Reportaj

Regal de lampioane pentru Regele Mihai, de la Cluj

500 de clujeni inflacarati de spiritul monarhic au aprins, aseara, in centrul Clujului, lampioane pentru a marca onomastica Regelui Mihai.

Clujul monarhic s-a inflacarat aseara, de ziua Sfintilor Mihail si Gavriil, pe o vreme calaie. La 30 de metri de statuia lui Mathias Rex, palcuri de oameni, sustinatori ai Monarhiei s-au decis sa-si puna o dorinta apolitica pe care s-o transmita Regelui Mihai, cu ocazia onomasticii Majestatii Sale.

La 50 de metri de o alta sarbatorita, Biserica Sfantul Mihail, Vasile Moraru, presedintele Clubului Monarhistilor Clujeni lamureste sfios.

„Lampionul, pentru noi, inseamna manifestarea unei dorinte. Noi ne dorim revenirea la monarhie. Categoric e viabil acest sistem. Istoria o confirma. Regele este factorul de echilibru al societatii romanesti. Priviti in jur cate lume s-a adunat si in seara asta, pentru ca tot ce inseamna sustinerea Regalitatii inseamna o miscare apolitica de echilibru, de liniste, de pace in tara”, sustine Moraru, la cativa pasi de un poster cu Regele Mihai.

De la copii de 4 ani cu sepcute roz sau verzi, gata pentru poze langa un afis cu Regele Mihai, pana la activisti pentru Monarhie, oamenii se pregatesc sa intoneze, „deloc anacronic”, Imnul Regelui, la o privire distanta de cluburile de fite golite de dorinte, de peste drum.

 „Monarhia ar putea aduce la Cluj stabilitate, speranta pentru viitor, un suflu mai bun, o reprezentativitate mai mare a tarii in lume”, dezvaluie reprezentantul monarhistilor din Cluj, in timp ce ochii ii sclipesc de multumire.

A estimat gresit numarul participantilor. In doar jumatate de ora s-au vandut peste 350 de lampioane, a cate 5 lei bucata, pentru ca peste inca 20 de minute, la ora 21 fix, acestea sa fie lansate pe cer. Un pas inapoi, pe 5 voci, se aud repetitiile pentru Imnul Regelui.

„Repetam acum, da, e o repetitie ad-hoc si apoi, cand le lansam, cantam”, organizeaza Cornel Jurju grupul.

Spune deschis, in timp ce poarta tricolorul cu stema Regala, in Piata Unirii, ca pentru Romania mai exista o cale: monarhia constitutionala. Crede, insufletit, ca sistemul nu ar fi unul perimat si ca marcarea onomasticii Regelui Mihai este un bun prilej pentru a le deschide ochii clujenilor.

„Astazi este ziua Maiestatii Sale Regele Mihai. Noi vrem, aici, in Cluj, sa marcam aceasta zi in acest fel, cantand Imnul Regal intr-o piata a Clujului si, incercand, in acest fel, sa le aducem la cunostinta concetatenilor ca pentru Romania mai exista o cale: aceea a monarhiei constitutionale. A fost viabil sistemul vreme de 80 de ani si a fost cea mai buna perioada social-economica si politica a Romaniei si cred ca ar fi cea mai buna solutie si pentru viitor”, arata el.

Lampioanele se vand in continuare, iar dorintele se vor indeplini fix peste 10 minute. Dupa lamuriri si organizari de ultim moment, alte dorinte se pregatesc sa-si ia zborul, iar tricolorul trece din mana in mana. A ajuns si la Ciprian, MC-ul adunarii, activist de profesie, care-a fost si la „Rosia Montana in fiecare weekend”.

„Am fost si saptamana trecuta la lansarea de carte a Familiei Regale de la BCU. Mi se pare o familie simpla, decenta si cred ca ar trebui sa luam exemplu de la ei. O sa aprind si eu un lampion si-o sa-mi pun o dorinta: sa revenim la Monarhie”, spune el, dupa care organizeaza oamenii in aproximativ doua randuri, in partea de Vest a Pietei, in dreapta lui Mathias Rex, „ca sa nu fie accidente si sa se vada bine la televizor”.

De miracolul publicitatii, c-asa e de bonton, o studenta de anul 1, de la Stiinte Politice explica, dupa ce-si da jos ochelarii ca sa fie mai oachesa:

„Am venit sa aprind un lampion de ziua Regelui Mihai. Mi se pare foarte frumos”, spune tanara din Toplita, despre miscarea apolitica luminoasa de la Cluj.

Si-a dorit sa ajunga la Cluj la facultate, iar aseara a venit insotita de colega de apartament, studenta la Biochimie in anul IV.

„Nu stiu ce beneficii ar avea Monarhia, pentru ca nu am studiat suficient. Sunt de abia in primul an, dar mi se pare frumos ce se intampla aici”, si rade pentru poza, printre doua codite ascunse sub o boneta neagra, trendy.

Colega de apartament, o idee mai taciturna si fara ruj corai pe buze lamureste ca are o dorinta si ea.

„Dar n-o sa ti-o zic, pentru ca atunci nu se mai implineste”, in timp ce e convinsa pentru poza. Isi muta lampionul in mana stanga si zambeste.

Fair enogh si inghit in sec cu gandul la dorinte desecretizate. Intre timp, primele lampioane isi iau zborul, in uralele oamenilor. Clujenii si-au lasat dorintele sa-si ia avant cu doua minute inainte de ora programata, spre disperarea live-urilor de la TV.

 „Mi-as dori foarte foarte mult sa traiesc intr-o Romanie Regala, intr-o Romanie in care imnul oficial, de pilda, sa fie Imnul Regal. Maiestatii sale ii urez sanatate, La multi ani si sa se reintoarca pe tronul Romaniei, stabilind, in acest fel, un record, acela de a fi rege la 6 ani si, de ce nu, la 90 si ceva de ani”, isi dezvaluie dorinta aproape comuna cu a celor 500 de clujeni din piata, Cornel Jurju.

Intr-un sfert academic, aseara, de sub ochii impietriti ai Regelui Matei Corvin de la Cluj, s-au inaltat aproape 400 de dorinte, iar mare parte din sperante au fost indreptate catre Regele Mihai de la Palatul Elisabeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *