Sanatate

Respirati profund aer proaspat!

Corpul omenesc isi primeste necesarul de aer prin intermediul plamanilor. Putem rezista mai mult timp lipsiti de hrana solida si cateva zile fara apa, dar in lipsa aerului moartea survine in cateva minute. Capacitatea respiratorie poate fi mult imbunatatita prin exercitii.

 

Oxigenul din aer

 

Aerul este un simplu amestec de mai multe gaze, dar in componenta lui intra mai ales oxigenul si azotul. Oxigenul, administrat in mod regulat si intr-o proportie adecvata, reprezinta elementul cel mai important. Azotul din aer dilueaza oxigenul; in lipsa lui arderile ar fi mult accelerate iar viata s-ar scurta seminificativ.

 

Unele experimente au demonstrat ca inhalarea prelungita a unui aer mai bogat in oxigen provoaca deranjamente metabolice incat survine moartea. Din pricina asta, apreciem ca mixtura numita aer nu este un simplu accident, ci pare adaptata special pentru nevoile fiintelor umane, ale animalelor si plantelor.

 

Vaporii de apa prezenti in atmosfera sunt necesari pentru buna asimilare a oxigenului in plamani, deoarece s-a constatat ca aerul umed favorizeaza absorbtia oxigenului in organism.

 

Circuitul oxigenului in organism

 

La trecerea prin plamani, sangele sufera modificari foarte importante. Prin vene, sangele se intoarce in partea dreapta a inimii. In acest stadiu, el prezinta o culoare rosu-inchis, datorita continutului scazut de oxigen si prezentei bioxidului de carbon, precum si a altor impuritati. Apoi, el este pompat prin arterele pulmonare spre plamani.

 

Aici, arterele ce transporta sange impur se ramifica succesiv pana ajung la diametrul unei singure celule de sange. Cand ating respectiva dimensiune, microscopicele vase sanguine sunt inconjurate de pungi de aer, iar celulele rosii reusesc sa scape de incarcatura de bioxid de carbon si sa preia o noua portie de oxigen curat. Plamanii contin aproximativ 300 milioane de asemenea micropungi de aer (alveole) si, daca le-am putea alipi pe o suprafata plana, acestea ar acoperi o suprafata de cca 65 mp.

 

Reincarcat cu oxigen, sangele se intoarce in partea stanga a inimii, de unde este din nou pompat in organism. La momentul respectiv, culoarea lui este rosu-aprins, datorita continutului de oxigen. Oxigenul este fixat de hemoglobina din celulele rosii si este transportat in intregul corp.

 

Exista aproximativ 25-30 de trilioane de celule rosii, dar ele nu traiesc decat cca. 120 de zile. Asta inseamna ca, pentru a asigura necesarul de oxigen, organismul trebuie sa produca vreo 2,5 milioane de celule rosii noi in fiecare secunda. La adulti, aceste celule sunt fabricate mai ales in maduva spinarii.

 

Trecand prin capilare – cele mai inguste vase sanguine din corp, care duc sangele la fiecare tesut din organism – celulele rosii cedeaza o parte din incarcatura de oxigen, inlocuind-o cu bioxid de carbon si se intorc la plamani pentru a fi curatate.

 

Trecand prin plamani, sangele este usor racit si isi pierde o parte din apa. Cantitatea de bioxid de carbon eliberata in timpul digestiei este drastic diminuata de ingerarea unor alimente stimulatoare, ca zaharul, sau carnea, si chiar mai mult de bauturi alcoolice (vin, rom, bere de malt, cidru), de ceai si de cafea. Exercitiile fizice intense au darul de a spori pana la sase ori cantitatea de bioxid de carbon eliminata.

 

Exercitii de respiratie profunda

 

Capacitatea pulmonara poate fi crescuta prin exercitiu. Plamanii neexersati, dilatati la maximum in mod regulat, au tendinta de a-si pierde elasticitatea intr-o oarecare masura. La multe persoane se constata o pierdere total a capacitatii de a dilata plamanii, esentiala pentru o sanatate fara cusur.

 

Formarea obiceiului de a inspira adanc imbunatateste somnul, sporeste claritatea gandirii, amelioreaza circulatia sanguina si va da o stare de bine, datorita aportului sporit de oxigen catre fiecare organ intern.

 

Urmatoarele exercitii de respiratie profunda au o influenta benefica:

 

1.    Stati in picioare, cu mainile sprijinite pe coastele mici, cu degetele indreptatre in jos.
2.    Inspirati pe nas, incet si profund, observand miscarea spre exterior a coastelor mici.
3.    Dupa ce v-ati umplut la maximum plamanii, impuneti-va sa aspirati inca o gura de aer. Daca n-ati sesizat nicio deplasarea a coastelor, ajutatile, tragandu-le cu degetele infipte sub ele.
4.    Expirati incetisor, pe gura, cu buzele intredeschise, opunand putina rezistenta la iesirea aerului. Cand aveti senzatia ca tot aerul a parasit plamanii, apasati pe coastele mici pentru a elimina si ultimele ramasite.

 

Incepeti prin a face exercitiul doar de trei ori pe zi si cresteti gradat frecventa la patru sau cinci repetari, de trei ori pe zi. Puteti evita rutina, inspirand incet si expirand rapid, sau invers. Cand o persoana se simte obosita in urma activitatilor sedentare, practicarea exercitiilor de respiratie profunda descrise, intr-o pozitie cat mai corecta, cu pieptul scos in afara, se va dovedi invioratoare si va vaforiza un somn mai odihnitor.

 

Aerul impur dauneaza

 

Efectele negative ale respirarii unui aer impur, mai ales in cazul incaperilor aglomerate, sunt durerile de cap, nervozitatea, plictiseala si agravarea tuturor simptomelor bolilor ce afecteaza plamanii. Studii actuale demonstreaza o crestere a numarului de cazuri de cancer la nefumatorii expusi unui aer poluat cu fum de tigara. Trebuie remarcat faptul ca celulele creierului sunt cele mai sensibile la lipsa de oxigen. Durerile de cap ce apar uneori la elevi sunt de obicei provocate de aerul viciat din incaperile unde invata.

 

Oxigenul, elixirul vietii, este cel mai bun purificator al sangelui, precum si un eficace tonic nervos. El este la indemana tuturor. O activitate productiva desfasurata in aer liber amplifica forta si vitalitatea, favorizand si o atitudine vesele, fericita. Daca impuritatile si otravurile, care ar trebui eliminate sunt retinute in plamani, nu numai sangele este afecatat si si stomacul, ficatul si creierul. Digestia este intarziata, pielea devine livida, gandirea esteconfuza, apare depresia, iar organismul este susceptibil la imbolnavire. Asa ca, respirati profund aer proaspat!

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *