In vizor

Să dăm parking la tot cartierul!

De 12 ani numai într-o construcție de parkinguri o ținem.

Ce s-a realizat până acum? Ca la Pristanda: unul la primărie, unul în Mănăștur și două particulare. Unul la Hala Agroalimentară din Piața Mihai Viteazul, unde avea interese “maestrul” Daniel Buda și unul la coșmelia ilegală din Piața Mărăști – nefuncțional și pus sub sechestru (afacere de sorginte linerală). Oricum, nici unul dintre aceste parkinguri nu se realizau dacă nu era Sorin Apostu. Cu toate păcatele lui (despre care nu știm și nici procurorii nu vor să știm câte au fost făcute în interesul partidului și câte, ulterior, în interes personal) a fost adevăratul primar al municipiului Cluj-Napoca. Numai cu el în libertate s-a construit coerent pentru oraș, restul au dormit și încă mai dorm pe promisiuni.

În rest, un pod plin de promisiuni și încă o ruină de parking, undeva pe strada Negoiu, care, în curând va avea destinația celei care trebuia să fie cândva, pe vremea altui ales de-a-mboulea primar ani la rând, Gheorghe Funar, Spital Clinic Județean: casă pentru șobolani și boschetari.

La municipalitatea clujeană este normă să câștigi licitația, să încasezi banul și-apoi să intri în insolvență. Cred că se trece în caietul de sarcini. Altfel nu-mi explic tentativa de parking Negoiu, tentativa de Cluj Inovation City, Buftea de Cluj șamd.

A, am uitat: măcar Filarmonica clujeană s-a transformat după patru ani de promisiuni în parcare. Temporară, chipurile, adică măcar până-și termină Boc al patrulea mandat.

Așa că, intrând în al patrulea mandat, Emil Boc s-a scotocit în săculețul cu promisiuni neonorate (că nu mai are cine i le munci) și, undeva prin noiembrie anul trecut, a scos de la naftalină o listă de garaje sub şi supra-terane despre care a spus că vor fi realizate în următoarea perioadă.

Cu asta, ne-a zis, Clujul ar urma să „sară” de la 2.371 de locuri în parkinguri, cât există în prezent, la peste 7.000 de locuri, multe dintre ele în cartiere. Trec peste cifrele avansate, că și acestea se schimbă de la o declarație la alta – mai în vară ni se spuneau că, în ultimul mandat (2012 – 2016), Boc a dat municipiului vreo 4-5000 de parcări (fără a socoti veșnicele parkinguri).

Că vorbeam de cum își bagă Boc om să-i muncească pe promisiuni. Văd că pe Șurubaru n-a găsit de cuviință să-l pună la muncă, sau îl știe de nevolnic și-l lasă în sinecură. Că văd că Dan Tarcea, viceprimarul rămas pe baricade după ce pe Anna Horvath au trimis-o în concediu fără salar procurorii DNA, este cel care se ocupă de problemele de trafic ale Clujului și de identificarea unor noi amplasamente pentru parkinguri. Că de vechile amplasamente, din precedentele promisiuni ale lui Boc, s-o fi ales praful.

(ca o paranteză, bănuiesc că i s-o fi spus lui Dan Tarcea că dacă va face să existe parkingurile și rezolvarea problemelor de trafic, acesta este biletul său pentru viitorul său prim mandat de primar; îi urez succes, dar fac pariu că și nevolniul de Șurubaru are să ridice pretenții la această funcție)

Zice Dan Tarcea:

„Am identificat două noi locaţii, una în Plopilor, iar alta în Zorilor. Nu vă pot da încă adresa exactă. Din punct de vedere juridic sunt în regulă, aşteptăm şi certificatele de urbanism, să vedem ce prevăd pentru cele două zone. Mai căutăm şi în Grigorescu. Anul acesta, sunt sigur că vom identifica încă cel puţin şapte amplasamente pentru parkinguri. Vom ieşi din 2017 cu 15 locaţii de parkinguri clare şi pe toate le vom începe în 2018″.

Și, foarte important, zice că să stăm liniștiți, că municipalitatea are bani.

„Avem bani destui. Nu prindem parkinguri noi în bugetul pe 2017, dar avem bani disponibili pentru cinci parkinguri, din excedentele pe anii trecuţi. Vom avea bani în plus şi din ce face Poliţia Locală pe amenzi şi reglementările noi privind parcările din zona centrală”.

Totu-i să se facă caietele de sarcini și să se identifice corect acele firme dispuse să intre în insolvență imediat ce primesc avansul.

Că, așa cum v-am explicat, aceasta este cutuma pe bani publici la Cluj.

Nu vă speriați, la fel este și la județ – că doar n-or fi ai mai nimănui banii publici împrăștiați aiurea și pe acolo. Asta în cazul în care vă întrebați cum de încă nu avem un Centru de Management Integrat al Deșeurilor, drumuri județene asfaltate șamd, dar avem un ditamai stadionul de clasă elite, făcut chipurile pentru evenimente sportive și eșuat în (da, ați ghicit) insolvență.

Când Tișe a vrut să-și pregătească al doilea mandat de președinte al CJ Cluj i s-au dat bani să se împăuneze cu construcția celui mai modern stadion din zonă. Pentru cluj și clujeni – asta însemnând toți locuitorii județului, că și din banii lor s-a făcut investiția. Și, mai ales, pentru U Cluj – să aibă unde să aibă sediu clubul, să aibă jucătorii unde se antrena.

Și-atunci cum vă explicați că Ioan Ovidiu Sabău ne spune că „U” va avea o nouă bază sportivă… în Sălicea, comuna Ciurila? Că în Cluj Arena a investit Tișe doar pentru a-și face campanie electorală și pentru a avea ex-PDL cuibușor de sinecuri?

Vorba unui cititor Ziar de Cluj:

Dar ce e cu terenurile din Gheorgheni??? Ce e cu baza sportivă Anca Dan? Ce este cu parcul Babeș? Zău că nu pricep de ce fotbaliștii de la U trebuie să umble pe coclauri să se poată antrena? Bine că l-au adus pe Walter, Boc și cu Tișe, să puna clubul pe butuci.

Deci, chiar așa, ce naiba se întâmplă cu simbolurile clujene de sunt făcute praf și pulbere în numele Clujului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *