In vizor

Romania legalizeaza marijuana medicinala. Oncologii clujeni nu ii recunosc meritele

Romania a legalizat saptamana aceasta marijuana medicinala, devenind a zecea tara din Uniunea Europeana care permite folosirea acestei plante in scopuri terapeutice. Cu toate acestea, medicii oncologi clujeni nu doresc sa emita pareri privind prescrierea unor tratamente pe baza de cannabis. Putini stiu ca in supermarketuri se vand de ani buni ceaiuri care contin THC – substanta active de cannabis.

 Factorii direct implicati in problema legalizarii marijuanei medicinale nu cunosc, deocamdata, limitele acestei legi si conditiile de prescriere a tratamentului pe baza de cannabis. Mai mult, oncologii tind sa ignore acest subiect si refuza sa vorbeasca despre el.

Adriana Melnic, director al Societatii Romane de Cancer Cluj-Napoca, spune ca aceasta initiativa este binevenita si ca ar fi inuman sa nu ajuti bolnavii care se afla in faze terminale ale unor boli, cu dureri insuportabile. Conditia cea mai importanta este, insa, reglementarea foarte clara pentru prescrierea tratamentului.

“Este o problema controvesrata. In Canada, spre exemplu, este foarte bine reglementata legea. Acolo se stie foarte clar in ce conditii prescrii tratamentul, cine are voie, pentru ce fel de afectiuni.

Daca nu este suficient de bine reglementata, poate deschide poarta catre consumatorii care nu ar trebui sa ajunga la acest tratament”, spune Melnic.

“In momentul in care un tratament devine legal, se publica documentatiile cu indicatii, contraindicatii. Noutatile sunt atat de multe, incat este complicat sa iti formezi o parere”, mai spune aceasta.

Totusi, marijuana medicinala ar putea ajuta multi bolnavi.

“Este un tratament care nu vindeca, dar poate sa imbunatateasca si sa ajute o stare foarte grava a unor pacienti aflati in faze terminale ale bolilor. Marijuana medicinala nu este neaparat un tratament, tine de calitatea vietii intr-o anumita perioada. A nega accesul unor pacienti la un tratament supravegheat este aproape inuman”, completeaza Adriana Melnic.

Oncologii vorbesc de marijuana in termeni laici

Pacientii cu diferite tipuri de cancer ar fi printre principalii beneficiari ai tratamentului cu cannabis. Totusi, medicii oncologi clujeni se feresc sa emita orice parare legata de prescrierea marijuanei medicinale, cel putin in acest moment.

Ziar de Cluj a intervievat doi medici oncologi, de la Institutul Oncologic “Prof. dr. Ioan Chiricuta” din Cluj.

Primul dintre ei, Florian Nicula, este medic chirurg oncologic. “Eu sunt chirurg, nu recomand decat medicamente asociate operatiei. Apoi, sunt expert si purtator de cuvant pentru prevenirea cancerului. Nu stiu nimic, mai departe de informatiile laice despre problema marijuanei medicinale. Eu nu emit pareri, vorbesc numai acolo unde sunt lucruri fundamentate si dovedite stiintific”.

Nici medicul oncolog Tudor Ciuleanu nu a dorit sa comenteze legat de aceasta lege, pentru simplul fapt ca “nu are informatii”.

Desi folosirea marijuanei in scopuri recreationale este interzisa, derivatii acestei plante pot fi folositi acum pentru a trata diverse boli, precum epilepsia, cancerul sau scleroza. Cu toate acestea, nu exista inca nicio reglementare in acest sens si nici norme metodologice de aplicare a legii. Cu alte cuvinte, marijuana medicinala e legala, dar nu se cunosc deocamdata conditiile de prescriere.

Psihiatru: NU marijuanei medicinale

Chiar daca inca nu au aparut pe piata medicamente care sa contina derivati din marijuana, unii doctori din Cluj se tem ca decizia parlamentarilor de a legalize drogul a fost una gresita. Psihiatrul Traian Neamtu spune ca stupefiantele de orice gen si in orice cantitate ar trebui interzise.

“Dupa mine, consumul de marijuana e mai grav decat cel de cannabis. Luna asta am avut deja trei pacienti de 15 ani, consumatori de marijuana. Cei care fac legislatia nu se gandesc la asta?”, se intreaba medicul clujean.

Liber la cannabis in supermarket-uri

Ceaiul cu cannabis exista in Romania de mai bine de sase ani si poate fi gasit, in principiu, la toate marile magazine. Acesta contine, pe langa ingredientele clasice ale ceaiului cu gheata, sirop de flori de cinepa (5%) si THC (0,0015%) – substanta activa din cannabis.

De mentionat ca si la noi, in Romania, mai exact la Salonta, exista de ani buni o fabrica ce produce ulei de canepa pentru uz medical.

Cercetatorii de la Harvard University au descoperit ca principala componenta a plantei Cannabis sativa (canepa / marijuana) este foarte eficienta in oprirea extinderii cancerului la plamani. Este vorba de THC – delta-tetrahidrocannabinol – care reduce dezvoltarea tumorilor la jumatate, in cazurile obisnuite de cancer, si tine boala pe loc.

Utilizarea cannabisului in tratamente este deja permisa in 8 tari europene, in Israel si in anumite state din America. In toate tarile care accepta folosirea medicala a marijuanei exista norme privind cultivarea plantei, extragerea uleiurilor in laborator si supravegherea stricta a administrarii.

Marijuana opreste crizele severe de epilepsie la copii

In august, CNN reporta cazul unei fetite in varsta de 5 ani, Charlotte Figgs, diagnosticata cu sindromul Dravet si epilepsie miclonica infantila, care s-a vindecat dupa ce parintii ei au decis sa renunţe la medicina traditionala si sa incerce metodele alternative pentru tratarea atacurilor de apoplexie.

Sindromul Dravet este o forma rara, severa si greu de tratat de epilepsie. Crizele nu pot fi controlate de medicatie. Primele atacuri ale sindromul Dravet apar, de obicei, in jurul varstei de un an. In al doilea an de viata apar spasmele musculare involuntare, convulsii care tin mai mult de 30 de minute.

Dupa primul tratament cu marijuana, crizele fetitei s-au oprit pentru o saptamana, iar parintii ei au continuat sa-i dea aceasta medicatie atat de controversata. Charllote are acum 6 ani si nu mai prezinta decat 2-3 crize epileptice pe luna, iar acelea, de obicei, in timpul somnului. A inceput sa vorbeasca din nou, sa se miste, sa alerge. Creierul ei incepe sa isi reia activitatea normala si sa refaca toate conexiunile distruse din ultimii ani.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *