai tu, vrei să mergi și tu, care ai primit cel mai mult?

Dacian Makszin: Păi da, dar atunci, de ce a acceptat...

Sally Lamont: Nu, eu nu accept! Bye, bye, Dacian! Eu nu accept aceasta!

Dacian Makszin: Dar eu vreau să mă antrenez mai mult! Și mai bine!

Sally Lamont: Mergi acolo și antrenează-te acolo! Gata! Dar plătești acolo și tot!

Dacian Makszin: Păi, dacă mă lăsați să mă antrenez acolo, atunci eu nu am bani să plătesc, și atunci să fie propus ca antrenor când iau medalie!

Sally Lamont: Ai indemnizația! Și cine a dat indemnizație? Clubul nostru!

Dacian Makszin: Ministerul Tineretului!

Sally Lamont: Nu, Dacian, poți să faci orice, eu nu dau transfer! Asta este! Vei fi afară pentru doi ani. Eu…

Dacian Makszin: Păi, da, dar eu vreau să mă antrenez mai…

Sally Lamont: Mergi acolo și antrenezi cu toți acolo și să vezi…

Dacian Makszin: Atunci, mai angajați un antrenor!


Sally Lamont: Dacian, câte rămân acolo eu, nu este clubul lui, el tot face minciună! Eu nu știu de ce numai tu ești așa prost să asculte pe el! Nimeni altă persoană nu ascultă! Asta nu este clubul lui!

Dacian Makszin: Păi, rezultatul lui Bobi, că a luat locul 5, nu…?

Sally Lamont: Lasă, Bobi a luat 5, a avut norocul…

Dacian Makszin: Nu contează, noroc… trebuie să ai în viață și noroc!  Nu trebuie să ai în viață și noroc? Și muncă, și noroc!

Sally Lamont: Nu! Nu, nu! Eu o să vorbesc cu acesta, dar eu nu fac acest lucru și lasă pe Dan să fie antrenor pentru voi doi, când merge? Și cine o să plătește toate competiții, eu? El nu are bani nici să trimit Bobi acum! Crezi că eu o să plătesc pentru tine, să mergi la altă competiție? Așa prost tu ești?

Dacian Makszin: Nu-s prost!

Sally Lamont: Tu ești prost!

Dacian Makszin: Bine, mulțumesc!

Sally Lamont: … mențiune lui! Asta nu este clubul lui! Într-un an de zile treci de acolo și ce face tu acolo, după aceea? Dan încă nu a fost trimis nicio competiție! Eu nu plătesc nimic! Șandor nu a fost plătit nimic! I-au luat banii de oricine și el să meargă! Nu să plătesc pentru Bobi! Bobi trebuie să fie în încă două competiție! A primit banii de la Primărie, a primit banii de… El a cheltuit la primele două competiții 7000 de euro, nu pentru Bobi! Numai pentru el și familia lui! Tu ești așa prost, să nu înțelegi acestea? El folosesc pe Bobi numai așa! El l-a pus pe Bobi să facă locul 5 acolo și acest an Bobi este numai … la toți! Pentru că el nu este antrenor!

Dacian Makszin: Dar, ce-i? A făcut școală de antrenori! Cum nu-i antrenor?

Sally Lamont: El a făcut… el antrenez pe Bobi? Tu știi aceste lucruri?

Dacian Makszin: Da, el a făcut… are… lucrează…

Saly Lamont: (ininteligibil)

Dacian Makszin: Păi, nu cu el, dar… el e creierul, el are cu cine, lucrează, cu cine l-a antrenat pe băiatul lui Șipoș!

Sally Lamont: Da, Șipoș a aruncat acest băiat, știi acest lucru? Pentru că a făcut și i-a adus pariu…

Dacian Makszin: Nu e adevărat, se mai antrenează acolo! Șipoș v-a mințit! Se mai antrenează acolo, mai merge!

Sally Lamont: Eu merg eu la Șipoș Club! De ce nu merge așa… să merge la el? Merge la clubul lui Șipoș, să antrenezi acolo cu el!

Dacian Makszin: Păi, și acolo nu trebuie plătit? Mă antrenează degeaba?

Sally Lamont: Mergi acolo și o să vedem! Ai întrebat? Orice, eu nu accept, Dacian! Noi am format pentru 16 ani! Eu nu accept! Bye, bye!

Dacian Makszin: Păi, atunci, angajați un alt antrenor, încă unul!

Sally Lamont: Care?

Dacian Makszin: Păi, angajați un antrenor, să mă antrenez mai bine!

Sally Lamont: Și cine o să angajeze un antrenor, eu? Pentru tine?

Dacian Makszin: Păi, nu, pentru club, să fie…

Sally Makszin: Este problemă cu tine, Dacian, este problemă cu tine! Nu este problemă de antrenor! Tu nu… (ininteligibil)

Dacian Makszin: La Anca i-ați dat să facă muncă de birou și nu se mai ocupă cum trebuie! Ea face muncă de secretariat acolo!

Sally Makszin: Ea, când tu mergi acolo, cine antrenezi pe tine, pentru că Anca nu te antrenezi pe nimeni, numai tine… 2 ore, când tu vii…

Dacian Makszin: Păi, da, și câteodată are de lucru!

Sally Lamont: Nimeni nu o să antrenezi pe tine pentru două ore… merge să vezi… mergi acolo să vezi!

Dacian Makszin: Merg acolo să văd! Păi, cum, dacă nu mă lăsați să merg?

Sally Lamont: Mergi acolo! Luați banii de la indemnizație! Să ne vedem cine o să ducă acolo! O să ducă acolo la competiție care tu te-ai calificat! Vezi ce prostii o să faci… Pentru că Dan vrei să facă rău la noi la Lamont! Folosește pe tine pentru că el știe că tu ești așa prost!

Dacian Makszin: Da, sigur, așa prost!

Sally Lamont: Da, tu ești prost! Dacă tu gândești… vorbesc cu toți! Toți a cerut să meargă la el!

Dacian Makszin: Eu vreau să mă antrenez mai mult și dumneavoastră ziceți prost!

Sally Lamont: Da, este prost pentru că nici nu vin la noi pentru Anca, Anca a oferit alți antrenori, tu ai spus…

Dacian Makszin: Care alți antrenori? Nu mi-a oferit nici un alt antrenor! E vrăjeală! E minciuni! Nu mi-a oferit nici un alt antrenor!

Sally Lamont: Băieți se joacă…

Dacian Makszin: Ăia-s băieți, e diferență mare, între băieți și antrenori!

Sally Lamont: Mergi acolo și vezi cum el este și după aceea vorbim cu mine, bine?

 

Am contactat-o pe doamna Lamont pentru a ii cere explicatii despre limbajul sau la adresa lui Dacian Makszin. Mai precis, am intrebat-o clar daca i se pare normal sa il faca "prost" in repetate randuri pe acest sportiv, daca acesta este tratamentul uzual la ea in club. 

Initial, doamna Sally Wood Lamont ne-a spus ca "problema se afla in mainile avocatilor", apoi ne-a declarat ca "dupa atatia ani in care am investit in dacian nu accept acest lucru". Cand i-am cerut sa ne explice tonul dur si jignirile repetate, ne-a raspuns: "Ce, dumneavoastra nu faceti pe nimeni prost in viata reala?". Cerandu-i sa se refere doar la gestul ei, doamna Sally Lamont ne-a inchis telefonul.

Comentarii

unu'

26.06.2017 21:56

Vacă pripășită pe la noi. E cam prea plin de străini care se dau de bine, dar au numai profituri în cap.

Adauga comentariu