Analiza

Refaţadizarea centrului, între cheltuieli de mii de lei şi impozit de cinci ori mai mare

Presiunea pe care primarul o pune pe proprietarii clădirilor din centru e tot mai mare, ţinând cont că Ziua se apropie. Ziua Z, cea din care inspectorii din cadrul Poliţiei Locale îşi vor da cu părerea cam ce impozit ar trebui să plătească proprietarii clădirilor în 2017, ţinând cont de felul în care arată acestea.

„În perioada următoare ne propunem să reîmprospătăm centrul municipiului. Pentru a putea îndeplini acest obiectiv avem nevoie şi de sprijinul clujenilor, în vederea realizării unor lucrări de intervenţie la imobilele din această zonă. În urma unei acţiuni de inventariere a clădirilor deteriorate din centrul oraşului, din cele 376 de imobile inventariate într-o primă fază, am identificat următoarea situaţie:
– 18 imobile aflate într-o stare avansată de degradare (prezintă pericol public din cauza deteriorărilor anvelopei) – imobile care vor fi notificate de urgenţă. (acestea se află în următoarele zone: Bd. Eroilor, str. Hermann Oberth, str. Horea, str. I.C. Brătianu, str.I. Maniu, str. Memorandumului, str. Napoca, Piaţa Avram Iancu, Piaţa Unirii, str. Regele Ferdinand).
– 75 imobile care se află în atenţia noastră – care vor fi notificate ulterior celor 18″, anunţa primăria în cadrul Programului de refaţadizare. HCL nr. 358/2013 – Hotărâre privind aprobarea Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor situte în „Ansamblul Urban – Centrul istoric al oraşului Cluj-Napoca” prevede pentru nerespectarea obligaţiilor ce revin proprietarului sancţionarea cu amendă de la 5.000 lei la 8.000 lei.

Primăria subliniază existenţa unei serii de facilităţi pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie la astfel de clădiri; proprietarii imobilelor degradate au la dispoziţie două variante prin care pot realiza lucrările de protejare şi intervenţie la clădiri:
a. Lucrările de intervenţie ale proprietarilor imobilelor finanţate din resurse financiare proprii, situaţie în care aceştia au posibilitatea de a beneficia de credit bancar cu garanţie guvernamentală şi dobânda subvenţionată, precum şi acoperirea costurilor privind contravaloarea documentaţiei tehnice şi a 20% sub formă de grant pentru execuţia lucrărilor.
b. Acordarea sprijinului financiar rambursabil de către Consiliul Local, în limita bugetului disponibil, în condiţiile constituirii unei garanţii imobiliare în favoarea administraţiei publice locale. Finanţarea rambursabilă se realizează prin suportarea de către municipiul Cluj-Napoca a contravalorii documentaţiei tehnice, 20% grant pentru execuţie şi 80% sub formă de contribuţie financiară, restituită în 10 ani cu garanţie imobiliară.

Emil Boc a declarat în mai multe rânduri că din 1 Decembrie 2016 schimbă foaia, iar proprietarii clădirilor nefaţadizate vor plăti impozite cu până la 500% mai mari, în funcţie de gradul de degradare şi dezinteresul proprietarilor. Pentru ca totul să se desfăşoare fără întârzieri, s-a simplificat şi partea birocratică, a autorizărilor lucrărilor.

„Din nou atrag atenţia proprietarilor de clădiri private din municipiul Cluj-Napoca. Există riscul degradării, despinderii unor elemente de faţadă care pun în pericol viaţa cetăţenilor. Am avut şi în weekend o mică problema, în zona centrală, la o clădire privată. Spun foarte clar, dacă până în 30 noiembrie cei din zona centrală, mă refer aici de la Piaţa Lucian Blaga până în zona Avram Iancu, cu toate străzile adiacente, au fost somate peste 3.000 de persoane, proprietari şi coproprietari, după 1 decembrie se va trece la aplicarea pentru anul viitor a impozitului de 500%. Le atrag atenţia că sunt în termenul de a-şi putea procura autorizaţiile şi să facă intervenţiile necesare”, declara Emil Boc.

 

Proprietarii au primit somaţii

somatie refatadizari
Nu toţi proprietarii îşi permit lucrări nu tocmai ieftine, iar cei care deţin spaţii în clădiri monument sau cu foarte multe elemente decorative sunt cu atât mai afectaţi, preţurile crescând direct proporţional cu suprafaţa decorată.

În încercarea de a obţine un preţ, am sunat la mai multe companii şi meşteri. Le-am explicat că avem de refăcut faţada la un apartament situat în centru, cu un front de 50 de metri, etajul I.

Ne-am încercat norocul la o companie serioasă de construcţii. Elanul de a da detalii ne-a fost tăiat din start, fiind anunţaţi că anul acesta sigur nu au loc în program şi pentru o refaţadizare de 50 de metri pătraţi. „Nu mai putem lua nicio lucrare, avem foarte mult de lucru”, a fost răspunsul primit.

Pe meşterul Dan l-am găsit la o secţiune de anunţuri de pe un site specializat. Că şi alţi constructori, s-a ferit să ofere un preţ fără a vedea lucrarea, însă ne-a spus cam cum să ne facem calculele. „Dacă nu trebuie nimic reparat şi nu aveţi elemente decorative, atunci avem de dat doar masă de şpaclu, amorsă şi decorativă. Manopera e de 18 lei pe metrul pătrat, iar dumneavoastră cumpăraţi materialele.”

Meşterul s-a oferit să se ocupe inclusiv de autorizaţiile la primărie, pentru amplasarea schelei, însă a sugerat să ne ocupăm noi de „mărunţişuri”, iar dânsul de lucrarea în sine, pentru că orice costă. „Da, pot cumpără eu materialele, însă vă costă în plus. Vă pot da un număr şi ei vi le livrează gratuit„, îşi oferă Dan ajutorul.

Un alt constructor cu o firmă micuţă, cu doar 6 muncitori, ne comunică că nici ei nu au locuri. „Nu am oameni, acum. Din 30 de angajaţi, cu câţi lucram în urmă cu doi ani, mai am doar 6. Abia fac faţă comenzilor, mai ales că am lucrat şi în subantrepriză, pentru o companie mare”, precizează administratorul. Întrebându-l de preţ, acesta se fereşte să ofere unul. „Nu ştiu cât se încarcă, câtă masă intră. Depinde de ce decorativă vreţi să folosiţi. Sunt şi la 60 de lei găleata, şi la 120 de lei găleata. Dacă sunt şi crăpături, trebuie să folosim plasă şi să dăm în două staturi încărcătură, că să ţină şi să nu facem treaba de mântuială. Eu nu fac spoieli. De aceea, trebuie să vin şi să văd exact lucrarea.”

Un meşter independent contactat tot în urma unui anunţ găsit pe Internet ne spune că el nu lucrează decât dacă sunt temperaturi pozitive, deoarece la clădirile vechi sunt de făcut lucrări de fineţe. „În plus, acum, pe timp de iarnă, prefer să lucrez interioare. Am comenzi, nu mă plâng, tocmai de aceea îmi permit să fiu selectiv„, ne anunţă bărbatul.

Între timp, constructorii care au deja lucrări de refaţadizare în curs de desfăşurare abia fac faţă cererilor. „Sper ca pe marţi să termin aici, apoi mă mut pe Avram Iancu. Acolo am estimat 5-6 zile, apoi iar mă întorc pe strada asta, două numere mai încolo. Nu sunt suprafeţe mari, însă eu sunt pe şantier să supervizez şi să îi ajut pe băieţi. Aşa, sunt sigur că se respectă standardele şi toată lumea e mulţumită”.

Între timp, clujenii nevoiţi să circule printre schele sau chiar pe carosabil, pe alocuri, sunt nemulţumiţi: „Ştiau din vara că trebuie să văruiască. De ce lasă pe ultima zi?” e ideea generală a celor care înţeleg atât miza reparaţiilor, cât şi grabă proprietarilor.

Iar faptul că la acelaşi număr lucrează şi 4 constructori diferiţi, iar unii prorietari nu îşi permit să se apuce de lucrări nu fac decât ca oraşul să devină şi mai eclectic. Un perete galben, următorul gri, următorul portocaliu şi tot aşa, cu variaţiuni de nuanţe. Şi de stiluri. Şi de texturi. Dacă nimeni (arhitectul şef al oraşului are are alte preocupări) nu pune negru pe alb nişte standarde, nişte directtii generale, fiecare face cum îl taie capul. Iar dacă proprietarului îi place rozul, roz îşi face clădirea, că doar e a lui. Şi dacă vecinului îi place verdele, verde să fie!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *