Jos palaria

România, prima țară din lume care implementează alfabetul inventat de un clujean

Pictorul clujean Tudor Paul Scripor a reușit o performanță greu de egalat, după mai bine de 7 ani de muncă asiduă. A creat un alfabet destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități, care va fi implementat de Ministerul Educației.

Inventatorul Alfabetului Tactil al Culorilor s-a întâlnit joi cu ministrul demis Monica Anisie, iar discuțiile s-au axat pe multitudinea de avantaje pe care le va aduce acest sistem nou de învățare. 

„În cursul săptămânii viitoare, se va semna protocolul de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării din România și Asociația Alfabetul Scripor, protocol care prevede implementarea la nivel național și a acestui tip de alfabet. Astfel, România va deveni, oficial, prima țară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități. După mai bine de șapte ani de cercetări și teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluția reprezentării tactilo-grafice a culorii și a nuanței, printr-un simbol. Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi ușor recunoscute în orice poziție. Acest alfabet inovator este compus din doar 10 elemente tactilo-grafice și poate fi învățat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilități vizuale și intelectuale, permițând tuturor să trăiască complet și accesibil  într-o lume covârșitor vizuală,” a transmis Ministerul Educației printr-un comunicat de presă.

Invenția a fost premiată la Salonul de Invenții și Inovații de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educație, Cultură și Artă. În plus, a primit și Premiul Special al Asociației Inventatorilor din Germania. 
Conform pictorului și restauratorului clujean, specialist în artă, restaurare și pictura icoanelor, alfabetul este util în special persoanelor cu dizabilități vizuale și intelectuale, permițându-le să trăiască complet într-o lume covârșitor vizuală. Alfabetul Scripor folosește atât forme geometrice bidimensionale, cât și un sistem simplu de puncte, astfel încât utilizatorul poate avea două moduri de obținere a informațiilor prin atingere. Practic, nevăzătorii vor avea posibilitatea să „simtă” culorile, transformând o dizabilitate într-o „superabilitate”.

Pentru rezultatul său extraordinar, Ziar de Cluj îi dedică rubrica Jos Pălăria!

Jos Pălăria, Tudor Paul Scripor!

 

sursa foto: facebook/tudor paul scripor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *