Reabilitarea stradala intarzie testarea sistemului de bike-sharing

Autoritatile locale au promis ca pana la sfarsitul lunii august Cluj-Napoca va fi functional sistemul de bike-sharing. Din pacate realitatea din teren contrazice inca o data, daca mai era nevoie, parerile specialistilor din Primarie. Lucrarile de reabilitare stradala din apropierea punctelor de parcare ale bicicletelor fac practic imposibil ca un cetatean care foloseste sistemul de bike-sharing sa isi poata lasa bicicleta, dupa utilizare. Motivul sunt santurile sapate aproape de un metru adancime, imposibil de sarit cu bicicleta pe umar. Cele mai reprezentative exemple sunt doua puncte de parcare a bicicletelor, unul in Manastur pe strada Bucium, iar cel de al doilea aproape de zona centrala a orasului la intersectia strazilor Calea Manastur cu strada Clinicilor. 

Saptamana trecuta, in cadrul unei emisiuni la un post local de radio, primarul municipiului Cluj-Napoca a afirmat ca pana la sfarsitul lunii august va demara proiectul de bike-sharing, dar cu un numar restrans de biciclete pe care clujenii le vor putea inchiria gratuit pentru o periaoda de o ora.  

“Probele sunt deja in pregatire, a fost perioada asta legata si de santiere si de festival si am asteptat sa se avanseze cu doua lucrari pentru ca santierele sa fie finalizate intr-un stadiu in care sa permita si circulatia cu bicicletele. Practic acum se fac ultimele verificari la dotarea tehnica, adica la corelarea statiilor, soft-urile, echipamentele, dupa care vom incepe un proiect pilot cu un anumit numar de biciclete, dupa care va fi lansat in forma finala. Deci in aceasta vara, managerii de proiect mi-au spus, ca practic intra in probe in luna august", a declarat primarul Emil Boc intr-o emisiune la Napoca FM.

In zona centrala, in speta la intersectia dintre Calea Manastur cu strada Clinicilor, sistemul de bike-sharing a fost deteriorat de lucrarile la trama stradala. Ultima portiune din bara unde urmeaza sa fie prinse bicicletele a fost indoita de catre muncitorii care au executat sapaturile. Potrivit graficului de lucrari santierul va trebui finaizat pana in 8 decembrie 2015. La viteza de lucru a muncitorilor care executa lucrarile pe Calea Manastur cu siguranta punctul de bike-sharing nu va putea fi utilizat in luna august asa cum a promis edilul sef al orasului.

In aceeasi situatie se prezinta si sistemul in partea vestica a orasului, in cartierul Manastur pe strada Bucium. Aici lucrarile sunt ceva mai avansate fata de locatia de pe Clinicilor. Bordura a fost montata, iar trotuarul este deja pregatit pentru asfaltare. In apropiere, sistemul de tiketing al CTP a fost vandalizat, una dintre partile de sticla fiind sparta. 

Proiectul  de bike-sharing cu finantare europeana in valoarea initiala de 17 milioane de lei si a suferit mai multe amanari de punere in functiune in cei trei ani de cand a demarat. Utlimul termen anuntat de autoritati pentru punerea in functiune este finalul lunii august, dupa ce va fi testat cu ajutorul voluntarilor. In tot acest timp de mai bine de un an de zile bicicletele care vor deservi cetatenii ruginesc in garajele RADP.

Comentarii

super

10.08.2015 16:43

Lasa ca si la iarna e bine pe bicicleta :))

Adauga comentariu