In vizor

Reamenajarea malurilor Someșului, un proiect ratat care bate pasul pe loc de trei ani

Reamenajarea malurilor Someșului este acel proiect despre care auzim an de an, dar care până acum nu a avansat deloc de la stadiul de schițe, desene și poze frumoase. Someșul este un bun valoros al orașului pe care însă administrația locală nu reușește să îl valorifice la adevăratul său potențial.

În urmă cu un an se aproba finanțarea din fonduri europene a proiectului ce vizează Reamenajarea malurilor Someșului. De la acel moment, clujenii au tot așteptat să vadă că se lucrează la amenajarea spațiilor pietonale și a pistelor pentru biciclete. De altfel, clujenii tot speră că acest proiect se va realiza încă din 2017, de la momentul când a fost stabilit câștigătorul concursului de soluții. Se pare însă că acest proiect nu va demara nici în acest an.

La un an de la aprobarea proiectului privind Reamenajarea Malurilor Someșului, încă nu a fost demarată licitația pentru execuție.

În ședința ordinară a Consiliului Local din data de 8 mai a fost aprobată finanțarea europeană pentru proiectul „Rethinking Someș – Reamenajarea malurilor Someșului”.

Proiectul presupune revitalizarea și reamenajarea malurilor râului Someș, pentru a-l readuce acolo unde îi este locul, în inima comunității clujene. Investiția vizează îmbunătățirea calității vieții cetățenilor în interacțiunea cu Someșul prin utilizarea conceptului de spațiu partajat: creșterea calității spațiului pietonal (16 km spații pietonale), extinderea infrastructurii de piste pentru bicicliști cu peste 10 km, extinderea spațiilor verzi (112.000 mp, peste 2000 de arbori plantați). De asemenea, proiectul oferă o atenție sporită mediului înconjurător, prin introducerea punctelor de încărcare pentru vehicule electrice – 68 puncte de încărcare pentru trotinete și biciclete electrice și 8 stații de încărcare pentru mașini electrice, sistem de iluminat inteligent și tele-gestiune ș.a.

Valoarea totală a investiției se ridică la 35 milioane EUR. Licitația pentru execuția proiectului ar urma să fie lansată în acest an, iar demararea lucrărilor în 2021.

Practic, este vorba despre două proiecte, în valoare de 168 milioane de lei (35 milioane euro), pentru care Primăria își propune să atragă fonduri europene, şi anume:

Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclisticile pe malurile râului, zona I – Lunca Someşului Mic

Valoarea totală a proiectului este de 123.696.371 lei, iar contribuţia proprie a Primăriei Cluj-Napoca se ridică la 34.038.247 lei.

Revitalizarea culoarului de mobilitate aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, zona II – Parcul Armătura şi zona III – platoul Sălii Sporturilor

Valoarea totală a proiectului este de 44.242.722 lei, iar contribuţia proprie a municipalităţii în cadrul proiectului este în valoare totală de 4.199.883 lei.

Vezi care sunt principalele propuneri ale proiectului Rethnking Someș;

Malurile Someșului se transformă radical. Cum va arăta râul, după schimbare – FOTO

Culoar pietonal și ciclist care leagă Clujul de Florești

Deputatul clujean Adrian Dohotaru a propus un alt proiect ce vizează Someșul. și anume realizarea unui culoar pietonal și ciclist pe traseul Cluj-Napoca-Florești. Deși i s-a permis sprijin de la Guvern pentru acest proiect, ulterior a fost abandonat.

”Soluția pe termen mediu și lung e un culoar pietonal și ciclist care leagă Florești de Cluj pe malul Someșului. Ar fi cea mai circulată pistă de biciclete din țară și ar rezolva parțial și problema traficului auto, dar trebuie și transport în comun performant. Zona aceasta frumoasă de râu tranzitată la minut nu va mai avea deșeuri aruncate ilegal. Unde sunt probleme de traversare, pe la Compania de Apă Someș SA, am modificat o hotărâre de guvern, agreată inițial de guvernul liberal, după care Ludovic Orban și Costel Alexe nu au mai dat curs angajamentului. Nici primăria din Florești nu a făcut presiune, nici primarul Emil Boc, deși în trecut a sprijinit ideea unui parc la Someș”, potrivit lui Dohotaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *