Afacerea zilei

Rembrandt, magazinul care organizeaza ateliere pentru arta, hobby & craft

Oricine are preocupari artistice a auzit, cu siguranta, de Rembrandt Art Centre, magazinul de pe strada Universitatii, care nu se multumeste sa ofere produse spre vanzare, ci te si invata cum se folosesc acestea.

 

La Rembrandt, poti gasi toata gama de materiale pentru pictura, desen, grafica, hobby & craft, materiale pentru arhitectura, modelaj, restaurare. Marfa este importata direct din fabrici din Olanda, Franta, Marea Britanie, Germania si Italia, pe contracte de exclusivitate. Sunt distribuitori unici ai marcii Ferrario din Italia, ai brandului frantuzesc de culori pentru textile Pebeo si ai altor marci de renume.

“Clientii nostri sunt, in primul rand, artisti, studenti, arhitecti, institutii care au nevoie de scenografie, cum sunt teatrul, opera, muzeele, precum si persoane pasionate de craft sau de arta”, spune Mihai Comanescu, fondatorul afacerii.

Magazinul care te invata sa lucrezi cu produsele pe care ti le vinde

Rembrandt organizeaza periodic workshop-uri, in care cei interesati pot sa deprinda tehnici si modalitati de intrebuintare a materialelor, iar preturile rezonabile ale acestor ateliere acopera contravaloarea materialelor utilizate.

“Ne straduim sa oferim informatii despre cum se folosesc produsele, pentru ca avem, evident, un interes comercial”, spune deschis proprietarul.

Mihai Comanescu lucra acum 15 ani ca Director de Operatiuni la o companie multinationala de Mutari Internationale ale Personalului Diplomatic, cu un salariu de 1400 $/luna si multe facilitati. A plecat de acolo pentru ca, spune el, a simtit ca poate face mai mult. De formatie inginer, fondatorul Rembrandt Art Center a avut intotdeauna negustoria in sange

“Aveam un prieten pictor, Petre Tara, care mergea vara la Bologna, picta in piata centrala si isi vindea lucrarile tot acolo. Unul dintre clientii lui fideli era proprietarul companiei Ferrario, mare producator de culori acrilice si materiale pentru arta si pictura, al doilea ca importanta din Italia. Acesta i-a cerut lui Petre sa ii faca intrarea pe piata din Romania si asa am luat eu legatura cu ei.”, povesteste Mihai Comanescu.

Orice inceput e greu si necesita curaj

Nu se pricepea deloc la asa ceva, in 2000, cand a inceput afacerea. A batut toata tara ca sa studieze piata si sa se documenteze, iar apoi a luat decizia.

“N-a fost o decizie usoara. Nu aveam deloc bani pusi de-o parte. Mi-am vandut BMW-ul si mi-am cumparat un Oltcit, iar, din diferenta de bani, am achitat marfa”, isi aminteste omul de afaceri.

Nu avea, la vremea aceea, niciun angajat. Facea doar distributie. Primul magazin l-a deschis la Bucuresti, la sfarsitul anului 2002. Descoperse el niste spatii disponibile aflate in gestionarea Primariei Capitalei, in curte la Hanul cu Tei, fieful artistilor, renumit pentru galeriile de arta si antichitati, inca din perioada interbelica.

“L-am pandit luni de zile pe primarul general al capitalei, Adrian Videanu, ca sa-l conving sa stea de vorba cu mine. Ma cunosteau toti bodyguarzii, iar secretarele ma serveau cu cate o cafea”, spune Mihai Comanescu.

Astazi, Rembrandt numara 7 magazine, 6 in Bucuresti si unul in Cluj-Napoca, 24 de angajati si inca doua magazine in curs de deschidere. Afacerea este cea mai mare de acest gen din tara. Rembrandt este, de mult, un brand recunoscut.

“Magazinul este implicat in tot felul de evenimente caritabile si sponsorizari; de la inceputul anului au avut loc deja 34 de astfel de evenimente, in parteneriat cu diferite institutii. Sustinem Univesitatea de Arta si Design, colaboram foarte bine cu conducerea acesteia si finantam proiecte ale studentilor”, spune Mihai Comanescu

O echipa unita e mai eficienta

Sotia sa este designer vestimentar si sefa peste toate magazinele, ca, spune fondatorul afacerii, e mai ancorata in realitate Tot ea se ocupa si de personal, in timp ce capul familiei e responsabil cu dezvoltarea, pentru ca are viziune. Impreuna fac o echipa imbatabila.

“Afacerea ne-a complicat viata, dar in mod placut. Am trecut si prin criza, ceea ce nu a fost prea placut, dar am continuat sa ne dezvoltam. Am vazut in criza oportunitatea de a creste”, mai spune Mihai Comanescu.

Reteta lui de succes este perseverenta, iar filosofia de viata e simpla: “Fii tu insuti!”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *