Din oras

Raţele şi-au făcut poteci printre alge şi mizerii. Unde e utilajul-minune?

Locul de promenadă de pe malul Someşului, zona cuprinsă între Parcul Rozelor şi podul Garibaldi, a fost în mai multe rânduri în atenţia Ziar de Cluj, din cauza gunoaielor şi a vegetaţiei crescute în exces. Vara, din cauza caniculei, Someşul se transformă într-o baltă mirositoare. Acum, când nu mai e caniculă, responsabilii trebuie să caute alte explicaţii.

Raţele şi-au făcut „poteci” prin murdăria de pe luciul apei, pentru a se deplasa. Iar peturile care plutesc sunt considerate locuri de popas pentru alte păsări.

Pe malul apei sunt amplasate coşuri de gunoi, echipate regulamentar cu pungi. Băncile sunt frecvent vandalizate. Se înlocuiesc şi scândurile rupte. Totuşi, în apă ajung şi mizerii. Şi nu putem arată cu degetul, însă eforturi trebuie să facă şi autorităţile, dar şi cetăţenii.

Că tot am pomenit de autorităţi… În luna septembrie, în timp ce curăţau Someşul cu furcile, de pe o hidrobicicletă în formă de lebădă, angajaţii RADP erau trişti că ei muncesc, iar Apele Române îşi vor asuma toate meritele. Şi mai răniţi au fost muncitorii pentru că s-a spus că lebăda lor e hidoasă. Dar le-a trecut supărarea, de atunci.

Între timp, Administraţia Bazinală de Apă Someş –Tisa a adus utilajul amfibiu care să cureţe albia Someşului. Utilajul, unic în ţară, este capabil să cureţe deşeurile şi vegetaţia nedorite, putând aduna până la 15 tone într-o singură zi. A scos utilajul câteva cupe de alge şi mizerie, s-au pozat autorităţile, „şoferul” utilajului avea haina nouă, că să dea bine în poze. 10 zile mai târziu, aceeaşi mizerie de nedescris. Şi, între timp, nu am mai văzut utilajul la lucru. Unde e acum? Unde se odihneşte, după demonstraţia făcută?

Am povestit în perioada de glorie a „lebedei” cu angajaţii RADP, cei care zile în şir au scos cu o furcă mizerii de pe fundul Someşului.

„Dar ce nu găseşti aici? Papuci şi de vară, şi de iarnă, anvelope, jucării, ghiozdane, penare, telefoane, haine, caserole, pungi, mizerii de tot felul. De la sticle de bebeluşi, până la sticle de băuturi scumpe. Uitaţi-va şi dumneavoastră ce e prin maldărele astea”, ne invita unul dintre muncitori. Care a ţinut să amintească în mai multe rânduri că lucrează la RADP, nu la Apele Române, aşa cum citise că se laudă direcţia, că ei ar curăţa apa.

Îi întrebăm pe ei, pălmaşii, care ar fi soluţia, ca să nu mai fie atât de murdar Someşul. „Se mai intampla accidente. Doar nu credeţi că copiluţul şi-a aruncat sticla cu lapte că a vrut. O fi scăpat-o! Da ăia care au aruncat zeci de sticle şi bidoane de bere sigur nu au avut accidente. Au făcut-o din nesimţire. Pândiţi şi amendaţi, că tot ăia sunt care îşi bat joc de muncă noastră. Iar vegetaţia chiar nu o putem controla noi. Dar sunt peşti care ar putea-o ţine sub control. Doar avem USAMV în oraş, să vină specialiştii şi să vadă ce peşti mănâncă buruienile astea şi de câţi e nevoie că să se menţină cursul de apă curat”, completează bărbatul, după care se reîntoarce la muncă.

A trecut o lună de atunci. Parcă nici nu s-a întâmplat. Pe raţe nu le mai deranjează, ele şi-au făcut adevărate autostrăzi pe luciul apei. Poate nici nu mai e nevoie de curăţenie. Dacă fauna s-a adaptat, poate ne adaptăm şi noi. Şi ajungem să vedem normalitate în nesimţire şi nepăsare, în acţiunile de imagine şi utilajele scoase la muncă doar pentru poze.

Vom întreba la Primărie şi la Administraţia Bazinală de Apă Someş – Tisa când şi cum lucrează utilajul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *