In vizor

Să mai bifăm niște probleme rezolvate împreună cu primarul Emil Boc

În lumina noilor abordări în relația cu cetățeanul a noii administrații publice locale, noul primar Emil Boc și-a găsit timp să se întâlnească cu mănășturenii acum, la început de mandat, după ce în cei patru ani ai mandatului anterior nu prea a mai catadicsit să iasă din Primărie și nici să acorde prea multe audiențe. Că în toamnă sunt alegeri și acești oameni trebuie să-și depună votul în dreptul listei cu candidați ai PNL Cluj, primarul și-a găsit timp să discute discuții despre eternele propuse și promise spre rezolvare probleme ale locuitorilor cartierului clujean Mănăștur.

Pentru a nu fi asaltați cu țipete despre tentative de șantaj asupra primarului, așa cum ne-am obișnuit dinspre președinția Consiliului județean Cluj, am luat aceste probleme în ordinea în care au fost ele discutate și le-am căutat în ordinea în care acestea au fost promise că vor fi rezolvate, unele chiar acum mai mulți ani. Și le-am bifat ca atare.

Avem așa:

1. reabilitarea termică a blocurilor, proceduri şi fonduri europene. Zice primarul: „S-a deschis noua linie de finanţare europeană şi cei interesati se pot adresa primăriei”.

Dar nu zice că promisiunea electorală pe care s-au axat majoritatea primarilor care și-au câștigat mandatul în 2012, reabilitare termică gratuită, este o poveste. În lipsa fondurilor de la bugetul central al statului, la Cluj Napoca izolarea termică a blocurilor se face cu fonduri europene, atrase de Primărie, în urma unor licitaţii de proiecte. Aceste fonduri au permis ca, în 2014, să se înceapă anveloparea a 40 de blocuri, sistemul de finanţare fiind asigurat în diferite procente, de părţile implicate: Primăria Cluj Napoca şi proprietarii apartamentelor din blocurile care se izolează termic, care trebuie să achite între 10 şi 40% din cheltuielile legate de anveloparea, în funcţie de veniturile avute. Programul de anvelopare a blocurilor a înregistrat un regres major între anii 2011- 2013, deoarece sistemul de plată prin care Ministerul Dezvoltării garanta obţinerea de către proprietari a unor credite bancare, fără garanţii şi cu dobândă subvenţionată, nu a fost de mare succes. În primul rând din cauza birocraţiei. Și ce vă face să credeți că a dispărut, între timp, birocrația? Așa că s-a mai bifat o discuție.

2. accesul copiilor în curţile şcolilor pe perioada vacanţei. Zice primarul: „Am discutat cu inspectorul şcolar Cuibus şi am fost asigurat că se rezolvă solicitarea”.

Ei, da, jos pălăria! Într-un material publicat ieri pe Ziar de Cluj, inspectorul școlar șef Valentin Cuibus ne-a confirmat faptul că după șapte ani de tergiversări se deschid curțile școlilor pe perioada vacanței școlare. “Noi căutăm să găsim o soluție. Toată lumea e de acord, însă problema noastră este siguranța copiilor. Este un lucru normal ca spațiile să fie folosite în timpul vacanței, nu să pui lacătul pe ele. Noi avem disponibilitatea de a permite accesul copiilor în curțile școlilor și căutăm o soluție ca persoanele care sunt de serviciu în școală, pe perioada vacanței, să preia atribuțiile, să răspundă. Săptămâna asta se va rezolva problema. Căutăm modalitatea de a  asigura siguranța copiilor. (…) În această vară vor fi deschise pentru elevi toate unitățile de învățământ care au terenuri de sport”, a declarat pentru Ziar de Cluj, Valentin Cuibus șeful ISJ Cluj. Dar vine Avocatul Diavolului și zice: “sălile de sport nu se vor deschide deoarece pe perioada verii profesorii de sport sunt în concediu. Cine să le deschidă și să aibă grijă de elevi? Secretara, contabila, administratoarea? Hai sa o vedem si pe asta”! Până la proba contrară, repetăm: jos pălăria!

3. necesitatea intensificării prezenţei Politiei locale şi Municipale în cartier, parcuri şi locuri de joacă.

Ei, aici primarul nu mai zice nimic. Ce să zică în orașul în care, deși există camere de supraveghere în locurile sensibile, încă nu au fost prinse persoanele care au vandalizat Statuia lui Matei Corvinul imediat după ce aceasta a fost reabilitată? În orașul în care încă nu știm cine vandalizează, în mod repetat, Statuia lui Baba Novac? Iar la capitolul vandalizări, ultraj contra bunelor moravuri, agresiuni șamd, lista este, din păcate, extrem de lungă, iar Poliția Locală extrem de ineficientă pe banii noștri. Plus că, în materie de încălcare a normelor de liniște, chiar Primăria, prin manifestările ei publice este prima care să le încalce. Cu scuzele de rigoare pentru “Clujul tăcut”.

4. marcarea şi numerotarea locurilor de parcare de pe strada Primăverii. Primarul zice că termenul de rezolvare al acestei probleme este 29 iunie, adică mâine.

Suntem convinși că exact așa va fi. Ce mai contează nițică vopsea acum, când problema există încă de când s-a dat în folosință parkingul din Primăverii, adică din anul 2010?

5. modernizarea pasajului de pe strada Primăverii, la fel ca cel de pe Calea Floreşti. Zice primarul: „Se are în vedere modernizarea lui în perioada următoare”.

Ce ne zicea actualul său coleg de partid Ioan Bîldea nu mai departe decât în anul 2014? Că acestea sunt un adevărat focar de infecție. Așa aflăm că, ori de câte ori subiectul ajunge în atenția primarului Emil Boc, acesta răspunde că tema este în atenția sa și că va identifica o soluție. În 2010, fostul primar Sorin Apostu a promis că în pasajul de pe Calea Florești, din apropierea magazinului Billa, va fi amenajată o secție a Poliției Locale pentru a crește nivelul de siguranță a cetățenilor din zonă. Nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, dar nici măcar salubrizarea nu este „la zi”. În plus, de-a lungul anilor, reprezentanții administrației locale s-au contrazis în declarații: o dată au spus că s-ar putea recurge la închiderea pasajelor, ca să revină și să spună că vor construi și altele. Acum sunt în faza de “avut în vedere.

”Totuși, având în vedere faptul că aceste pasaje au fost gândite pentru siguranța pietonilor, vă solicit, domnule primar, să dispuneți igienizarea celor două pasaje de pe Calea Florești și a celui de pe strada Primăverii, să precizați care este stadiul proiectului de modernizare a pasajului de la gară, precum și graficul de lucrări. Totodată vă solicit să vă țineți de cuvânt și să dispuneți începerea lucrărilor de amenajare a secției de Poliție promise în primul pasaj de pe Calea Florești, cel vis-à-vis de magazinul Billa. Siguranța pietonilor și a clujenilor care locuiesc în zonă ar trebui să vă preocupe ceva mai mult, domnule primar”, ne declara, bățos, în 2014, ghiocelul penelist de azi, Ioan Bîldea

6. probleme legate de transportul în comun. Zice primarul: „Au fost transmise Companiei de Transport Public”.

Ha-ha-ha-ha! Ce glumă bună – și o să vedeți de ce. Bine, să fim cinstiți, habar nu avem care sunt problemele legate de transport pe care primarul Emil Boc le-a discutat cu mănășturenii în parc, dar știm sigur că, în 2014, aceștia se plângeau de faptul că, odată cu punerea în funcțiune a liniei metropolitane Florești – Cluj Napoca, afluxul de călători pe transportul în comun, din cartierul Mănăștur, a crescut foare mult – mai ales în orele de de vârf. În orele de vârf, CTP “debarca” un puhoi de oameni din Florești în capăt de linie Mănăștur, dar nu mai asigura transportul înspre oraș în condiții normale prin suplimentarea de mijloace de transport. La care Liviu Neag, directorul CTP, răspundea senin că nu există nici o problemă, că totul e sub control. Ori mănășturenii se plângeau de faptul că, în stațiile de la Minerva și Billa, mașinile CTP sosesc deja pline și că le este aproape imposibil accesul în mașini pentru stațiile Câmpului, Cocoșul de Aur și Agronomie, altfel decât înghesuiți ca pe vremea lui Ceaușescu. Scria, în 2014, o mănăștureancă, pe domnuleprimar.ro: “Vă rugăm, domnule primar, să nu plecați urechea la spusele domnului Neag, ci la spusele noastre, a călătorilor, care cunoaștem mai bine ca dânsul situația din teren și să găsiți o cale de rezolvare a acestei probleme”. Ei bine, se ruga degeaba – de aceea ne și umflă râsul cu privire la rezoluția primarului Emil Boc.

7. probleme de siguranţa circulaţiei, salubritate şi spaţii verzi. Zice primarul: „În curs de rezolvare”.

Deci, ia să vedem noi presa vremii pe aceste subiecte. Citim în City News din data de 03 noiembrie 2011 că: “Câteva zeci de clujeni care locuiesc în cartierul Mănăștur au luat cuvântul în această seară la întâlnirea cu liderii administrației locale pentru a-și expune problemele și preocupările. Printre cele mai “arzătoare” probleme cetățenești s-au numărat montarea de gărdulețe metalice țn fața blocurilor, reparațiile necesare la trotuare, găștile de tineri gălăgioși, punctele gospodărești, siguranța circulației – în acest sens cerându-se un semafor în zona școlii Octavian Goga și o sală de sport”. La vremea respectivă, primarul Sorin Apostu a explicat că bugetul pe anul 2012 are două componente prioritare și anume cofinanțarea proiectelor din bani europeni și asigurarea subvențiilor pentru transportul în comun. Deci, există disponibilitate pentru ca toate problemele să fie “în curs de rezolvare”.

„De asemenea, au fost discutate probleme personale legate de locuinţe sociale, parcări şi documentaţii de urbanism. Directorii şi şefii de servicii au precizat cadrul legal de soluţionare a problemelor ridicate”, a precizat Emil Boc.

Despre parcări numai de bine, zicem noi. În ziua în care se va da în funcțiune parkingul Negoiu, vom reveni și noi pe această temă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *