In vizor

S-au mărit pensia și salariul minim? Nu-i nimic, se scupesc și gazul și curentul

Preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea creşte cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a preţurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie, iar prețul gazelor ar putea crește cu până la 10%, de la 1 aprilie, după ce va fi liberalizat prețul gazelor de producție internă.

„Preţul la energie electrică se recalculează la fiecare şase luni, iar următoarea recalculare va fi la 1 iulie. Considerăm că preţul ori va rămâne la acelaşi nivel, ori va fi o ajustare de cel mult 1-2% în plus”, a firmat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citat de Agerpres.

El a explicat că, pentru trimestrul al doilea al anului, se aşteaptă o scădere a preţurilor, ca urmare a unei producţii mari de energie hidro, eoliană şi fotovoltaică, ceea ce va echilibra situaţia. Întrebat dacă furnizorii au cerut deja recunoaşterea în tarifele finale a costurilor mari din ianuarie, Havrileţ a precizat că, până în acest moment, ANRE nu a primit nicio solicitare de la furnizori pentru piaţa reglementată.

Havrileţ a mai apreciat şi că preţul gazelor naturale ar putea creşte cu câteva procente.

„În sectorul gazelor naturale vom avea o modificare de preț de la 1 aprilie. Vom avea și procesul de finalizare a pieței reglementate pentru gaze naturale și există posibilitatea ca în acest sector să avem o ajustare în sensul creșterii prețurilor, dar nu considerăm că ar putea să fie de 10%. Considerăm tot la nivelul câtorva procente, până în 10%, credem că nu așa de mult”, a spus şeful ANRE.

Potrivit lui Havrileț, scumpirea va veni ca urmare a faptului că prețul gazelor de producție internă, care acum este 60 de lei pe MWh, se va alinia cu prețurile pieței, estimate pentru 68-72 de lei pentru vara următoare. El a spus că populația nu va resimți foarte mult această scumpire, întrucât, în perioada verii, consumul de gaze este scăzut.

„Oricum de la 1 aprilie vine sezonul cald și consumul va fi foarte scăzut până în luna noiembrie. Practic, va fi o perioadă de 6-7 luni când vom avea timp să vedem care este coșul de gaze cel mai ieftin pentru consumatorul casnic. Consumatorul casnic are un coș de consum, cu gaze de producție internă, gaze din depozite în timpul iernii și gaze de import. Dacă vom structura coșul astfel încât să avem cel mai mic preț, acest lucru va fi în favoarea consumatorului casnic”, a adăugat președintele ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *