Din oras

Raiul dulce din inima Clujului

Un magazinas cochet din zona veche a Clujului reuneste tot ce isi poate dori un iubitor de dulciuri: de la Jelly Beans, bomboane in toate aromele si culorile pamantului, clasica ciocolata de casa, duciuri de la Bucuria, la mai sofisticatele caramele frantuzesti, nuga din Italia, macaroons sau trabucuri de ciocolata cu cacao din America de Sud. 

Dupa o luna si jumatate de la inaugurare, BonBon Candy e prezent pe toate retelele de socializare, gasesti oriunde imagini cu apetisantele dulciuri de aici si opinii entuziaste ale celor care au gustat produsele. Toate minunatiile sunt aranjate cu dichis intr-un spatiu micut de pe strada J. O. Roosvelt nr. 3, intr-un cadru care iti taie respiratia. Nu stii unde sa te uiti mai intai, ce sa cercetezi din noianul de cofeturi insirate pe rafturile vintage ale magazinului, impodobite discret cu cate o vaza, un obiect mic si frumos din zestrea bunicilor sau o plantuta verde in ghiveci asortat.

Dulciurile provin in mare parte din Europa. Se gasesc la BonBon Candy caramele din Franta, ciocolata si nuga din Italia. Bomboanele cu fructe din Germania de pe rafturile magazinasului sunt preparate dupa o metoda speciala, in care fructele sunt inghetate si deshidratate imediat dupa culegere, astfel ca isi pastreaza toate proprietatile. Ulterior, sunt trase in ciocolata.

Se gasesc aici si dulciuri de la fabrica Bucuria, din Chisinau, iar nostalgicii anilor de dupa ’89 pot gasi aici batoane de ciocolata Kiss, aduse din Grecia.

Cei care au pus pe roate mica afacere sunt doi tineri entuziasti care isi prezinta povestea cu zambete luminoase.

“Este singurul magazin de acest fel din Cluj, exclusiv cu dulciuri. Mai sunt si altele, desigur, dar acolo se vinde si ceai, cafea sau bauturi. Si noua ne spun multi ca dulciurile noastre ar merge grozav cu vinuri sau cu specialitati de cafea. Dar noi ramanem la visul nostru: un magazin cu dulciuri”, explica Laura Beligar, fondatoare si asociata la administrarea magazinului.

Tanara lucreaza la banca, iar sotul ei, Radu Beligar, este un fost jurnalist. Pe parcurs, li s-a mai adaugat o asociata, Alexandra Cenusa, o colega de-a Laurei.

“Povestea magazinului e destul de comica, nu e nimic extraordinar la mijloc, nu a fost o afacere gandita in cel mai mic detaliu. Voiam sa avem ceva care sa ne aduca multumire: o afacere a noastra, sa stim ca venim la job cu bucurie. Aveam discutii in familie, ni se spunea ca e foarte greu sa intri pe piata in Cluj, ne-am gandit ca ar trebui sa aducem ceva nou, dar ce mai poti aduce pe o asemenea piata? Nu eram chiar hotarati. Peste un an, in timp ce spalam vasele, un moment in care ma deconectez si imi las gandurile sa zboare mi-a venit ideea cu magazinul de dulciuri”, isi aminteste Laura, zambind.

“Noi calatorisem in Europa, si, intotdeauna cand vedeam un magazin de dulciuri dadeam navala pe usa, mai ca nu o dobor, iar Radu statea o ora in fata si ma astepta. Nu stiam ce sa cumpar, ma minunam cat sunt de frumoase… Am vrut sa aducem si la Cluj nu neaparat marfurile de acolo, cat mai mult sentimentul pe care il ai cand intri intr-un asemenea magazin”, detaliaza ea.

Nu si-au propus sa se adreseze unui public-tinta, ci sa atraga deopotriva copilasi si oameni in varsta, persoane care iubesc sa se simta bine gustand ceva dulce.

“Spatiul a fost gasit din intamplare. Voiam ceva in centru, insa zona bulevardului Eroilor era prea aglomerata si ne tot gandeam la Baritiu, la zona Centralului. Intr-o zi, am trecut pe aici, am vazut ca era liber si am venit”, spune Laura.

Paradisul multicolor de acum nu a fost de la inceput asa.

“Spatiul era dezastru, totul era de-a valma, am gasit oglinzi sparte, pereti scorojiti. Am transformat acest spatiu de la zero, ne-a luat multe luni pana am finalizat totul”, remarca Radu Beligar.

“Intotdeauna cautam, vrem sa gasim produse speciale pe care sa le aducem aici, altele decat cele pe care le gasim in orice magazin”, spune Radu.

Cele mai ieftine produse de la BonBon Candy sunt niste drajeuri care costa 3,5 lei suta de grame, intre care clasicele arahide, caramel, fructe in ciocolata.

Cele mai scumpe sunt niste produse mai speciale cum ar fi nuga italiana sau niste trabucuri de ciocolata preparata din cacao adusa din America de Sud, care se vand la aproximativ 30 de lei bucata.

“Suntem constienti ca nu e o afacere din care sa facem bani, ci una care ne aduce bucurie. Am vrut sa vedem daca putem aduce zambetul pe buzele oamenilor si am reusit. Putini raman indiferenti dupa ce intra aici”, declara tanara.

“Ne punem in locul clientilor. Incercam sa aducem ce ne-ar placea noua si ce ne-am permite”, completeaza ea.

Promovarea se face in mare parte pe Facebook, iar o mare parte a publicului vine tot de acolo.

“Foarte multi au venit si ne-au zis ca v-am vazut pe Facebook, am venit sa vedem cum sunt dulciurile ”, puncteaza Radu.

Desenul de pe perete, o feerie in culori vii cu fructe si dulciuri zemoase a fost realizat de un artist in graffiti, Kero, care face desene mai mult in strainatate.

“A fost o provocare pentru el, nu a mai lucrat in interior si mai ales in genul acesta, lucrarile lui sunt mai abstracte. Noi am vrut sa ilustram o lume facuta numai din dulciuri. Muntii sunt de ciocolata, raurile, jeleurile, e visul oricarui copil”, detaliaza Radu.

Se mai gasesc in magazinul de pe Roosvelt asa numitele macaroons, realizate de producatori locali.

“Am cautat sa gasim pe cineva care respecta reteta. Sunt si scurtaturi, ca la orice alt lucru, iar macaroons e un desert foarte pretentios. Se face din albus de ou si faina de migdale si depinde de multi factori: de la temperatura corpului la umiditate si, se spune, chiar de dispozitia bucatarului”, pune lucrurile la punct clujeanca.

Ciocolata de casa de la Bon Bon Candy e un hit.

“Ne mandrim cu ea. E reteta mamelor noastre. Fara gust de zahar, ci doar de cacao cu lapte”, spune ea.

Daca Laura merge zilnic si la locul de munca de la banca, Radu e dedicat aproape exclusiv magazinului cu dulciuri.
Clientii de pana acum au venit si cu cerinte mai speciale: bomboane cu fondant sau cu martipan, iar dulciurile fara zahar sunt din ce in ce mai dorite.

“Incet-incet o sa ne diversificam, dorim sa ajungem si sa oferim dulciuri pentru diabetici, bucataria fara foc, e un trend in crestere si ne dorim sa aducem asta si la Cluj”, anunta tanara.

Daca clujenii mai in varsta prefera dulciuri mai “clasice”, cei mici sunt innebuniti dupa bomboanele colorate, mai ales drajeurile Jelly Beans, fabricate in SUA, un fel de bomboane gumate, cum nu se mai gasesc la noi, in 50 de arome in total, chiar si unele mai putin obisnuite cum ar fi de scortisoara sau anason. De asemenea celor mici le plac bomboanele colorate, caramelele, nuga, jeleurile, ursuletii sau conurile de ciocolata invelite ca un cornet de inghetata.

“Facem servicii de candy bar complete, inclusiv la nunti, cea mai recenta avand loc in urma cu doua saptamani. Avem si cofetarii cu care colaboram foarte bine si, pe langa ce avem in magazine, putem duce orice. La fel putem face si la petreceri pentru copii. Candy-barul prinde foarte bine la nunti. Pana acum se punea tava cu prajituri, asa ca nuntasii sunt foarte incantati sa gaseasca un bar numai cu dulciuri, aranjat frumos, cu o mare varietate de dulciuri”, a mai spus Laura.

Magazinul BonBon Candy e deschis in fiecare zi intre 11 si 19, iar  sambata de la 11 la 15. In luna decembrie, luna cadourilor, programul va fi mai diversificat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *