Raed Arafat și UNIFARM au trimis obligat-forțat și Spitalului Județean de Urgență din Cluj 2000 de măști tip „BIKINI anti-covid”

Spitale din toată țara au primit, în ultimele săptămâni, măști de la Unifarm - unele, de calitate foarte proastă - și, deși nu le-au comandat, trebuie să le plătească, fiindcă fac parte dintr-o “repartiție” guvernamentală, arata într-o anchetă excelentă ziarul Libertatea. La Bistrița, situația l-a enervat pe șeful Consiliului Județean, care a declarat pentru ziarul menționat că este „aberant” ca spitalele să achite materiale pe care nu le-au cerut.

În timp ce bistrițenii s-au revoltat, la Cluj, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Petru Șușca, a pupat inelul și a plătit pentru măștile care i-au fost băgate pe gât – conform declarațiilor purtatorului de cuvânt al Spitalului Județean, la Cluj au ajuns 2000 de bucăți, din care au fost refuzate 500, pentru că nu au corespuns calitativ.

Libertatea îl acuză DIRECT pe Raed Arafat, Dumnezeul Departamentului de Situații de Urgență, că a băgat pe gât spitalelor aceste măști, citând cazul Bistrița, la prețul de 7 lei:

„DSU a cerut spitalelor să achiziționeze materiale de la Unifarm prin Ordinul nr. 74545 din 4 aprilie. Documentul, potrivit acelorași surse, nu este unul menit să fie făcut public, ci are circuit intern și sună astfel: “Se aprobă repartiția, în vederea achiziționării de la CN Unifarm, a 200.000 de măști FFP2 către structurile implicate în acțiunile de răspuns. (…) Echipamentele se achiziționează de la CN Unifarm S.A. și vor fi achitate pe baza facturii emise de CN Unifarm”. Acesta este semnat de șeful DSU, Raed Arafat. În același timp, pe facturile primite de spitale apare o mențiune conform căreia livrarea s-a realizat “în baza repartiției Ministerului Sănătății”. Cu alte cuvinte, DSU a ordonat, iar Ministerul Sănătății a executat și a împărțit echipamentele”, se mai arată în ancheta Libertatea.ro

Ziar de Cluj v-a prezentat azi 3 bombe șocante:

1) cum arată factura trimisă catre un spital similar din România care a primit aceleași măști, factură din care reiese prețul ENORM al măștilor

UNIFARM, firma Statului Român, a cumpărat nu se știe de la ce băieți șmecheri niște măști pe bani îngrozitor de mulți. Ca să își mai scoată din pârleală, în loc să le ofere GRATUIT, că e firma Statului Român, spitalelor de stat, UNIFARM, la îndemnul lui Raed Arafat, asa cum arată Libertatea, le trimite obligat-forțat spitalelor aceste măști la un pret ENORM, de 18, 75 lei, asa cum am arătat în exclusivitate prin acest document, o factură primită pe surse din interiorul unui spital românesc.

Ziar de Cluj a încercat să îl contacteze telefonic pe managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență, Petru Șușca, pentru a ne informa câte măști și la preț au fost primite la Cluj. Managerul Șușca nu a răspuns, așa că am apelat la purtătorul de cuvânt al instituției.

Flavia Topan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, a declarat, pentru Ziar de Cluj, că s-au primit 2000 de măști la prețul de 13,27 lei, 500 fiind refuzate ca neconforme. Factura prezentată mai sus ne arată însă un alt preț, mult mai mare, de 18,75 lei.

„Am discutat cu colegii și de la Achiziții și de la Aprovizionare, măști simple nu ne-au fost repartizate, ne-au fost repartizate măști FFP2 de la Unifarm. Acolo a fost vorba de 200 000, pentru toate spitalele județene din țară. Dar, la prețul de 13,27 lei cu TVA cu tot. Și sunt FFP2, nu sunt simple. Din China noi le-am adus cam cu 12 lei, deci cam pe acolo sunt prețurile. Nu știu ei de unde le-au achiziționat. Ordinul prin care s-a făcut repartiția a venit în 4 aprilie, atunci cred că era problemă că nu erau nicăieri. Dar, colegii de la magazie mi-au spus că, din acestea 2000, câte ne-au fost repartizate nouă, 500 le-au refuzat, pentru că nu au corespuns calitativ. Dar prețul e rezonabil”, a declarat Flavia Topan.

Poate că o factură ne-ar arăta mai exact cât de rezonabil este, de fapt, prețul.

Dar mai e ceva important ce am observat noi, analizand factura pe care v-am prezentat-o: că măștile de "protecție" sunt trecute pe factură ca fiind FFP2, când colo, ele sunt niște mizerii neconforme cu textura de hârtie igienică, nicidecum din materiale de calitate.

2) faptul ca măștile nu  sunt FFP2, și avem și dovada, căci producatorul este NECONFORM, potrivit Comisiei Europene. Detalii, aici.

3) CUM arată măștile ÎN FAPT, o să vă apuce plânsul, arată ca niște BIKINI de pus pe nas, o batjocură totală la adresa banului public.

În timp ce managerii altor spitale județene din țară iau atitudine, la Cluj, Petru Șușcă a tăcut mâlc și a plătit.

La Bistrița, situația l-a enervat pe șeful Consiliului Județean, care spune că este „aberant” ca spitalele să achite materiale pe care nu le-au cerut: „Vor să vândă măști cu 7 lei, când acestea sunt 2 lei”. La Cluj, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, nu spune nimic.

Când Ziar de Cluj semnala că nu sunt suficiente materiale de protecție în spitale, oficialii spuneau că acestea există, iar acum, când măștile de tip „bikini” le-au fost băgate pe gât, declară că „era problemă că nu erau nicăieri”. Declarațiile se schimbă pentru a se potrivi circumstanțelor.

Se mai pune problema și cum au stabilit cei de la Spitalul Județean de Urgență Cluj că doar 500 de măști din 2000 erau neconforme, din moment ce măștile sunt bune cel mult pentru un carnaval la Veneția.

PS: Ziar de Cluj a găsit şi cea mai bună utilizare a acestor fake-măşti:

Adauga comentariu