Reportaj

Raluca vrea sa schimbe Clujul metru patrat cu metru patrat

Schimbarea incepe cu pasi mici. Nimeni s-o sa schimbe o societate intreaga, credinte si deprinderi invatate intr-o viata printr-o simpla ciocnire de calcaie sau o regula aspra. Asta a inteles si Raluca, o tanara clujeanca ce si-a propus sa faca din Cluj un oras mai frumos si mai curat, metru patrat dupa metru patrat.

Mai exact, ea si-a propus ca atat timp cat mai “poate si simte” sa adune mucurile de tigara aruncate pe spatiul verde din Cluj-Napoca. Pentru ca filtrele tigarilor sunt create din acetat de celuloza si nu sunt biodegradabile, ci au o durata de viata de pana la 20 de ani si pentru ca ea inca pastreaza in suflet speranta ca “intr-o zi vom deveni cu totii mai buni, mai responsabili si mai iubitori de „marea casa” in care traim, pentru ca Mahatma Gandhi spunea foarte frumos „Fii tu insuti schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume”.

E alegerea fiecaruia ce face cu viata lui si daca alege sa fumeze sau nu, dar daca aveti dreptul de a va aprinde o tigara in public, nu vad de ce ati avea si dreptul de a va arunca resturile de tigara in iarba, in gardurile vii sau pe jos oriunde, cu atat mai mult cu cat aveti la dispozitie cosuri de gunoi. Azi, de exemplu, am adunat de pe o portiune de gazon de doi metri patrati din zona parcului Iulius Mall doi pumni de mucuri de tigara. Daca voua vi se pare firesc ce se intampla, atunci nu-mi ramane decat sa trag concluzia trista ca suntem un popor de needucati. In schimb, imi voi continua munca de a curata cate un petec de iarba sau cate o portiune verde de cate ori voi trece pe acolo sau in alte zone verzi ale orasului sau a tarii”, a anuntat Raluca S. pe pagina personala de Facebook.

A luat atitudine, spune ea, pentru ca s-a saturat sa se planga de lipsa bunului simt intr-o lume materialista in care valorile morale nu mai conteaza sau nu mai  exista.

Eu functionez in viata dupa principiul: trateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea sa fii tratat. Asta se raporteaza nu numai la oameni, ci si la mediul in care traiesc. Mai ridicam si inainte mizerii de pe jos, dar la Iulius am inceput pentru ca merg in zona lacului aproape in fiecare zi sa alerg. M-am bucurat nespus cand s-a finalizat proiectul parcului, desi mi se parea de bun simt sa existe asa o zona verde de mult timp. Si in acelasi timp mi s-a parut trist ca munca s-a facut doar pe jumatate. Este ca si cum ne-ar interesa doar de partea dreapta a corpului sau de cea stanga, neglijand-o pe cealalta. Am lipsit din tara cateva luni, iar cand m-am intors sufletul meu s-a intristat tare sa vada ca nimanui nu i-a pasat cu adevarat de locul unde ies sa se plimbe, de locul unde merg sa se relaxeze, de locul unde se intalnesc cu prietenii, de locul de care „profita” de cand s-a concretizat in ceva frumos„, spune ea.

Raluca spera ca actiunea ei nu va ramane doar ceva trecator, fara raspuns, si spera sa se schimbe ceva in constiinta oamenilor, care sa inceapa sa se trezeasca, sa isi dea seama ca fiecare suntem responsabili pentru ceea ce lasam in urma.

Si nu doar ce lasam in urma, cat mai ales conditiile in care vrem sa traim noi azi. Dorim un mediu curat, minunat? O natura si un spatiu in care ne face placere sa ne petrecem timpul liber? Sau e ok sa dam cu piciorul in gunoaiele de pe strazi si cele din spatiile verzi?”, se intreaba tanara.
    
Raluca spune ca va continua sa aiba aceasta atitudine cat de mult va putea si va simti, pana cand o sa oboseasca. “…si sper ca asta sa nu se intample niciodata. Voi continua sa o fac pana in momentul in care atunci cand ies din casa voi fi multumita de ceea ce vad in jur, caci in natura nu exista urat, tot ce a savarsit Dumnezeu este desavarsire”, incheie ea.  

sursa foto: opiniatimisoarei.ro, pressalert.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *