Anchete

Ranchiuna politică, mai presus de binele copiilor! Daniel Tămaș și Mihai Seplecan îl acuză pe Alin Tișe că refuză să deschidă două case noi pentru copii din interese politice

Daniel Tămaș, directorul DGASPC Cluj, îl acuză pe președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, că blochează de 5 luni, pe considerente politice și de ranchiună personală, deschiderea a două case noi pentru copiii cu dizabilități la Huedin, case deja construite de către un ONG, dar în care copiii nu se pot muta din vechiul leagăn pentru că mutarea lor este condiționată de un proiect  de hotărâre de CJ pe care Alin Tișe refuză să îl pună pe ordinea de zi. 

Mihai Seplecan, fostul președinte al Consiliului Județean, cu toate că, în perioada mandatului său, a criticat activitatea directorului Tămaș, de data aceasta îi dă dreptate, considerând că refuzul lui Alin Tișe de a pune pe ordinea de zi proiectul în urma căruia copiii cu dizabilități ar putea fi mutați în noile case este motivat de rivalități politice și de anumite interese ale președintelui Consiliului Județean de a  aproba acest proiect doar după ce își va fi numit oamenii săi în poziții de conducere în DGASPC Cluj (în locul directorilor de acum), pentru a putea ulterior să fie numiți, și la noile case de copii, oamenii „de casă” ai lui Tișe, dar și pentru ca lucrările pe care Consiliul Județean este obligat să le realizeze, prin construirea unui centru pentru tinerii cu dizabilități, ca anexă la cele două noi case deja construite, să fie atribuite unor firme agreate.

„Din cauza domnului președinte, Alin Tișe, se pierde o finanțare de un milion și jumătate de lei prin nedeschiderea, neconstruirea unui centru de recuperare la Huedin”

Daniel Tămaș, directorul DGASPC, a declarat, pentru Ziar de Cluj:

„Nu se spune nimic că, din cauza domnului președinte, Alin Tișe, se pierde o finanțare de un milion și jumătate de lei prin nedeschiderea, neconstruirea unui centru de recuperare la Huedin. Astea nu le zice nimeni! Noi am construit, am adus un ONG din București, a construit două case la Huedin, pentru tinerii cu dizabilități. Că toți vorbim și suntem preocupați de tinerii cu dizabilități! Casele sunt gata din mai. Și dânsul nu promovează un proiect de hotărâre de Consiliu Județean pentru deschiderea acelor case și mutarea a 24 de tineri cu dizabilități în acele case! Numai că nu vrea!

Casele sunt gata, acolo, lângă centrul nostru, sunt terminate, puse la punct. Dar noi, nedeschizând aceste două case, nu ne mai onorăm o convenție pe care o avem cu partenerii de la București! Noi riscăm să le pierdem [fondurile – n.r.] pentru că noi ne-am obligat să punem un milion și 300 de mii de lei să construim un centru de recuperare care, din cauza incapacității celor de la Consiliul Județean, în speță, a domnului președinte… Nu vor! Dar nu motivează! Nu vrea! De 5 luni de zile! Nu îl interesează situația acestor tineri! 

Ranchiuna personală și luptele politice dintre Alin Tișe și Daniel Tămaș

Avem vizită de la Banca Mondială, avem vizită de la nu știu care, de monitorizare, toți văd condițiile din centrele noastre și, când ajung la Huedin, zic, domne, de ce nu-l deschideți? Păi, nu vrea tâmpitul ăsta! Deci, nu vrea! 

Păi, dacă scrie în ziar că eu sunt pesedist și el e pedelist?! El face o mare greșeală! Eu nu sunt pesedist! Eu sunt funcționar al statului, de 18 ani muncesc în instituția asta, nu de 3 ani!

Despre proiectul acesta din Huedin, nimeni nu știe! Aici e bătaia de joc! Adică, noi avem casele gata, construite de partener, noi ne-am obligat până… e de pe mandatul lui Seplecan, am semnat împreună cu el, am adus partenerii personal la nivelul Direcției, am semnat convenția de colaborare. Întâi a fost inițiat pe mandatul domnului Oleleu.

Din punctul meu de vedere, finanțatorul are niște chestiuni clare, clauze clare, că și el, cel de la București, lucrează cu sponsorii francezi, care au dat banii și care așteaptă, totuși. E un ONG privat care a făcut casele, sunt gata, la cheie. Pe banii lor! Dar cu ceva finanțări, de la ceva parteneri, dar nu pe finanțare europeană!  Și noi, din mai până acum, ținem casele închise? Nu mutăm 24 de tineri. Casele sunt gata, nu sunt deschise, le ținem, deja trebuie încălzite. Și, faptul că nu mutăm cele 24 de fete cu dizabilități, ca să vă dați seama în ce hal a ajuns acest președinte cu ranchiuna personală! 

Noi am făcut procesul-verbal de recepție, am înțeles că luni e ședința de CJ, noi nu am inițiat proiectul acesta de hotărâre, l-au făcut ei. Ei l-au trecut deja în patrimoniul județului. Dar, fără niciun fel de…În fine! Nu aia e problema, că sunt trecute în patrimoniul județului! Dar, faptul că nu le deschizi efectiv, să muți beneficiarii…! Ele trebuie să treacă în patrimoniul județului și apoi în administrare nouă. Dar eu nu le pot deschide dacă nu am structura de personal aprobată prin hotărâre de CJ! Organigrama! Și el nu vrea să inițieze, să dea drumul la proiectul de…! Am toate avizele de legalitate de la funcționarii din Consiliul Județean, Serviciul Resurse Umane, Serviciul Juridic, secretarul județului, și el nu vrea! De 5 luni! Păi, ăsta e abuz în serviciu! Plus că pierdem o finanțare de un milion 300, că noi ne obligăm să facem centru de recuperare. Pe lângă cele două case, un centru de recuperare pentru persoane cu handicap! Nu putem! Asta e situația cu acest centru! Astea ar trebui să ne preocupe pe noi! Lucrurile care nu se fac!

Ia întrebați-l pe domnul Tișe ce are de gând cu proiectul de la Huedin! Dacă știe ceva despre el! Întrebați-l dacă a fost vreodată, de când e președinte, în instituția noastră! Că s-a ascuns acolo, după femeile alea din Consiliul Județean! Să spună domnul Tișe treaba cu Huedinul, să ne spună nouă cum stă treaba, că le-am intabulat noi terenul, că nici atâta nu au fost în stare, să își intabuleze terenul!”

„Numai la astea, care sunt la pixul lui, nu vrea!

Mihai Seplecan, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj din perioada 11 iunie – 21 decembrie 2015, a declarat, pentru Ziar de Cluj:

„Proiectul a fost inițiat pe vremea lui Uioreanu, a fost continuat de către domnul Vakar, ca președinte, și a fost preluat de către mine și continuat de către mine. Poate Oleleu a promovat proiectul, dar președintele decide. Proiectul e unul mai amplu. Pe mine s-a închis. În 2015 am inaugurat două case, printr-un parteneriat cu HHC România, de la București. Noi trebuia să închidem și am închis leagănul de copii vechi și s-au deschis două case. O casă de tip familial e în incinta Direcției și o casă e în Mărăști. După aceea, tot în această perioadă, 2014-2015, Sera București a venit, tot așa, și am semnat un parteneriat pentru două case de tip familial la Huedin. A fost făcut același modul înainte și pe Cluj. E o chestie care continuă și se vede clar că Alin Tișe o întrerupe. Celelalte două la Cluj s-au deschis, acceptate de Oleleu, de Uioreanu, de Vakar și de mine și numai astea, la care decide, care sunt la pixul lui, la astea nu vrea! 

Copiii cu dizabilități, victimele colaterale ale luptelor politice

A fost un proiect care a inclus 4 case, două la Huedin și două la Cluj. Pe Cluj au fost construite de HHC, care s-au și finalizat în timpul mandatului meu și am fost acolo la inaugurare. S-au închis casele vechi și s-a intrat în acestea două noi. Și, în cadrul aceluiași proiect mai amplu, este inclus și acesta din Huedin, unde sunt două case construite de Sera București; ei le-au făcut deja casele și noi trebuia să închidem ultimul leagăn din tot județul, acesta cu dizabilități, de la Huedin, asta era obligația noastră, să îl închidem. Noi trebuia să îl închidem pe cel vechi și să deschidem cele două noi, dar, în același timp, în contractul cu Sera, noi aveam, dacă îmi aduc aminte, undeva între 200-250 000 de euro obligația să facem un centru de recuperare. Deci, și Consiliul Județean avea obligație cu firma aceasta, Sera București, ca, dacă ei oferă cele două case, noi facem închiderea și noi să facem un centru de recuperare. Este contract semnat. 

Și, acum, ce se întâmplă? Domnul președintele al Consiliului Județean, domnul Alin Tișe, care, din câte știu eu, este și el crescut copil orfan, ca și mine, de altfel, văd că uită de unde a plecat și nu vreau să greșesc, dar, dacă bine rețin, noi avem un contract cu această Sera București, iar dacă noi nu vom deschide acel centru, pe care ni l-am asumat și l-am început cu toții, conducerea veche și l-a asumat, dacă nu îl deschidem, noi riscăm să pierdem, să plătim și cele două case pe care le-a făcut Sera București, dacă noi nu facem centrul acela, și, până la urmă, casele acelea sunt închise și copiii au aceleași condiții proaste. În casele noi ar avea condiții excelente, nu pot intra în ele, centrul acesta nou nu se face și ei rămân în condițiile acestea mizere, care sunt acum acolo! Acum nu există un astfel de centru de recuperare și ar trebui să îl facă! 

„Consider că domnul Tișe blochează intenționat acest proiect, deoarece are ceva personal cu domnul Tămaș!”

Proiectul are toate avizele, de la Juridic, de la secretarul județului, domnul Tișe le are toate și nu vrea să îl promoveze! Și atunci, eu mă întreb, ca fost președinte: când eu, de exemplu, am avut toate avizele la un proiect de hotărâre, de ce nu aș vrea să îl promovez? Mai ales că e pusă și organigrama pe ordinea de zi?! Și, atunci, întreb un singur lucru: de ce nu îl deschide? Eu, ca fost președinte, nu îl acuz neapărat pe domnul Tișe, dar mă gândesc că asta e în mintea lui, că altfel nu are ce să facă, să țină copiii aceia orfani în niște condiții mizere și să nu respecte un contract cu o societate care, ei și-au respectat contractul, adică ei au făcut casele acelea, să ajungem să și pierdem banii din cauza domnului Tișe, și atunci eu cred că toate aceste lucruri stau din lupta lui crâncenă cu domnul director Tămaș pe care, să nu uităm, și eu, în perioada mea, l-am acuzat, l-am atacat, chiar i-am făcut și am trimis un audit intern al Consiliului Județean, să verifice acolo ce probleme sunt. Deci eu, pe vremea mea, am cerut demisia domnului Tămaș, am trimis auditul să verifice problemele, doar că nu am apucat să rămân mai departe să văd ce a constatat, ce măsuri trebuiau luate, că între timp am fost eu schimbat. 

Eu nu vreau să dau neapărat în domnul Tișe sau să îi țin partea domnului Tămaș, dar, de această dată, domnul Tămaș are perfectă dreptate, consider că domnul Tișe blochează intenționat acest proiect, deoarece are ceva personal cu domnul Tămaș! Și eu am avut ceva, dar nu personal, cu domnul Tămaș, nu trebuie să sufere copiii orfani din această luptă și eu cred că domnul Tișe de-asta nu vrea să facă vreo mișcare și să demareze acel proiect, deoarece și domnul Tămaș, toată lumea știe, că a fost susținut în vremea noastră de către PSD și și domnul Fărcaș, care este directorul de la centrul de la Huedin, este președintele PSD Huedin. 

Care sunt interesele?

Domnul Tișe vrea, din ce mă gândesc eu, să înlăture acești doi oameni care, până la urmă, nu contează de la ce formațiuni politice au ajuns sau nu, să pună noi șefi la Cluj și la centrul de la Huedin, să facă angajările! Din moment ce există pe organigramă anumite angajări, eu cred că aici e interesul, ca să poată angaja persoane dorite de către domnul Tișe și să facă lucrările o firmă dorită de domnul Tișe, că sunt acolo construcții, undeva în jur de 230 000 de euro va fi lucrarea. Eu așa bănuiesc, nu cred că un alt motiv ar fi, să stea să blocheze un lucru care deja e realizat. Nu cred că poate să spună că nu are 230 000 de euro pentru niște copii orfani, când se strică pe drumurile județene milioane de euro și se fură și toate sunt crăpate! Puteți să vedeți drumul de la Țaga sau de la Cojocna, făcute acum, și peste tot sunt stricate! Și sunt drumuri plătite, recepționate și făcute aiurea! Deci nu cred că poți să vii să zici că stai în ăia 230 000, că nu îi ai acum, Consiliul Județean, să ții niște copii orfani pe străzi! E strict decizia lui Tișe! 

Ar putea să promoveze proiectul și un alt consilier, dar au careva sânge-n venă să facă asta? Președintele poate să pună pe ordinea de zi un proiect sau nu. Președintele face ordinea de zi! Poate să  vină și un consilier cu această propunere, dar are nevoie de vreo 15 semnături ca să inițieze. Și semnăturile de la ăștia nu s-ar aduna, doar pesediștii sunt vreo 10 numai, nu au semnături suficiente. Și atunci, eu iar întreb: de ce nu merge  mai departe un proiect început cu 3 foști președinți, Uioreanu, Vakar și Seplecan, unde s-au închis două case deja, adică a mers bine, dincoace am semnat pentru alte două case, s-au făcut cele două case, noi doar trebuie să închidem vechile case pentru copii cu dizabilități și să facem, conform contractului, un amărât de 200 000 de euro care, în bugetul Consiliului Județean, e ca o boabă într-o pungă de sămânță?! Să îi ducem pe copii de la mizerie, la curat! 

În această speță, domnul Tămaș are 100% dreptate! Nu mă interesează că domnul Tămaș a greșit cu altceva! Să plece, dacă a greșit! Iar domnul Tișe, să nu facă un abuz, să promoveze acest proiect, care a fost început de 3 președinți de Consiliu Județean și aprobat și semnat, că nu are de ce să stea, să nu îi dea drumul! 

Părerea mea este că de-asta vrea să stea, până îl dă afară pe Tămaș, să îl schimbe ulterior pe domnul Fărcaș de la Huedin, să își pună oamenii lui și, după aceea, va da proiectul mai departe! Domnul Fărcaș este președintele PSD de la Huedin, domnul Tămaș a fost promovat și susținut pe vremea USL și a ajuns așa, iar domnul Tișe acum, din cauza răzbunărilor politice, vrea să îi dea jos pe acești doi oameni care, nu știu calitățile lor profesionale, sau dacă au greșit cu ceva, să plătească și să plece, dar domnul Tișe, la fel, să respecte legea și să nu uite că a crescut copil orfan, ca și mine, de altfel. Copiii aceia nu trebuie să sufere din cauza anumitor lupte politice! E clar că sunt lupte politice aici! E clar că domnul Tișe, din ce am auzit pe surse, se pare că vrea să fie schimbat domnul Tămaș, să vină două liberale: o doamnă, șefă mare, de la fostul PDL, și adjunctă, o doamnă de la fostul PNL, susținută de domnul Nicoară! Eu cred că miza sunt angajările și cine face lucrările la noul centru!”, a declarat Mihai Seplecan.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, contactat telefonic, prin sms și prin email, pentru a ne oferi punctul său de vedere referitor la această situație, nu a răspuns până la ora publicării acestui material.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *