Analiza

ROBOR scade pe fondul crizei declanșate de coronavirus, iar indicele trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor crește: ratele creditelor se majorează

În vreme ce indicele ROBOR a scăzut ușor din cauza crizei declanșate de pandemie, celălalt indice în funcție de care se stabilesc dobânzile la creditele pentru populaţie (IRCC), s-a majorat. Prin urmare, ratele pentru creditele acordate de anul trecut vor crește în perioada următoare. În aceste condiții am putea urmări în curând în curând IRCC de valoare mai mare decât Robor la 3 luni.

Robor la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a scăzut considerabil recent, la 2,61%, de la 3,24%, pe fondul crizei declanșate de coronavirus. În același timp, pe finalul lunii martie, indicele trimestrial în baza căruia se stabilesc dobânzile la creditele pentru populaţie (IRCC), acordate din noiembrie 2019 şi până în prezent, a crescut de la 2,36% după cât a fost calculat de BNR pe baza tranzacţiilor efective de pe piaţa interbancară pentru trimestrul III 2019, la 2,44% pentru trimestrul IV 2019.

IRCC înlocuieşte ROBOR la 3 şi 6 luni în metodologia de calcul a dobânzii. Practic, în plină relaxare monetară, creditele populaţiei se scumpesc, notează economica.net

Astfel, deși creșterea indicelui de referință pentru calcularea creditelor a suportat o majorare temperată, urmărim o majorare a costurilor la împrumuturi în contextul în care, din cauza crizei declanșate de COVID-19 o serie de indici au scăzut, de la dobânzi la Robor, iar Banca Națională a României a relaxat chiar și condițiile de politică monetară pentru asigurarea lichidității în sistemul bancar. 

Totuși, creșterea IRCC este explicabilă prin calcularea indicelui de referință pentru calcularea creditelor cu o întârziere de 5 luni. Astfel, la un credit ipotecar de 240.000 de lei (echiv 50 000 euro), pe 25 de ani, rata creşte de la 1.482 de lei cât a fost până astăzi cu un IRCC de 2,36% şi o marjă a băncii de 3,1% la 1.494 lei pe lună, cu IRCC de 2,44% (0.08 pp majorare dobândă), notează sursa citată. 

Noul ROBOR, așa cum a mai fost denumit IRCC, se calculează ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice atribuite tranzacțiilor interbancare din trimestrul anterior. Rata de dobândă zilnică a acestor tranzacții interbancare nu este altceva decât o medie ponderată a ratelor de dobândă cu numărul tranzacțiilor ce au avut loc pe piața monetară interbancară într-o anumită zi.

 

 

 

 

 

sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *