Rezultate BAC 2019: Clujul, pe primul loc în România la rata promovabilității. 14 note de 10 în județ

Clujul rămâne un județ de top când vine vorba de notele obținute de liceeni la BAC. 80.7% rata de promovabilitate reprezintă cel mai bun rezultat obținut de un județ din România în acest an, conform ministrului Ecaterina Andronescu.

Dintr-un total de 177 de elevi care au obținut nota 10 la nivel național, 14 sunt din Cluj. Clujul e urmat de Iași și Bacău din punct de vedere al promovabilității. La polus opus se află județul Ilfov. 

Cei mai buni elevi ai județului provin de la colegiile naționale Gheorghe Șincai, Nicolae Bălcescu, Emil Racoviță și Gheorghe Lazăr din Cluj-Napoca, dar și de la Andrei Mureșanu din Dej, Ana Ipătescu din Gherla și Mihai Viteazu din Turda. De asemenea, liceele menționate au obținut cele mai bune rezultate în acest an la BAC. 

Totodată, au existat licee în județ unde rata de promovabilitate a fost sub 8%, însă e vorba de mai multe licee cu profil agricol unde există o singură clasă de până la 20 de elevi. Chiar și așa, Valentin Cuibus e de părere că profesorii ar trebui să fie plătiți în funcție de performanță, tocmai pentru a evita situațiile în care sub 10% dintre elevii unei clase îți iau BAC-ul. 

„Dacă ar fi după mine, aș plăti profesorii în funcție de performanță. Ai 5 lei dacă îți ții cursurile, apoi 8 lei dacă faci performanță. Din păcate nu cred că se poate și nici nu cred că se dorește”, a spus inspectorul general al IȘJ Cluj.

Rezultatele au fost publicate pe site-ul oficial al ministerului Educației: REZULTATELE BAC 2019 AICI 

4200 de elevi au susținut examenul de Bacalaureat la Cluj în acest an, în raport cu 4800 de înscriși la liceu. 

 

 

Adauga comentariu