In vizor

Revolta părinților din Cluj: „E o întoarcere la dictatură”

Scandalul cu privire la vaccinare ia amploare. Tabăra părinților care refuză imunizarea copiilor prin vaccin va fi atinsă greu la buzunar. În proiectul Legii vaccinării, ministrul Sănătății a pregătit amenzi de 10.000 de lei pentru părinții care refuză vaccinarea și nu merg la campaniile de informare. Ce cred părinții clujeni despre această decizie a Ministrului?

Reacțiile părinților în mediul online, după anunțul făcut de ministrul Sănătății, Florian Bodog cu privire la amenda uriașă pentru neparticipare la acțiunile de informare sunt foarte vehemente. Majoritatea părinților clujeni consideră că această decizie e o întoarcere la dictatură și o nedreptate, din moment ce nu sunt luate în considerare și opiniile contra și li se impune să asculte argumente pro-vaccinare.

Există însă și părinți care privesc cu ochi buni faptul că trebuie să se prezinte în fața unei comisii medicale care să le explice importanța vaccinurilor. 

„Sunt perfect de acord: foarte multe persoane nici nu știu împotriva căror boli se imunizează copiii, majoritatea nu au habar despre efectele acestori boli. Probabil cei vehemenți împotrivă nu vor fi convinși de nimic, dar mulți vor accepta vaccinarea până la urmă, cred eu. Sau măcar vor ști să recunoască semnele acestor boli contagioase ca să ajungă repede la spital (în speranța că își vor duce totuși copiii bolnavi la spital)”, afirmă Alexandra Pluta, o mămică din Cluj-Napoca.

Părerea ei este împărtășită și de alte clujence. „O inițiativă bună. Cel puțin să fie informați cum trebuie înainte să ia decizii legate de sănătatea copiilor lor și a celor din jur, și sper că dupa aceste cursuri să ia decizii asumate, indiferent de decizie”, susține Monica R.

Ca la orice dezbatere încinsă, conduce majoritatea. Iar majoritatea a decis în mediul online că părinților li se încalcă drepturile și că amenințarea cu amenda de 10.000 de lei nu îi va face să se răzgândească și să accepte imunizarea.

„Altă lege stupidă? Oricum cine vrea îi vaccinează și fără aceste campanii, cine nu vrea poate să meargă zilnic ca tot nu îl schimbi”, punctează o clujeancă. Opinia ei este susținută și de alte mame din Cluj care au luat foc la auzul veștii date de Ministrul Sănătății.

„Mi se pare absurd să te amendeze că nu vrei sa mergi să asculți părerea lor pro vaccinare când tu ai altă părere. Dacă i-ar lua în considerare și pe cei care au argumente contra atunci ar fi vorba de informare, acuma e oarecum o impunere. Să fie tot pe față, dar nu se va întâmpla”, spune Raluca, o altă mămică din tabăra majoritară.

Părinții sunt revoltați de faptul că doar cei care refuză să participe la acțiunile de informare riscă amenda, iar adulții care nu își fac rapelurile ani de zile sau industria farmaceutică scapă basma curată.

„La campanie te duci și gata, prostia mare mi se pare să te decadă din drepturile părintești dacă nu vrei să-l vaccinezi pe copil… e o întoarcere în dictatură. Mai ales că nimeni din industria farmaceutică nu răspunde pentru reacțiile și efectele adverse pe care acele vaccinuri le pot avea la anumiți copii. Dacă ar exista și răspundere din partea lor, da, să zicem că ar fi un echilibru. Dar așa, de ce să fie răspunderea doar strict pe părinții care refuză? De ce nu și pe cei care acceptă și se dovedește nociv pentru copil? De ce nu și pentru adulții care nu-și fac rapelurile din 10 în 10 ani? Și mai ales, de ce nu pe producătorii de vaccinuri, daca ceva nu merge bine la copil?”, declară Ana Maria Chiribuță, o altă mămică din Cluj-Napoca.

Proiectul Legii vaccinării prevede ca părinții să primească sancțiunea maximă dacă, după ce refuză vaccinarea, nu merg la acțiunile de informare în care li se prezintă avantajele vaccinării. Această lege va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *