Sanatate

Radicalii liberi si pielea

Ati auzit vorbindu-se despre radicalii liberi. Implicarea lor in imbatranirea accelerata a organismului si mai cu seama a pielii a dus, in ultimii ani, la o intensa mediatizare, precum si la o adevarata revolutie in cosmetologie.

 

 

Radicalii liberi sunt niste molecule chimice agresive aparute in lantul respirator prin transformarea a 1-2 % din cantitatea de oxigen. Este un fenomen normal, la care organismul poate raspunde datorita unor agenti naturali de “curatare”: in primul rand enzimele specializate, apoi vitaminele E, C si betacarotenul, care functioneaza ca niste capcane pentru radicalii liberi.

 

 

Sistemul de aparare nu mai poate functiona bine atunci cand apare un exces de radicali liberi, adica mai ales sub influenta razelor solare, care le sporesc numarul. La fel se intampla cu tutunul, care produce miliarde de radicali liberi la fiecare fum tras din tigara, apoi alcoolul, stresul, poluarea, infectiile. Cu toate ca durata lor nu depaseste o miime de secunda, radicalii liberi au o asemenea reactivitate incat au timp sa declanseze o serie de reactii in lant care afecteaza membranele celulare, AND-ul si tesutul conjuctiv.

 

 

Antioxidantii

Pielea este cea mai expusa agresiunii radicalilor liberi, fiind in contact permanent, sau aproape, cu aerul si cu razele ultraviolete. Avem, prin urmare, toate motivele sa o protejam cat mai bine. O putem face cu ajutorul unor substante numite “antioxidante” care se gasesc in natura, mai ales in lumea vegetala: polifenezele din masline si samburii de strugure, flavonoizi din plante, uleiurile esentiale extrase din plante aromatice, precum cimbrul, cuisoarele, rozmarinul ori salvia. Si inca mai raman, se pare, o multime de descoperit. La ora actuala, substantele antioxidante cele mai utilizate in cosmetologie sunt vitaminele A, E si C.

 

 

Regina: vitamina A

Vitamina A sau retinolul este vitamina numarul unu in cosmetica. Are capacitatea recunoscuta de a accelera refacerea celulelor, de a stimula sinteza colagenului si ingrosarea pielii, de a favoriza  cicatrizarea. Este o substanta reparatoare foarte puternica, folosita de altfel in ingrijirea pielii uscate.

 

 

Deficitul de vitamina A este insotit de uscarea pielii, mai ales in caz de expunere la soare. Dupa 7 zile de stat la soare, continutul de vitamina A din piele este numai 75 % din valoarea normala.

 

 

Vitamina A acida

Aparuta la sfarsitul anilor ’80, vitamina A acida este o molecula de sinteza ce poate fi stabilizata intr-o crema. Este de fapt un medicament si nu un produs cosmetic. Vitamina A acida s-a dovedit eficienta in imbunatatirea calitatii pielii, a grosimii ei, in prevenirea si combaterea ridurilor. Accelereaza reinnoirea celulelor, al caror numar creste de patru ori dupa trei saptamani de aplicare a unei creme cu concentratie de 0,05 %. De asemenea curata tenul si indeparteaza petele prin dispersarea granulelor aglutinate de melanina.

 

 

Are insa si efecte: numeroase femei dezvolta intoleranta la vitamina A acida. Solutiile sunt diverse, precum aplicarea mai rara sau folosirea vitaminei A acide in alternanta cu o crema foarte hidranta care reface in acelasi timp pelicula hidroliptica.

 

Beta-carotenul

Este una din formele vitaminei A, mai exact precursorul acesteia. Altfel spus, beta-carotenul se transforma in organism in vitamina A. La ora actuala, este unul din starurile cosmetologiei, pentru ca cercetatorii ii studiaza cu mare interes proprietatile antioxidante.

 

 

Si-a castigat renumele de activator al bronzarii; pe buna dreptate, caci functioneaza ca o umbrela care te ajuta sa te bronzezi la umbra. Pe de-o parte, protejeaza membranele celulare impotriva actiunii agresive a raselor ultraviolete, iar pe de alta completeaza actiunea melaninei, pigmentul bronzarii. Mai mult, previne aparitia lucitelor (dermatoze provocate de soare) la persoanele cu o asemenea predispozitie. De cativa ani incoace, mai multe firme folosesc beta-carotenul ca baza in compozitia gelulelor destinate pregatirii pielii pentru o bronzare rapida si uniforma.

 

 

Cu toate acestea, beta-carotenul, care se gaseste mai ales in morcovi, nu este decat unul dintre reprezentantii numeroasei familii a carotenoidelor (au fost identificate cam 600). Toate sunt antioxidante si toate se gasesc in fructe si legume. Un alt nume de retinut din aceeasi familie este licopenul, extras din rosii, care se gaseste in anumite produse de protectie solara (Oenobiol) si pare sa aiba un efect si mai puternic decat al beta-carotenului.

 

 

Vitaminele E si C

Vitamina E produce blocarea reactiei care duce la oxidarea membranelor celulare. Se gaseste in majoritatea produselor, mai ales in cele solare, protejand celulele de posibilele pericole ale razelor ultraviolete B.

 

 

Toata lumea stie ca vitamina C este indispensabila pentru organism. In medicina este utilizata la combaterea infectiilor. Aceeasi vitamina joaca un rol important in protectia pielii, pentru ca este antioxidanta, pe de-o parte, iar pe de alta usureaza sinteza colagenului, a carui cantitate scade cu 65 % intre 20-80 de ani. Stimularea acestei activitati de sinteza contribuie la combaterea imbatranirii naturale a pielii.

 

 

Pana nu de mult, industria cosmetica nu reusise sa stabilizeze vitamina C pentru a o introduce intr-un produs. Acum insa, vitamina C se gaseste intr-un ser si intr-o crema (Force C, produse de Helena Rubinstein).

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *