In vizor

RADP Cluj va asigura temporar administrarea și operarea centrului de deșeuri din cadrul CMID

După ce RADP a obținut de la Consiliul Județean contractul de de 10 milioane de euro, fără licitație, pentru finalizarea lucrărilor de la CMID, acum aceeași regie subordonată Primăriei Cluj-Napoca va asigura temporar administrarea și operarea centrului de deșeuri din cadrul CMID.

Consiliul Județean a lansat licitația pentru delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public de operare a Centrului, dar pănă la finalizarea acesteia, acest serviciu va fi asigurat de către RADP. 

”Agenția pentru protecția Mediului Cluj, prin adresa nr. 366 din 22.01.2020, revine în completarea îndrumarului transmis cu nr. 366/15.01.2020(AIM 1) cu solicitarea de refacere a documentației  depuse pentru obținerea Autorizației Integrate de Mediu, pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Cluj-Napoca cu ….„prezentarea fluxurilor din cadrul managementului integrat al deșeurilor derulate atât pe amplasament cât și externalizate(în acest sens se va depune dovada colaborării cu firmele prin care se vor realiza activitățile externalizate). În consecință Consiliul Județean Cluj a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, care sunt operatorii care dețin capacitățile autorizate să asigure fluxul de deșeuri până la acceptarea deșeurilor la depozitare. Prin adresa nr. 3985 din 19.02.2020, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, a transmis informațiile privind capacitățile autorizate să asigure fluxul de deșeuri. Din analiza celor prezentate, reiese faptul că singurul operator economic care are capacitatea autorizată să asigure fluxul de deșeuri este RADP Cluj-Napoca (120.000 tone/an)”, potrivit proiectului de Hotărâre.

Durata contractului de servicii, încheiat în urma procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, va fi stabilită ca fiind perioada cuprinsă între data încheierii acestuia și data începerii operării efective a ofertantului desemnat câștigător în urma procedurii competitive de delegare a gestiunii prin concesiune a serviciului de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj în cadrul Proiectului „Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj.

Acesta este un alt cadou oferit de CJ Cluj Regiei Autonome a Domeniului Public, mai ales că această situație temporară se poate prelungi. Vă reamintim că primarul Emil Boc încearcă de 7 ani să finalizeze licitația pentru deșeurile din municipiu, timp în care aceleași două firme, Rosal și Branter au beneficiat de o prelungire a contractelor. 

Alin Tișe tot promite de anul trecut darea în funcțiune a primei celule din cadrul CMID, însă până aum acest lucru nu s-a realizat încă. Problema deșeurilor este un gravă în tot județul, iar amânarea deschiderii Centrului nu face decât să accentueze și mai mult această situație. CMID este un proiect ratat care a încghițit milioane de lei de la bugetul județului Cluj, un proiect început în 2012. Costurile proiectului CMID au crescut de aproape patru ori de la începerea lucrărilor până acum. Prima celulă ar trebui să fie gata în aprilie, potrivit celor mai recente termene vehiculate de conducerea județului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *