Sanatate

Ridurile, acele linii care marcheaza trecerea anilor

Omul modern are multe fobii; una dintre ele este frica de riduri, destul de des intalnita in randul celor de la Hollywood. Primele riduri apar in jurul varstei de 20 de ani, in jurul gurii, a ochilor si pe frunte. imbatranirea pielii este un proces ireversibil, din cauza scaderii densitatii de colagen de la nivelul epidermei.

In plus, odata cu inaintarea in varsta, pielea se subtiaza si isi pierde din elasticitate, devenind fragila. Ridurile, petele de soare si uscarea tenului sunt doar cateva dintre efectele secundarea ale trecerii anilor si a mediului exterior in care convietuim. Acest proces poate fi incetinit, dar nu oprit.

Pe masura ce imbatranim, pielea noastra isi pierde elasticitate si abilitatea de a stoca lichide. Dermatologii si cosmeticienii au gasit modalitati care sa lupte cu acele linii care marcheaza trecerea timpului. Ele includ creme, substante chimice de peeling si injectii cu Botox, care paralizeaza temporar muschii faciali, astfel incat nu puteti sa va incretiti pielea, atunci cand, de pilda, va incruntati.

De ce si cum apar?

Ce este in neregula cu noi? Nimic! Dar ca dupa varsta de 30 de ani, o parte din tesutul de legatura incepe sa se descompuna, productia de substante uleioase scade si apar ridurile. Acestea sunt lucruri normale ale vietii, de care trebuie sa fim constienti si sa le acceptam.

Ridurile se formeaza cand pielea se subtiaza si isi pierde elasticitatea. Atata timp cat pielea este supla, orice incretitura a pielii dispare cand renuntati la contractia fetei care a cauzat-o. Insa pielea care si-a pierdut din suplete retine liniile formate prin zambet sau incretirea fruntii, chiar dupa ce se pastreaza o expresie neutra. In timp, aceste linii se transforma in riduri.

Anumite riduri sunt rezultatul inaintarii in varsta si, deci, inevitabile; orice ati face, veti dezvolta riduri ca o dovada a imbatranirii. Odata cu imbatranirea, toate celulele pielii incep sa produca un exces de radicali liberi – atomi instabili si molecule care, de obicei, sunt inlaturate de antioxidantii naturali – care apar in celulele pielii. In pielea imbatranita, antioxidantii sunt insuficienti. Radicalii liberi sunt lasati sa dauneze membranelor celulare, proteinelor si ADN-ului. Acesti radicali liberi, de obicei, dizolva colagenul, o substanta proteica din tesutul conjunctiv, si elibereaza substante chimice care cauzeaza inflamatia pielii. O combinatie intre aceste reactii celulare si moleculare duce la imbatranirea pielii si la formarea ridurilor.

Primele semne ale ridurilor apar la pielea sensibila din jurul ochilor – liniile produse de zambet, numite si “laba gastei”. Dupa aceea sunt afectati obrajii si apoi buzele. Cu cat imbatranim, pielea devine mai subtire si mai uscata, cauze care duc la formarea ridurilor. Exista insa si alti factori care contribuie la ritmul ridarii, inclusiv dieta si nutrientii, tonusul muscular, expresiile uzuale ale fetei, stresul, ingrijirea tenului (sau lipsa acestuia), expunerea la un mediu poluat si viciile cotidiene precum fumatul, cel care incetineste circulatia, astfel incat pielea dvs. nu mai primeste la fel de mult oxigen. Ereditatea joaca, de asemenea, un rol important.

 Expunerea la soare este un alt factor. Razele ultraviolete solare (UVA) afecteaza direct fibrele conjunctive si celulele din piele. Iar acestea promoveaza generarea de molecule de oxigen, numite radicali liberi, care provoaca haos la nivelul membranelor celulare. Cele de tip A sunt prezente zilnic, indiferent de anotimp si contribuie la erodarea pielii si la aparitia ridurilor. Efectele expunerii la soare sunt cumulative, chiar daca nu sunt vizibile multi ani.

Remedii naturiste

Folositi o lotiune sau o crema care contin acizi alfa-hidroxilici (AAH). Acestia provin din lapte, sucuri si trestie de zahar, si actioneaza prin eliminarea celulelor moarte de pe suprafata pielii. Aceste produse stimuleaza productia de colagen, care “umple” ridurile. Ei contracareaza si radicalii liberi – moleculele libere de oxigen din organism care pot sa afecteze pielea. Deoarece acesti acizi pot sa provoace cateodata iritatie, aplicati initial mai putin din acest produs pe o zona mica de piele. Daca pielea nu se inroseste pana a doua zi, puteti folosi produsul.

Inmuiati o bucata de material textil in lapte si aplicati-o pe piele. Laptele contine AAH.

Puneti gel proaspat de aloe vera, care contine acid malic. Taiati o frunza de la baza si apoi deschideti-o. Stoarceti gelul cu o lingura, avand grija sa nu rupeti scoarta verde, si aplicati pe piele.

Fructele de papaya sunt pline de enzime care pot sa lucreze pe stratul extern al pielii, impiedicand aparitia ridurilor. Spalati si decojiti un fruct de papaya, apoi amestecati bine doua linguri de pulpa cu o lingura de ovaz uscat pentru a va ajuta sa exfoliati pielea. Aplicati pe piele si lasati sa actioneze timp de 10 minute. Stergeti amestecul cu o bucata de material textil.

In fiecare dimineata, folositi un produs hidrant dupa ce v-ati spalat, pentru a retine umezeala si a va face pielea sa se simta mai bine. Cautati acele produse care contin si lotiuni de plaja, folosindu-le pentru protectia impotriva razelor solare. Nu uitati sa le aplicati atat pe gat si maini, cat si pe fata.

Incercati o masca de fata cu avocado. Aceasta va ofera atat umezeala, cat si vitamina E, care este un antioxidant. Preparati un piure din pulpa, intindeti-l pe fata si lasati-l sa actioneze timp de 20 de minute.

Cosmeticienii sustin ca fotorejuvenarea reduce ridurile profunde si de expresie, uniformizand tenul. Terapia consta in aplicarea unor impulsuri de lumina intensa, care patrund in piele, fara a deteriora stratul de la suprafata. Fotorejuvenarea reface colagenul si elastina.

Profilaxie

Nu fumati si evitati consumul excesiv de cafea si alcool. Toate aceste substante usuca pielea. In plus, fumatul presupune sa incretiti buzele de sute de ori zilnic. Cutele care se fac atunci cand fumati se transforma de obicei, in riduri mai devreme decat ar trebui.

Mancati peste de mai multe ori pe saptamana cum ar fi somon, sardine, ton proaspat. Acestia sunt bogati in acizi grasi Omega-3, care sunt foarte hranitori pentru piele. Tot Omega-3 se gaseste in uleiul din seminte de in; mancati o lingurita de ulei de in pe zi, amestecand-o cu suc sau punand-o in salate.

Consumati din plin fructe, legume, fructe oleaginoase si seminte, care va ofera vitaminele A, C si E – antioxidanti pentru blocarea radicalilor liberi daunatori inainte ca acestia sa inceapa sa va atace pielea.

Consumati suficienta apa (cel putin 2 litri pe zi) pentru ca pielea sa fie hidratata permanent. Apa elimina si toxinele, descurajand formarea ridurilor.

Indiferent de anotimp, de varsta si ten, protejati-va de soare. In zilele insorite folositi o crema de plaja cu spectru larg de acoperire (SPF), pe fata, gat si alte zone expuse inainte de a iesi din casa, iar la amiaza refugiati-va cat puteti de mult la umbra.

Faceti-va un obicei din a dormi pe spate. Atunci cand dormiti pe o parte sau abdomen, va afundati in perna, accentuand ridurile.

Evitati saloanele de bronzare artificiala. O jumatate de ora intr-un solar face mai mult rau pielii decat ati sta toata ziua pe plaja fara crema de protectie.

Purtati ochelari de soare pentru a a evita ridurile fruntii care apar din cauza incruntarii. Chiar si ridurile existente dispar la cateva luni dupa ce ati inceput sa purtati ochelari.

Faceti exercitii fizice timp de 20-30 de minute in fiecare zi. Prin miscare pielea se inroseste, semn ca oxigenul si nutrimentele din sange ajung la capilarele din piele.

Daca vreti sa vedeti mai multe imbunatatiri decat obtineti de la remediile proprii, discutati cu medicul dvs. dermatolog despre optiunile medicale pe care le aveti pentru tratarea ridurilor.

.ro
Foto: .ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *