Focus

Românii se dezrădăcinează. Își duc morții peste hotare

Clujenii plecați la muncă în străinătate își deshumează strămoșii pentru a-i duce cu ei.

Exodul românilor peste hotare se face cu cățel și purcel, iar, mai nou, inclusiv cu strămoșii. Și Clujul tinde să devină un oraș nu doar fără specialiști, dat fiind exodul masiv al studenților care aleg să plece imediat ce au terminat o școală, ci și fără morți. Poate sună macabru, dar oamenii plecați la muncă în străinătate, se întorc acasă pentru a-și deshuma strămoșii. Incinerează rămășițele lor pentru a-i transporta mai ușor, în urne, în țările lor de adopție. Simbolic, este ca și cum ar renunța definitiv la trecutul lor și și-ar duce și rădăcinile cu ei.

„Avem foarte multe cereri în care oamenii gândesc astfel. Avem familii care au plecat în străinătate, trăiesc în Canada, trăiesc peste ocean, în Spania, Italia și nu mai vor să se întoarcă în România, au înaintașii care sunt îngropați în cimitirele din România și să știți că ei vin, sunt credincioși, au ținut la familia lor și vin și solicită deshumarea, incinerează rămășițele, îi pun pe fiecare într-o urnă și-i duc cu ei”, a declarat directorul Pro Ignis, Mircea Dunca.

 

Oricât de sinistru ar părea, gestul oamenilor este o dovadă că și-au iubit înaintașii. Dezrădăcinarea românilor tinde să devină o afacere bănoasă pentru Biserică, pentru că înainte de deshumare, aparținătorii celor decedați fac câte o slujbă de pomenire. Și administratorii cimitirelor își freacă mâinile. Prin incinerarea strămoșilor, clujenii plecați la muncă în străinătate, eliberează locurile de veci, care sunt ulterior revândute. Este o afacere profitabilă, deoarece un loc de veci într-un cimitir din Cluj Napoca are un preț minimal de 1000 de euro și maximal de aproximativ 2000.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *