In vizor

Racordarea cladirilor cu trotuarele nou pavate nu este corespunzatoare. Neglijenta Primariei poate determina cresterea taxelor pentru apele pluviale

Lucrarile din proiectele de reabilitare a tramei stradale vor avea repercusiuni asupra taxelor pentru apele pluviale. Investitia de milioane de euro in trotuarele nou pavate cu piatra nu a avut in vedere curatarea burlanelor si streasinilor inainte de lucrarile de executie propriu-zise. Arhitectul Szabolcs Guttman, sesizeaza faptul ca la nicio casa racordata la noul pavaj nu este solutionata apa meteorica. Astfel, tot ce curge din burlane este prost improvizat, majoritatea fiind lasate direct pe trotuar. In contextul asta, nu sunt de mirare nici baltile, nici gheata care transforma trotuarele in adevarate patinoare.

Cu toate ca aspectul strazilor santier s-a imbunatatit semnificativ odata cu pavarea trotuarelor, arhitectul Szabolcs Guttman, presedinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, pune sub semnul intrebarii modul in care s-au realizat aceste lucrari. El explica faptul ca s-a neglijat curatarea burlanelor inainte de inceperea lor, ceea ce va aduce, inevitabil, dezavantaje precum balti permanente si ghetus pe trotuare. 

„Nu s-au facut reparatii pe langa burlane. Adica e ca si cand asfaltezi si nu faci infrastructura. Nu agraveaza, ci nu solutioneaza. Adica agraveaza in timp, in sensul ca trebuia sa se faca o interventie si nu au facut. E ca si cum ati avea acasa o toaleta infundata si puneti o noua gresie fara sa reparati toaleta infundata. Va fi frumos, nu va fi mai rau, nici mai bine in ceea ce priveste WC-ul, cu amendamentul ca, in cazul asta, nu e doar faptul ca nu functioneaza o conducta, ci apele care curg de pe acoperis intra intr-o problema infundata. Fiind un burlan infundat, burlanul e din bucati si are doua variante: fie la imbinari se prelinge pe fatada si afecteaza grav fatada, fie de sus de tot vine si se prelinge pe toata fatada. Deci, daca cumva nu iese de pe burlan iese de sus de tot, asta ar fi ceea ce agraveaza direct elementele de fatada respectiv si zona de streasina”, explica acesta.

Sursa Foto: Dan Bodea

In plus, odata cu sezonul rece si constantul proces de inghet-dezghet, Guttmann anticipeaza o degradare in timp a pavajului si a streasinilor. Solutia pe care proprietarii si Primaria ar fi trebuit sa o aiba in vedere, spune el, este aceea de curatare a canalului si de intretinere permanenta a jgheaburilor si a burlanelor. De asemenea, arhitectul considera ca si inundatiile la baza fundatiilor reprezinta un motiv de ingrijorare.

„Poate sa aiba si repercusiuni la fundatie fiindca daca burlanul intra imediat la baza cladirii, daca acolo e gaurit racordul atunci poate sa introduca apele direct la baza cladirii, sa faca ravagii la nivel de subsol si asa mai departe”, adauga Guttmann.

Din acest punct de vedere, unii proprietari improvizeaza solutii si scot burlanele deasupra  trotuarului. Repercusiunile majore se vor vedea in timp, insa, deocamdata e suficient sa iesi afara pe timp de ploaie pentru a remarca anumite nereguli, ceea ce il determina pe Guttmann sa critice modul in care lucrarile de refacere a trotuarelor au fost realizate.

,,Este suficient sa iesi cand ploua si vezi efectiv cum scapa necontrolat din jgheab si din burlan apa pluviala si se vede, ca interventie de urgenta, cum unii proprietari unde deja au fost afectati de inundatii, au scos burlanul deasupra trotuarului sa curga direct pe trotuar, desi era un racord subteran. Aproape la fiecare casa se vede cate o astfel de solutie improvizata. Se vede clar ca lucrurile nu merg bine, sunt niste probleme, numai ca cineva trebuie sa ia masuri. Sigur, fiecare proprietar in primul rand. Si orasul poate sa se gandeasca si sa atraga atentia proprietarilor inainte sa investeasca atata trotuar valoros care va trebui desfacut si refacut in momentul cand se lucreaza la aceste racorduri”, este de parere acesta.

Un prim pas pe care trebuia sa-l faca Primaria era curatarea acestor burlane si intretinerea acestora. Totodata, un alt dezavantaj care merge mana in mana cu formarea baltilor sau a ghetusului, este acela al cresterii taxelor pluviale, cu care arhitectul vede o legatura directa.

„Absolut, e o legatura directa fiindca, practic, burlanele sunt concepute sa adune apele pluviale. Alea sunt zonele cele mai vulnerabile”, incheie el.

In ceea ce priveste tariful serviciului de preluare-epurare ape uzate si meteorice, CA Somes informeaza ca o mare parte din acest pret pe care cetatenii il platesc pe facturi este reprezentat tocmai de costurile necesare proxesului complex de epurare a apelor. Nu exista o taxa standard, aceasta variaza de la un proprietar la altul si se calculeaza dupa o anumita formula la care se adauga tariful de canalizare care valoreaza aproape 4 lei.

,,E o formula de calcul prevazuta de legislatie, nu sunt taxe propriu-zise. Se aplica tarif de canalizare la o formula prevazuta de legislatie. Tariful de legislatie e acum, cu TVA 20%, parca 3,65 de lei, inclusiv TVA, daca bine stiu. Formula in asta consta: suprafata totala construita si neconstruita a proprietatii clientului, inmultita cu cantitatea lunara de precipitatii pe care ne-o comunica cei de la meteorologie si cu un coeficient prevazut de un STAS. Toata formula asta este diferita de la un client la altul, in functie de suprafata si de categoria de client, care este diferentiata pentru coeficient. La formula aceasta se aplica tariful de canalizare”, explica Lucian V. Croitoru, manager Comunicare & Clienti in cadrul companiei de apa Somes.

In urma cu doi ani, Partidul Conservator, filiala Cluj-Napoca a lansat petitia pentru „Scoaterea de la facturare a apei fluviale” in municipiu. Petitia a fost adresata Primariei Cluj-Napoca si Consiliului Municipal Cluj-Napoca, insa nu a avut succes, reusind sa stranga doar 71 de semnaturi. Prin intermediul acesteia initiatorii sustineau ca acel calcul prin care se stabileste taxa este eronat si aduceau o serie de argumente prin care explicau ca CA Somes neglijeaza anumite aspecte legate de patura ierbacee si capacitatea arborilor de a retine o mare parte din precipitatiile cazute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *