Reportaj

Reablilitarea Dealului Cetatuia -un meci de ping-pong fara sfarsit intre Primarie si proprietarii de terenuri

De mai bine de doi ani a fost lansata intr-o dezbatere publica ideea de reabilitare a dealului Cetatuii si implicit a scarilor si a cailor de acces. In tot acest timp, in afara unei Hotarari de Consiliu Local prin care se demarau negocierile cu  proprietarii de teren din zona, municipalitatea nu a facut nimic. Principalul impediment e ca unul dintre cei mai mai detinatori de teren de pe Dealul Cetatuii este Unita Turism Holding, care detine mai bine de 8.000 de metri patrati in zona Cetatuii. Negocierile reprezentantilor Unita implica demararea lucrarilor de reamenajare a amplasamentul fostului Strand Municipal si construirea unui imobil de zece etaje, investitie blocata de catre Primarie in Comisia de Urbanism.  

Una dintre cele mai vizitate zone ale orasului este si va ramane Dealul Cetatuii. Mii de turisti urca an de an treptele de acces catre hotelul Belvedere, care desi au fost reabilitate in anul 2013 de catre Primaria Cluj-Napoca, incet-incet, incep sa se degradeze. Cu toate acestea nimeni nu tine seama de accesul dinspre parcul Simion Barnutiu unde fara iluminat public, fara cosuri de gunoi, treptele spre Cetatuie sunt napadite de vegetatie, acoperite pe alocuri de mormane  de gunoi.

Cum treci podul Elisabeta din dreptul Operei Maghiare privirea te duce inspre dealul Cetatuii. Vechiul bar Albinuta sta inchis de ceva vreme, iar terasa acestuia este napadita de buruieni uscate. Pe aleea din piatra cubica poti urca doar cativa metri, dupa care te afunzi in noroi. O secunda de neatentie te poate trimite la clinica de ortopedie pentru ca sistemul de drenare al dealului este total nefunctional, iar treptele sudice ale Cetatuii au luat-o de ani buni la vale.

Daca ai scapat fara sa iti sucesti piciorul risti sa fii muscat de cainii care isi fac veacul in zona de case si gradini din stanga dealului. Aici scarile incep sa se pierda prin vegetatia tomnatica, asemeni drumurilor civilizate in jungla amazoniana. Un vechi izvor sta secat de zeci de ani, doar sculptura de piatra mai aduce aminte  ca de acolo se putea lua apa rece si proaspata.

Odata ajuns la baza crucii de pe Cetatuie ramai dezolat ca in afara a trei bancute mobilierul urban lipseste cu desavarsire. Sistemul de drenare  a fost construit in urma cu zeci de ani, in prezent este colmatat, iar gurilor de canal le lipsesc in mare parte capacele.

Primaria joaca ping-pong de mai bine de doi ani cu prorpietarii de teren. Cel mai mare detinator de terenuri in zona, Unita Turism Holding, conditioneaza inca de la inceputul negocierilor cesionarea terenului de emiterea unui certificat de urbanism pentru imobilul de zece nivele pe care doreste sa il ridice langa Cluj-Arena. In noiembrie 2013 reprezentantii administratiei locale anuntau ca se afla la finalul negocierilor cu proprietarii de terenuri, insa nici pana in prezent nu exista un plan de viitor prin care turistii sa fie atrasi spre Cetatuie.

“S-au facut lucrari  doar pe partea de teren care ne apartine. Inca nu am finalizat negocierile cu proprietarii terenurilor, acum suntem in faza finala de negocieri cu ei. Ideea este ca proprietarii sa ne cedeze terenul astfel incat noi sa putem investi bani publici acolo. Noi am fi dorit sa ne dea terenul de multa vreme, dar nu a fost posibil acest lucru”, au declarat reprezentantii Primariei.

Desi la inceputul anului 2013 primarul Emil Boc anunta ca vor demara lucrarile de amenajare a aleilor principale si a celor care inconjoara Cetatuia, institutia condusa de acesta nu a reusit decat reabilitarea scarilor principale care urca din spatele Camerei de Comert.

Pana la finalizarea negocierilor prin care Primaria Cluj-Napoca sa poata investi bani publici in reabilitarea scarilor si a sistemului de drenaj astfel incat sa nu mai existe alunecari de teren in zona, turistii sunt obligati sa acceada pe Cetatuie fie cu masina fie pe treptele reabilitate in 2013, iar daca totusi se hazardeaza sa coboare spre parc pe latura sudica a dealului ar trebui sa fie atenti pe unde calca . 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *