Razboiul cardurilor continua: studentii nu mai vor “gratuitati” platite la transportul public

Nu este corect sa ai gratuitate la un serviciu public doar daca iti cumperi un card, sustin studentii clujeni, nemultumiti ca trebuie sa isi cumpere un card ca sa poata merge gratuit pe liniile Companiei de Transport Public (CTP) Cluj. Demersul face obiectul unei Hotarari de Consiliu Local (HCL) de pusa de consilierul PNL Ioan Bildea care a strans aproape 6.000 de semnaturi in acest sens. In timp ce primarul Emil Boc sustine ca studentii isi doresc cardurile, un grup studentesc maghiar a propus un alt card, gratuit.

Articolul legat de neregulile StudCard Omnipass de la inceputul acestui an universitar a starnit si alte nemultumiri in randul celor afectati de proiect.

“Ati socotit vreodata cam cati bani fac "patronii" de la Omnipass si Studcard? Stiati ca nu se elibereaza chitanta pe carduri si ca ele nu figureaza in contabilitate?  Stiati ca studentii sunt obligati sa isi faca aceste carduri ca sa aiba reduceri la CTP?”, a scris un cititor.

Oficialii proiectului nu au remis inca o pozitie in acest context.

Interzicerea obligativitatii achizitionarii de carduri pentru a avea gratuitate la un serviciu public este si scopul HCL-ului propus de Bildea.

“Am strans pe Piezisa vreo 5.700 semnaturi impotriva cardurilor si le-am depus cu propunere de modificare a HCL-ului care impune obligativitate. Sper ca la inceputul anului sa realizam asta”, a declarat consilierul.

O adevarata epopee. Cardul gratuit n-a mai intrat in discutie

Bildea a demarat in aprilie o campanie de strangere de voturi pentru eliminarea impunerii achizitionarii de carduri pentru ca studentii sa sa aiba parte de subventia pentru cele doua linii de autobuz.

“In iarna, cand l-am intrebat, primarul a zis ca studentii isi doresc carduri. Apoi, in aprilie, am strans semnaturi, moment in care primaria a zis ca discutam in toamna sa vedem cum facem. La inceputul fiecarui an se da cate un HCL  prin care se prevad sumele pentru gratuitatea asta, iar eu am strans in aprilie. M-am oprit pentru ca a venit campania, apoi, in septembrie, am vrut sa discutam problema in grupul ACL, dar nu a fost sedinta de grup in CL. Intalnirea nu a avut loc pentru ca PNL PDL nu se intalnesc inainte de sedinta sa discute pe subiectele de pe ordinea de zi. In sedinta din septembrie ultimul punct, 379 parca, a fost introdusa pe ordinea de zi propunerea cardului maghiar gratuit, “A card”. Cei de la StudCard i s-au impotrivit puternic. Cum a fost introdus in sedinta pe ordinea de zi si pentru ca nu a fost sedinta de grup ACL, iar PDL-UDRM are majoritate, deci trecea oricum, nu avea sens sa ne impotrivim unui card gratuit si a ramas ca la sedinta urmatoare sa depun amendament. Cum insa nu a fost nici o discutie pe grupul ACL de consilieri, drept urmare, am depus amenamentul de modificare a HCL-ului din septembrie pentru eliminarea obligativatii”, a relatat consilierul.

Cardul gratuit “functioneaza” de la 1 octombrie

Proiectul “A card” este realizat de Uniunea Studenteasca Maghiara din Cluj.

“Cardul nostru gratuit se elibereaza de la 1 octombrie. Deocamdata, se acorda doar reducere la transportul cu autobuzul si cupoane de reduceri la Insomnia si La Perne, dar vor urma si altele”, a precizat Horvath Buruka, secretarul uniunii.

Bildea ameninta ca nu se opreste: de ce doar studentii sunt obligati la carduri, iar pensionarii nu?

Daca propunerea sa nu va fi luata in discutie pana in ianuarie, Ioan Bildea ameninta ca va lupta in continuare pentru obiectivul sau.

“Daca nu se va discuta pana la finalul anului, cand majoritatea cardurilor trebuie reinnoite, ne vom opune cu toate fortele ca macar anul ce vine studentii sa nu mai fie obligati sa isi faca carduri”, promite el.

“E clar ca studentii nu-si doresc obligativitate. Problema nu e doar faptul ca celelalte carduri costa, problema este  faptul ca primaria obliga studentii sa-si faca carduri studentesti pentru a obtine subventia pe CTP, lucru care este aberant... Primaria nu obliga, de pilda, si alte categorii, cum ar fi pensionarii sa aiba carduri, ii obliga doar pe studenti”, justifica Bildea.

Studentii erau foarte suparati pe aceasta situatie, a constatat Bildea atunci cand strangea semnaturi. .

“Li se parea aberanta aceasta obligativitate, cardurile nu au nici un fel de legatura cu primaria sau cu gratuitatea. Se fac anual si costa, in timp ce pentru pensionari nu exista carduri. Prin semnaturi am vrut sa-i aratam primarului ca studentii nu-si doresc cardurile si ca nu este dorinta lor aceasta obligativitate”, a conchis consilierul.

Si Claudia Anastase sustine proiectul de HCL

Si consilierul PSD Claudia Anastase este de acord cu demersul lui Bildea.

“Eu cred ca relatia intre niste institutii cum sunt cele din acest context, respectiv primaria, universitatile si CTP trebuie sa fie carnetul de student, nu cardurile generate de unii sau altii. Sunt convinsa ca orice intermediar de acest fel nu poate fi decat aservit vreunui partid din cele aflate la putere”, a declarat consilierul.

Anastase a subliniat ca initiativa este cu atat mai laudabila, cu cat are ca scop eliminarea oricarui tip de card din aceasta actiune.

“Nu am nimic impotriva cardurilor studentesti, insa alegerea lor trebuie sa fie optionala, asa ca il sustin si il felicit pe Ioan Bildea”, a mai spus ea.

In prezent, potrivit deciziei Consiliului Local, beneficiaza de gratuitate pe una sau doua linii la transportul in comun "studentii bugetari,avand varsta de maxim 26 ani, posesori de carduri nebancar in functie de facultate". Cardurile nebancare aprobate sunt, conform ctp.ro, Omnipass, Studcard, Euro<26 si ISIC.

Foto: clujcapitala.ro

Comentarii

deoarece

27.10.2014 16:40

Studentii sunt obligati sa faca aceste carduri deoarece este singura modalitate prin care universitatile si primaria pot verifica numarul real de studenti care isi fac abonament, altfel domul Neag poate elibera cate abonamente doreste dansul sub pretextul ca toti studentii au abonament gratuit si el sa deconteze bani pentru nimic

Amuzat

27.10.2014 22:48

Cu ce e mai bun dpdv al securitatii un card nebancar decat un carnet de student cu nr de inmatriculare?

dar

27.10.2014 16:59

Si eu sunt student. Astept de aprox o luna acel card. M-am enervat si mi-am facut EURO26. Un card absolut gratuit care este valabil pana in 2018, nu un an ca Studcard-Omnipass-BT. 

Danu

27.10.2014 21:56

De anul acesta a venit in Cluj ISIC-ul si am reusit sa imi fac abonament pe 2 linii. Eu l-am avut cand am fost cu bursa Erasmus, chiar mi-a fost de folos. Sincer e singurul card care merita sa ti-l faci, fiind international si avand o valabilitate mai mare decat restul cardurilor, chiar daca il platesti!

Transparenta

27.10.2014 22:09

Cineva ar trebui sa le ceara bilantul costurilor implicate in producerea si distribuirea cardurilor Omnipass, cat si a costurilor umane implicate in obtinerea acelor reduceri( nu prea atractive, erau mai faine cand aveai carnetelul - de cand s-a scos, pretul tot 20 de lei? macar atunci stiai una is buna cu ofertele, acum unele carduri au codul de bare sters si nu pot fi citite).Inca o data mentionez PRETUL DE 20 DE LEI, pret aberant care nu cred ca se reflecta DELOC in utilitatea unui card folosit de majoritatea studentilor pentru transportul in comun. Acu pe bune, ce "verificat de de numar real" vorbea persoana de mai sus? Nu exista carnete studentesti? Sunt sigur ca exista metode de a stopa mai multe abonamente pe persoana si fara un card tampit.Unde s-au dus acesti bani pentru care nu s-au eliberat chitante, ci "dovezi" care imputernicesc o cutare persoana sa-mi depuna banii in contul cuiva?Discutiile astea existau de mult, ma mir ca de-abia acum ZiardeCluj s-a sesizat de treaba asta.

ei ei

28.10.2014 09:49

e bine sa avem o parere!Exista oricum o alternativa. E vorba de cardul  EURO 26 si nu costa nimic, dureaza o zi sa il faca, ai reduceri la teatru, la opera 75%.Si da e cam urat nu se prea sesizeaza unitatile responsabile si ii lasa sa "suga" de pe studenti cat se poate.Cel mai bine tacem si platim, asa cum am facut din 89 incoa' si la fel cum o sa facem si de acum incolo. 

Calin

28.10.2014 10:14

E foarte bine ca a aparut varianta gratuita (EURO 26), dar de ce nu e bun carnetul de student pentru reduceri pe mijloacele de transport in comun, teatru, opera etc. Ca doar si aceste carduri se dau in baza carnetului de student. Cardurile contra cost sunt o porcarie sa nu spun o smecherie din care cineva are de profitat.Ar trebui ca nici un student sa nu ceara eliberarea unui card contra cost, aventual un card gratuit ar fi o solutie, dar raman la parerea ca tot carnetul de student ar trbui sa primeze.

Adriana Oltean

28.10.2014 16:23

cardul Euro 26 este gratuit

ei ei

28.10.2014 21:16

Atata timp cat se poate fura, o sa se fure si de pe studenti si de pe cei in varsta...etc. Toti au de castigat, mai putin "prostimea".

acelasi cititor

30.10.2014 09:22

Va multumesc ca ati inceput reportajul cu un comentariu lasat de mine, dar insist si de aceasta data. Cercetati mai in detaliu "smecheriile" care se fac acolo. Vedeti cum de la un simplu card, Buta are propria firma dettra event si obtine deschiderea salii polivalente, iancu a investit o mare parte din studcard in partia de la buscat (baisoara), cercetati sa intelegeti cum iti cladesti un imperiu pe spatele voluntarilor si cum primaria spala bani prin aceste ong-uri.......cercetati daca vreti sa faceti un reportaj adevarat!

Adauga comentariu