Rujeola atacă nemilos la granița județului Cluj: peste 90 de cazuri în doar câteva zile

Contrar informațiilor conform cărora rujeola ar reprezenta o boală a copilăriei, medicii avertizează că pojarul este o infecție virală foarte contagioasă, care are simptome asemănătoare cu răceala. Rujeola poate afecta pe oricine, însă un risc crescut de a dezvolta boala îl au persoanele nevaccinate, neimunizate, cu deficiență de vitamina A. 

Recent, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis o informare prin care anunță o avalanșă rujeolică chiar la granița cu județul Cluj. 

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeola în România raportate până la data de 17 01 2020 este de 19.088 din care 64 de decese.

În perioada 13.01.2020 – 17.01.2020 au fost raportate inca 92 de cazuri nou confirmate in 11 judete, transmite CNSCBT.

În județul Sălaj, la granița județului Cluj, doar în câteva zile au fost raportate 15 noi cazuri de rujeolă. Creșterea cazurilor de infecție cu virusul rujeolic a fost înregistrată și în județele Timiș, Satu Mare și Suceava. 

Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2-4 săptămâni, iar confirmarea și clasificarea unui caz durează în medie 3 săptămâni. 

Rujeola este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Astfel, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. 

Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli.

Rujeola se transmite de obicei prin contact direct sau pe calea aerului și duce la infecții ale căilor respiratorii, afectând apoi întregul organism.

Rujeola înregistrează o revenire în aproape toate regiunile globului din cauza accesului deficitar la servicii medicale sau a neîncrederii în vaccinuri.

 

Adauga comentariu