Vocea ta

Să redescoperim Clujul cu ajutorul noii generații: sinagoga de pe Strada Horea, templu memorial al deportaților evrei

Ziar de Cluj a pornit un demers prin care își dorește să încurajeze tânăra generație să își exprime liber opiniile pe diverse teme (cultură, istoria și actualitatea orașului, diferite probleme care îi privesc direct), oferindu-le tinerilor posibilitatea de a-și publica textele în ziarul nostru. Elevii de la Colegiul Național „George Barițiu”, sub coordonarea profesorului de istorie Vladimir Bogosavlievici, au fost deschiși acestei provocări, Ioana Corcea fiind prima care ne-a trimis un material despre sinagoga de pe Strada Horea (templu memorial al deportaților evrei):

Sinagoga de pe Str. Horea este un lăcaș de cult de rit mozaic. Aceasta a fost inaugurată în anul 1887 și a rămas singura sinagogă din Cluj, dintre cele cinci prezente în trecutul istoric al orașului, și singura care este deschisă și în funcțiune.

Aceste templu este special și interesant datorită istoriei sale, dar și datorită construcției și arhitecturii aparte. Este realizat în stil maur, cu patru turnulețe specifice arhitecturii orientale. Interiorul templului este făcut în stil monoclasic, cu influențe moderne. 

În exteriorul și în interiorul clădirii se pot observa cu ușurință mai multe plăci comemorative, fiecare plăcuță având câte un mesaj de transmis. Acestea sunt scrise în limba ebraică și în limba română. Unele dintre ele sunt scrise în memoria evreilor din Ardealul de Nord, care au fost deportați și executați în lagărele naziste, iar altele sunt scrise pentru a marca un eveniment, cum ar fi împlinirea celor 125 de ani de la inaugurarea sinagogii, această din urmă plăcuță fiind așezată în 2012. Plăcile din interiorul clădirii sunt așezate în amintirea celor dispăruți sau a celor ce au condus comunitatea. O inscripție interesantă este cea pusă chiar de către copii în memoria părinților lor dispăruți, pe o placă de metal auriu cu o ramă neagră – o mărturie asupra trecutului care, negreșit, te duce cu gândul, măcar pentru câteva momente, la evreii deportați pieriți în acele evenimente tragice.

La ridicarea edificiului, unii evrei neologi s-au implicat financiar, iar alții, fiind lipsiți de mijloace, au muncit la construcția proiectului. După 4 decenii de la finalizarea construcției (așadar, în 1927), Sinagoga a fost vandalizată de legionari, care au provocat pagube mari. Acești rebeli au venit cu trenurile de la Oradea și au început să devasteze magazine, sinagogi și școli evreiești. 

Primul locaș de cult evereiesc devastat de legionari a fost Sinagoga Neologă. Au incendiat Tora și cărțile sfinte în fața sinagogii. După aceste stricăciuni majore, Templul a fost restaurat, dar nu a rămas mult timp așa. În timpul ocupației germane a fost folosită drept grajd, iar după 1945 a devenit măcelărie rituală. Sinagoga a fost aruncată în aer de fasciști și apoi reclădită de către membrii comunității reîntorși acasă, după un coșmar de nedescris.

Sinagoga este astăzi un loc în care liniștea pătrunde adânc, unde memorii și mesaje se ivesc în gând și în fața ochilor, e un spațiu aparte în care rugăciuni au fost spuse și în care dureri au fost vindecate sau păstrate în suflet. 

O mare familie, atât în perioadele în care comunitatea evreiască a fost în creștere, cât și în cele în care a fost mai restrânsă, membrii acestei comunități au venit în acest templu, unde și-au lăsat o parte din suflet, din idei și din tot ceea ce trăiau. Au învățat, au ascultat, s-au rugat. În acest templu memorii sunt spuse și deportații evrei sunt amintiți. Sinagoga de pe strada Horea este un templu nu doar evreiesc, ci și unul al vieții clujene, este martor peste timp al istoriei orașului nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *